Skoro jasno
21°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Tibor Gašpar nebude väzobne stíhaný. K zásahu polície sa vyjadruje aj Maďarsko
Zdielať na

Tibor Gašpar nebude väzobne stíhaný. K zásahu polície sa vyjadruje aj Maďarsko

BRATISLAVA / Zadržaného policajného exprezidenta Tibora Gašpara prepustili v nedeľu 13. augusta v skorých ranných hodinách z väzby. Nebude tak väzobne stíhaný v prípade Ezechiel 7. Jeho zatknutie v sobotu ráno 12. augusta vyvolalo množstvo reakcií zo všetkých strán politického spektra, ale aj zo zahraničia.

Bezprostredná reakcia po prepustení Tibora Gašpara z väzby, ktorú opúšťal v prítomnosti Róberta Kaliňáka a Mareka Paru.

Vyšetrovateľ podal návrh na väzbu Tibora Gašpara a Romana Stahla v sobotu 12. augusta. Polícia sa zároveň ohradila voči tvrdeniam, ktoré zazneli v mediálnom priestore o tom, že cez víkend nepracuje. Vyšetrovateľ bol totiž doobeda v sobotu 12.8. v kontakte cez klapku s obhajcom Marekom Parom. 

Komentáre z Maďarska

"Na celom svete sa uskutočňuje stíhanie politikov, ktorí sú v opozícii voči medzinárodnému liberálnemu mainstreamu a odvážne zastávajú národné záujmy." Na sociálnej sieti to uviedol maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó, pričom to dal do súvislosti aj s americkými prezidentskými voľbami, ale aj dianím v Bosne a Hercegovine. 

Na komentáre maďarskej strany reagovali aj naši politickí predstavitelia. "To, čo robí Szijjártó, je určené viac maďarskému publiku ako tomu slovenskému" pripomína Mikuláš Dzurinda, a ako dôvod udáva udržanie monopolu Fideszu na maďarskú politiku.

V piatok ráno 11. augusta zadržala NAKA bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara a ďalšieho bývalého vysokopostaveného policajta Romana Stahla. Zadržanie Gašpara vyvolalo ostré politické reakcie. Z jednej strany prichádzala kritika na políciu a špeciálnu prokuratúru. Z druhej strany zase poukazovanie na novú dobu a koniec politického dohľadu nad políciou. 

Smer aj Hlas hovoria o mocenskom vstupe do predvolebnej kampane

Predseda strany Smer-SSD Robert Fico dôrazne odsúdil zadržanie Tibora Gašpara, ktorý sa na kandidátke Smeru nachádza na deviatom mieste. Označil to za "prejav zúfalstva a chrapúnstva" polície a špeciálnej prokuratúry, ktoré podľa neho majú do posledného okamihu likvidovať opozíciu.

Na zadržanie Gašpara podľa neho neexistuje iný dôvod než "poškodenie Smeru-SSD a pomsta Tiborovi Gašparovi za jeho usilovné odkrývanie špinavostí NAKA a ÚŠP" a označil to za "hrubý nedemokratický zásah" do predvolebnej kampane. 

"Zatýkanie opozície dva mesiace pred voľbami je dôkazom, prečo musel minister vnútra Šimko odísť. Je to zásadny mocenský vstup do predvolebnej kampane, ktorý vrhá zlé svetlo na úradnícku vládu, ktorá sa zodpovedá prezidentke Čaputovej" uviedla strana Hlas na sociálnej sieti.

Podľa Hlasu sa tak napĺňajú slová Igora Matoviča, ktorý takéto konanie dlhodobo avizoval. Hlas vyzýva prezidentku aj premiéra, aby sa vrátila civilná kontrola na ministerstvá, pretože sú podľa neho porušené základné princípy kontroly moci a polícia je zneužívaná na politické účely.

Prezidentka obvinenia opozície odmietla

Hlava štátu vo vyjadrení pre TASR opakovane odmietla tvrdenia, že by dopredu vedela, či dala súhlas s akoukoľvek policajnou akciou. Označila to za klamstvo lídra Smeru-SSD. Tvrdenia sú podľa nej bez faktického základu či bez dôkazu, iba s cieľom z nej spraviť terč.

Smiech cez slzy?

Takouto vetou reagovala na zatknutie Gašpara na sociálnej sieti predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Podľa nej by sme mali očakávať ďalšie použitie paragrafu 363 od generálneho prokurátora Žilinku, ktorý je za používanie tohto nástroja dlhodobo kritizovaný. 

Na kritiku Roberta Fica voči polícii a prokuratúre reagovala slovami že Fico "jednoducho nevie pochopiť, že polícia môže fungovať inak, ako za čias Bašternáka, Kočnera a ďalších jeho známych." Pripomenula mu, že s jeho "autokratickým a antidemokratickým spôsobom politiky nedokáže pripustiť, že by polícia mohla na Slovensku pracovať slobodne, bez nátlaku a príkazov od najvyšších ústavných činiteľov." 

Paragraf 363 opäť v centre pozornosti

Používanie už známeho paragrafu 363 sa naposledy dostalo do centra pozornosti začiatkom týždňa, kedy ním generálny prokurátor zbavil obvinení Róberta Kaliňáka. Viacero strán aj politických predstaviteľov pritom poukázalo na nadužívanie paragrafu Marošom Žilinkom. Ten všetky obvinenia zo zneužívania odmieta.

Politickí predstavitelia pritom poukazujú na nadprácu, ktorú si generálny prokurátor dáva pri niektorých prípadoch. Strana Za ľudí označila Maroša Žilinku "za megastroj na udeľovanie paragrafu 363 pre ľudí z okolia Smeru" a znepokojenie vyjadril aj Juraj Šeliga z Demokratov, podľa ktorého sa "zrejme prvýkrát v histórii stalo, aby generálna prokuratúra rozhodovala o právomoci podľa § 363 Trestného poriadku nie na základe originálneho spisu, ale na základe jeho fotokópie. Je to neštandardný postup, ktorý ukazuje mimoriadnu nadprácu zo strany generálnej prokuratúry."

Súvisiace články

Najčítanejšie