Polojasno
21°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Volebná encyklopédia Slovenska: Politici by mali zdravotníctvo prestať používať na politické účely
Zdielať na

Volebná encyklopédia Slovenska: Politici by mali zdravotníctvo prestať používať na politické účely

BRATISLAVA / Aktuálny diel volebnej encyklopédia Slovenska sa zaoberal otázkou a reforme zdravotníctva. Výsledky prieskumu v štúdiu JOJ24 prezentoval šéf agentúry AKO Václav Hřích.

Reforma zdravotníctva je pre občanov prioritou. Dokázali to výsledky prieskumu, ktorý sa venoval tejto téme. Reforma zdravotníctva je totiž takou povestnou diaľnicou do Košíc. "Výsledky sú úplne jednoznačné," povedal Hřích s tým, že všetci sú v tejto téme jednotní. O zdravtoníctve sa pritom hovorí neustále, ale zmeny sú minimálne a reforiem bolo minimum. 

Čo prezradili čísla

Celkom až 93,8 % si myslí, že budúca vláda by mala reformovať zdravotníctvo:

  • 80,4 % si myslí, že by určite mala,
  • 13,4 % uviedlo, že by asi mala reformovať zdravotníctvo.

Celkom len 2,9 % si myslí, že budúca vláda by nemala reformovať zdravotníctvo:

  • 0,6 % si myslí, že by určite nemala,
  • 2,3 % uviedlo, že by asi nemala reformovať zdravotníctvo.
  • 3,0 % respondentov nevedelo posúdiť
  • 0,3 % nechcelo odpovedať.

Poslednou reálnou reformou bola tá od exministra Zajaca

Reformu, ktorú si budú občania pamätať je reforma z dielne exministra Zajaca, ktorá bola spojená s povestnými 20 korunáčkami. Podľa šéfa AKO sa opýtaní zhodujú v tom, že naše zdravotníctvo nie je v dobrej kondícii. 

Problém je, že ľudia reforme zdravotníctva nerozumejú, ale ani jej rozumieť nemusia. "Vždy do reforiem vstupuje aj politický kontext. Keď sa politici postavia s tým, že zachovali nemocnicu v regióne, tak sa k občanom už nedostane, že ak by išli kúsok ďalej, tak by tá starostlivosť bola lepšia,"  vysvetľoval Hřích. 

Aj osobnosti potvrdili, že zdravotníctvo trpí obrovským investičným dlhom, nielen materiálnym, ale aj personálnym. Zdravotníctvo považujú za nie úplne funkčné, ale aj ako čiernu dieru, ktorú treba reformovať. Zároveň je podľa nich scestné, aby si ľudia mysleli, že zdravotníctvo je zadarmo, lebo to nie je pravda. 

Viac vo videu:

Súvisiace články