Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Vláda schválila zmeny v školstve aj zdravotníctve, chystá sa aj do parlamentu
Zdielať na

Vláda schválila zmeny v školstve aj zdravotníctve, chystá sa aj do parlamentu

BRATISLAVA / Vláda na dnešnom rokovaní schválila niekoľko zmien, ktoré sa dotknú školstva, zdravotníctva, ale aj trestného poriadku. Chce zamieriť aj do parlamentu.

Zmeny v školstve

Minister školstva Daniel Bútora po stredajšom rokovaní lvády uviedol, že proces vykonávania komisionálnych skúšok pre žiakov študujúcich v zahraničí sa zjednoduší. Po novom nebude potrebné úradne predkladať verziu vysvedčenia zo zahraničnej školy. Postačovať bude bežný preklad. Riaditelia škôl tiež budú určovať termín vykonania skúšky najneskôr 30 dní pred jej konaním, nie 15, ako to bolo doteraz.

Cieľom zmeny je zabezpečiť, aby mali žiaci dostatočný časový predstih na prípravu vrátane pricestovania zo zahraničia. "Výhodou pre týchto žiakov môže byť aj to, že žiak už bude môcť vykonať komisionálne skúšky aj z viac ako dvoch vyučovacích predmetov, ak s tým zákonný zástupca bude súhlasiť," informoval minister.

Novinkou je aj možnosť žiakov posledného ročníka základnej školy s mentálnym znevýhodnením zúčastniť sa na externom testovaní s cieľom získať nižšie stredné vzdelanie ešte pred ukončením základnej školy. "Títo žiaci po skončení základnej školy tak získajú okrem primárneho vzdelania aj nižšie stredné vzdelanie, čo doteraz nebolo možné," dodal.

​Detské pohotovosti len do ôsmej večer a zmena pre Bory

Zmeny čakajú aj pediatrické pohotovosti, ktorých čas sa skráti a budú fungovať do 20:00 namiesto pôvodných 22:00. Zároveň však má každý ambulantný pediater povinnosť odslúžiť 35 hodín týždenne v ambulancii a tak zamedziť preťaženiu pohotovostí a urgentných príjmov v nemocniciach. 

Vláda schválila aj to, že urgentný príjem v bratislavskej Nemocnici Bory sa od septembra zaradí do pevnej siete. Schválila to v stredu vláda. Nemocnica už predtým avizovala, že je na spustenie urgentu pripravená. Zo siete zároveň vypadne urgent v malackej nemocnici, ktorý končí 31. augusta. Nemocnica Bory má od septembra poskytovať urgentnú ústavnú starostlivosť aj pre oblasť Záhoria.

V Nemocnici Malacky bude poskytovanie zdravotnej starostlivosti po ordinačných hodinách ambulancií zabezpečené prostredníctvom fungovania internej a chirurgickej príjmovej ambulancie, ako aj ambulantnej pohotovostnej služby. Urgentný príjem v Nemocnici Malacky mal pre nedostatok personálu pôvodne skončiť 31. mája. Na jeho predĺžení do konca augusta sa nemocnica dohodla s Ministerstvom zdravotníctva SR v máji.

​V oblasti obchodovania s ľuďmi zostáva na Slovensku problémom ukladanie podmienečných, prípadne nízkych trestov odňatia slobody usvedčeným páchateľom. Vyplýva to z Informácie o vydaní hodnotiacej správy o obchodovaní s ľuďmi Spojenými štátmi americkými, ktorú vláda v stredu vzala na vedomie.

Slovensko podľa správy zostáva zaradené medzi krajinami, ktoré nedosahujú minimálne štandardy stanovené americkým zákonom o ochrane obetí obchodovania s ľuďmi, no vynakladajú značné úsilie na ich dosiahnutie. "Intenzívnejšie úsilie sa prejavilo vo vyššom počte trestných stíhaní a v zriadení dvoch pracovných skupín na boj proti obchodovaniu s ľuďmi v spolupráci s Nemeckom, ktoré tvoria predstavitelia orgánov činných v trestnom konaní," konštatuje sa v materiáli.

Autori vyzdvihli aj úsilie zabrániť obchodovaniu s ľuďmi s využívaním zraniteľných skupín, predovšetkým medzi utečencami z Ukrajiny. Vláda poskytla tiež pomoc väčšiemu počtu obetí obchodovania, zvýšila financovanie pomoci obetiam a ponúkla prokurátorom a sudcom dva kurzy zamerané na túto problematiku.

Minister zahraničných vecí USA každoročne predkladá výročnú Správu o obchodovaní s ľuďmi Kongresu USA. Cieľom tejto správy je podnecovať aktivitu a vytvárať medzinárodné partnerstvá v boji proti obchodovaniu s ľuďmi. Informáciu o vydaní správy prijalo od zastupiteľstva USA Ministerstvo vnútra SR, ktoré je gestorom problematiky obchodovania s ľuďmi.

Súvisiace články