Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viera
5.10.2024
PS predstavilo program: Sústrediť sa chce na dopravu, ale aj pokojné vládnutie a kompromis s partnermi
Zdielať na

PS predstavilo program: Sústrediť sa chce na dopravu, ale aj pokojné vládnutie a kompromis s partnermi

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Progresívne Slovensko sa chce sústrediť na skvalitnenie verejnej dopravy, ale aj ľudské práva, spravodlivosť a bezpečnosť. Dôležitá bude aj ekonomika a obnoviteľné zdroje v doprave aj v priemysle.

"Vieme, že sme nepojedli všetku múdrosť sveta," povedal predseda PS Michal Šimečka počas tlačovej konferencie. Akcentoval, že práve preto PS nekreslí červené čiary, čo sa týka budúcej vlády. Zdôraznil, že s nápadmi budú prichádzať aj ich koaliční partneri a uvedomuje si potrebu kompromisov. 

Zdôraznil, že Slovensko malo doteraz vypracované dobré plány, ale aj vízie. "Problém mali vlády vždy s ich realizáciou," doplnil a ako jeden z príkladov, ktorý by Slovensko mohlo nasledovať, spomenul britského expremiéra Tonyho Blaira.

Šimečka uviedol, že slovenská vláda bude potrebovať implementačné skupiny, ktoré s realízáciami vízii pomôžu. "Za štyri roky sa dá dosiahnuť veľký pokrok," dodal líder PS, pričom hneď upozornil, že na za volebné obdobie sa však nedá stihnúť všetko. 

Doprava bude kľúčová

Progresívne Slovensko sa chce sústrediť na skvalitnenie verejnej dopravy. Významnú úlohu pripisuje najmä vlakovej doprave, ktorá je podľa lídra PS kľúčová pre ďalší rozvoj. Do budúcnosti hnutie ráta aj s výraznými investíciami do verejnej dopravy. 

Počas tlačovej besedy zdôraznil aj to, že pre Slovensko by bolo rizikom vyhýbať sa dôležitým veciam, ktoré sú kľúčové pre jeho ďalší rozvoj. Odmietlo sa vymedziť voči budúcim koaličným partnerom z demokratického spektra. Trval na tom, že práve takéto vymedzovanie uberá ľuďom nádej, že sa demokratické vláda dá vyskladať bez Roberta Fica a Smeru-SSD. 

Problémy v bezpečnosti a spravodlivosti

Líder PS zdôraznil, že SIS je zle nastavená systémovo, keďže nemôže fungovať ako politické léno konkrétnej strany. Zmeny by PS chcelo presadiť aj na Generálnej prokuratúre SR, ktorá podľa neho nemôže byť monokratickým orgánom v rukách jednej osoby. 

Robert Fico podľa lídra PS chce pomstu, ktorá je jeho hlavným cieľom. Pripustil, že zatiaľ to vyzerá tak, že by mohol vyhrať voľby. Pritom však dodal, že práve preto sa netreba vzdávať.