Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Kauza falošného pasu má dohru: Žiak pristúpil k zásadnému kroku. Ako sa zachová Smer-SSD?
Zdielať na

Kauza falošného pasu má dohru: Žiak pristúpil k zásadnému kroku. Ako sa zachová Smer-SSD?

BRATISLAVA / Včera prišiel kandidát za SaS Miroslav Žiak s tvrdením, že Ľuboš Blaha má mať údajne ruský pas. Tip mal dostať anonymne emailom a po dvojtýždňovom uvažovaní posunul vec na OČTK. Podvečer sa však ukázalo, že všetko je inak.

Bol to bezpečnostný expert Victor Breiner, ktorý na sociálnej sieti zverejnil, že ide o falzifikát. Zároveň dodal, že cestovný pas bol síce vydaný, ale na ženu, ktorá sa narodila v roku 1994. Pravosť dokladu odmietol aj poslanec a podpredseda Smeru-SSD Ľuboš Blaha, ktorý oznámil, že na Miroslava Žiaka podá trestné oznámenie. 

Expert sa spojil s Belincatom

Victor Breiner informoval o tom, že falzifikát nebol vygenerovaný žiadnou náhodnou stránkou, ale doklad s identickými číslami existuje. 

"Spojil som s hlavným vyšetrovateľom projektu Bellingcat Productions Christom Grozevom, ktorý viedol vyšetrovanie identity jedného z podozrivých v prípade otravy Skripaľa. Spolu so svojím tímom dokázal identifikovať podozrivého Anatolija Vladimiroviča Čepigu, vyznamenaného dôstojníka ruskej vojenskej rozviedky. Čepiga bol zároveň jedným z dvoch ruských agentov, ktorí boli zodpovední za výbuch muničného skladu vo Vrbeticiach. Grozev potvrdil, že ide o falzifikát: "Číslo pasu je síce platné, ale je vydaný na ruskú ženu narodenú v roku 1994," uviedol Breiner. 

Victor Breiner bol zároveň hosťom v štúdiu spravodajskej JOJ24, kde sa rozoberal aj konkrétny falzifikát pasu. Expert na dezinformácie a hybridné hrozby priznal, že sa k fotografii dostal vo videu exposlanca. "Na prvý pohľad to bolo veľmi podozrivé," spomenul Breiner. 

Ako postupoval pri overovaní sa dozviete vo videu:

Ospravedlnenie od saskára

Hoci ešte včera tvrdil, že sa neospravedlní, lebo nemal za čo a konal len svoju občiansku povinnosť, dnes je už všetko inak. 

"Vďaka všetkým vám, ktorí ste od zverejnenia anonymných informácií ma kontaktovali a pomáhali mi preveriť vierohodnosť dokumentov, podarilo sa zistiť, že sa jedná o falzifikát. Chcem poďakovať všetkým, ktorí sa do toho vrhli. Ste úžasní a toto je rozdiel medzi dezinformátormi a nami! Podarilo sa zistiť, že pas bol vydaný na určitú ruskú ženu, narodenú v roku 1994. Jedná sa tak o veľmi sofistikovaný fake," napísal Žiak na sociálnej sieti. 

Zároveň si pokladal otázku, či mal tieto informácie zverejniť. "Mrzí ma, ak som vyvolal pre niektorých prílišne emócie. Na rozdiel od druhej strany nedisponujem paralelnou tajnou službou, prepismi výpovedí a ani nahrávkami z vyšetrovaní. Považoval som za mimoriadne dôležité tieto informácie, ktoré som obdržal overiť, čo sa aj vďaka vám podarilo. V dnešnej politike sa veľmi nenosí povedať mrzí ma to a priznať pravdu. PS: ďakujem Victor Breiner za skvelú investigatívnu a rýchlu robotu a zhrnutie faktov," uzavrel poslanec. 

Čo urobí Smer-SSD?

Otázne je, či domovská politická strana a aj samotný Ľuboš Blaha ospravedlnenie prijme. O vyjadrenie sme požiadali tlačový odbor strany a správu budeme o jeho reakciu aktualizovať. 

Súvisiace články