Zatiahnuté
11°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Volebná encyklopédia Slovenska: Za vystúpenie z EÚ by boli voliči Smeru-SSD, ale aj Republiky
Zdielať na

Volebná encyklopédia Slovenska: Za vystúpenie z EÚ by boli voliči Smeru-SSD, ale aj Republiky

BRATISLAVA / Je členstvo Slovenska v EÚ po ďalších voľbách otázne? Tak znela otázka aktuálneho prieskumu, ktorý realizovala agentúra AKO pre JOJ 24.

Václav Hřích v relácii priznal, že členstvo NATO vnímajú občania Slovensko omnoho emotívnejšie, než členstvo v EÚ. "Oveľa viac vnímajú tie benefity," zhodnotil Hich s akcentom na euro, ale aj otvorenú možnosť cetsovania a voľný pracovný trh. 

Záver však je ten, že ľudia z Európskej únie vystúpiť nechcú. Respondenti v prieskume mali konkrétne odpovedať na to, či by sa vystúepním z EÚ mala zaoberať práve budúca vláda.

Čo prezradili čísla?

Celkom 16,0 % si myslí, že budúca vláda by mala navrhnúť vystúpenie SR z EÚ:

  • 9,0 % si myslí, že by určite mala,
  • 7,0 % uviedlo, že by asi mala navrhnúť vystúpenie SR z EÚ.

Celkom 79,5 %, teda osem z desiatich opýtaných si myslí, že budúca vláda by nemala navrhnúť vystúpenie SR z EÚ:

  • 63,6 % si myslí, že by určite nemala,
  • 15,9 % uviedlo, že by asi nemala navrhnúť vystúpenie SR z EÚ,
  •  4,0 % respondentov nevedelo posúdiť a 0,5 % nechcelo odpovedať.

Názory v krajoch sa rôznia

Ako to v prieskumoch býva zvykom, iný názor, ako zvyšok krajiny má Bratislava, ktorá sa dlhodobo profiluje ako slobodnješia a liberálnejšia časť Slovenska. Výtazne za vystúpenie je Banskobystrický kraj, kde sa v minulosti veľmi darilo extrémistickej ĽSNS. Okrem Banskobystrického kraja sa to týka aj obyvateľov Trenčianskeho kraja a Nitrianskeho kraja. Téma vystúpenia z EÚ dominuje u voličov Smeru-SSD, či Republiky. 

Podľa šéfa AKO za to môže nielen rétorika lídrov spomenutých strán, ale aj skutočnosť, že ľudia zo stredu Slovenska, z výhod prekračovania hraníc až tak veľmi nebenefitujú. Je to spôsobené tým, že nevyužívajú nákupy v Rakúsku tak, ako napríklad západ. 

Čo si myslia osobnosti?

Podľa osobností, ktoré JOJ24 oslovila v rámci ankety je chybou túto tému vôbec otvárať. Členstvo v Európskej únii vnímajú ako jednoznačný benefit, ktorého dôsledkom je aj ekonomická a sociálna prosperita krajiny. Hřích upozornil na to, že člensto v EÚ vnímajú ako výhodu najmä na juhu krajiny. Práve v tejto časti si ľudia výrazne uvedomujú výhodu voľného prekračovania hraníc. 

Viac vo videu:

Súvisiace články