Zatiahnuté
16°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Volebná encyklopédia Slovenska: Ľudia pristupujú k médiám podľa toho, či sa im páči, čo píšu
Zdielať na

Volebná encyklopédia Slovenska: Ľudia pristupujú k médiám podľa toho, či sa im páči, čo píšu

BRATISLAVA / Mala by vláda regulovať médiá? 40 % ľudí má pocit, že by kontrolované byť mali. Výsledok prieskumu analyzoval šéf agentúry AKO Václav Hřích.

Za náladami v spoločnosti treba, podľa Hřícha, hľadať politikov. "Ich vyjadrenia o tom, že médiá im škodia, sa už stali folklórom," poznamenal s tým, že rozpoltenosť spôsobili aj tzv. alternatívne médiá a to, že z nich politici urobili hrdinov. Ľudia k médiám pristupujú podľa názoru a podľa toho, či sa im páči, čo dané médium píše. 

Čo prezradili čísla?

Celkom 55,7 % si myslí, že budúca vláda by nemala viac regulovať a kontrolovať médiá:
• 35,1 % si myslí, že by určite nemala,
• 20,6 % uviedlo, že by asi nemala viac regulovať a kontrolovať médiá,
• 4,5 % respondentov nevedelo posúdiť a 0,2 % nechcelo odpovedať.

Celkom 39,6 % si myslí, že budúca vláda by mala viac regulovať a kontrolovať médiá:
• 23,4 % si myslí, že by určite mala,
• 16,2 % uviedlo, že by asi mala viac regulovať a kontrolovať médiá.

Ľudia sa z minulosti nepoučili

Rok 1998 sa udial už pred 25 rokmi a ľudia, ktorí majú dnes 60 rokov, mali vtedy okolo 40. Podľa šéfa AKO im prekáža, že teraz je všetko emočnejšie a príliš rýchle. Vládni politici zároveň robia z médií systematicky svojich nepriateľov. 

Nižší dopyt po kontrole je u vysokoškolsky vzdelaných ľudí. "Kontrolu chcú skôr ľudia s nižším vzdelaním, ktorým prekážajú tie hlavné médiá," povedal. Zákazy zároveň podľa Hřícha dokážu pôsobiť len krátkodobo. "Vytriediť si zdroje je však behom na dlhé trate," pokračoval ďalej. Ľudia skôr dôverujú tomu, kto túto informáciu zdieľa, než tomu, kto ju píše. "Vydržať a snažiť sa edukovať," doplnil Hřích. 

Proti kontrole je najviac Bratislava, ale čím ďalej od hlavného mesta, tým viac dopyt po kontrole stúpa. "V Bratislave vidieť, že je najtolerantnejšia a najliberálnejšia," uviedol šéf prieskumnej agentúry AKO.

Sloboda médií je jednou zo základných pilierov demokracie

Podľa osobností majú byť médiá slobodné a korigovanie by skreslilo skutočnosť a realitu. Mali by sme sa podľa nich poučiť z minulosti a neopakovať staré chyby. 

Viac vo videu:

Súvisiace články