Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Štefančík o Hegerovej strane: Ak sa Demokrati raz zamestnajú, ako zaklínači hadov, tak určite budú mať šancu
Zdielať na

Štefančík o Hegerovej strane: Ak sa Demokrati raz zamestnajú, ako zaklínači hadov, tak určite budú mať šancu

BRATISLAVA / Na volebný program Demokratov sa pozrel politológ Radoslav Štefančík. Strane výčíta nezáživnosť, ale aj nesplniteľné sľuby. Skloňoval aj to, že voliči budú po týchto voľbách veľmi sklamaný.

"Je to strana, ktorá spája viacero osobností, viacero ľudí, ktorí v politike už pôsobili," poznamenal politológ pričom zdôraznil, že volebný program, ktorý prezentovali, mohli presadzovať posledné tri roky vo vláde. Podľa Štefančíka je teda na mieste sa pýtať, prečo tak nerobili. 

Štefančík označil tlačovku Demokratov za uspávaciu. "Ak sa Demokrati raz zamestnajú, ako zaklínači hadov, tak určite budú mať šancu," poznamenal politológ s tým, že na tlačovej besede nezaznelo nič, čo by ich odlíšilo od politickej konkurencie. 

"Ak sa pozrieme späť na to, čo bolo dnes prezentované, tak ja som zachytil niečo, čo povedal pán Mihál s tým, že spomenul Švjačiarsku valorizáciu," pokračoval Štefančík a nevynechal ani zvýšenie minimálone mzdy. Uviedol, že Šviajčiarsko nám politici nesľubujú po prvý krát. 

Jana Žitňanská, ktorá sa venuje zdravotne znevýhodneným, má podľa politológa za sebou kus dobrej roboty, ale jej téma neprinesie politický výsledok v ktorý sa dúfa. 

Tieto sľuby sú, ako fantasmagórie, uviedol Štefančík 

Čo sa týka zdravotníctva tak práve Hegerova vláda zlyhala v prípade plánu obnovy a dvoch nemocníc, ktoré sa z európskych prostriedkov mali postaviť.  Štefančík označil niektoré sľuby za fantasmagórie a skloňoval aj to, že všetci sľubujú veľké platy. "Bývalý guvernér NBS pritom povedal, že ak sa nestabilizujú verejné financie, tak nám hrozí bankrot," pokračoval s tým, že všetci chcú rozdávať, ale nikto nepovie, kde chce na to vziať. 

"Mňa by zaujímalo, keby tie politické strany pred voľbami povedali, že týmto dáme, ale týmto zoberieme," dodal a zdôraznil, že práve po týchto voľbách budú voliči veľmi sklamaný. Na druhej strane kvituje vyjadrenie Jozefa Mihála o zoštíhlení zákonníka práce a väčšej flexibilite. "Ak však nebude mať zamestnávateľ na to, aby toho zamestnanca platil, tak ho tam nebude mať ani dôvod držať," skonštatoval.