Zatiahnuté
15°
Bratislava
Júlia, Juliana
22.5.2024
Týždeň v politike podľa Řádka: Boj alfasamcov aj politická kapitulácia Zuzany Čaputovej
Zdielať na

Týždeň v politike podľa Řádka: Boj alfasamcov aj politická kapitulácia Zuzany Čaputovej

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Týždeň v politike zhodnotil pre Noviny PLUS TV JOJ politológ Miroslav Řádek.

Tri udalosti uplynulého týždňa vyskladal odborník nielen z povolebného skladania vlády, ale vybral aj tri momenty, ktoré považuje za dôležité. 

Skladanie budúcej vlády

"Slovenskou politikou hýbali výsledky 9. slobodných slovenských volieb, ktoré podľa všeobecných očakávaní priniesli víťazstvo sociálnej demokracie. Jediné, čo zatiaľ nie je celkom jasné, ktorej sociálnej demokracie, pretože sa za ne vyhlasujú tak Smer, ako aj Hlas," začal politológ Řádek s tým, že nejde len o naťahovanie o slovíčka. 

"Ide tiež o to, ktorá z nich bude mať tú poctu nominovať predsedu vlády. A hoci Robert Fico od minulej nedele dookola opakuje svoje slová, z ktorých začína trčať falošné klišé o upokojovaní spoločnosti, je vysoko pravdepodobné, že podoba novej vlády by bola jasná nebyť súboja medzi starším a mladším alfasamcom," zhodnotil koaličné rokovania. 

Postoj KDH môže byť chybou

"Ďalšou síce možno pre niekoho nie podstatnou alebo snáď aj nezaregistrovanou informáciou je postoj KDH k vzniku nových vládnych koalícií," povedal na margo ďalšej udalosti. "Hnutie, ktoré sa po dlhých dvoch volebných obdobiach vrátilo do parlamentnej politiky, sa nechalo počuť, že vlastne nepôjde do žiadnej vlády. A to ani so Smerom, ani s Progresívnym Slovenskom. Akokoľvek je toto rozhodnutie možné rešpektovať a rozumieť racionálnym argumentom, prečo sa tak kresťanskí demokrati rozhodli, predsa len je možné špekulovať o tom, či si svoj postoj KDH-áci rozmysleli správne," dodal. 

Řádek upozornil na to, že stranícka scéna je názorovo aj ideologicky veľmi  rozdrobená a v dohľadnej dobe ťažko predpokladať, že by sa v slovenskej politike vyskytovali len strany, s ktorými by KDH malo čisté svedomie spoluvládnuť Slovensku. "Vylučovaciu metódu, ktorú KDH v riešení tohto povolebného rébusu použilo, totiž môže uplatniť prakticky proti ktorémukoľvek hypotetickému politickému partnerovi," uviedol pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Zastavenie vojenskej pomoci

Treťou udalosťou je podľa odborníka zastavenie vojenskej pomoci Ukrajine. "A napokon za zamyslenie stojí zastavenie vojenskej pomoci Ukrajine vrchnou veliteľkou ozbrojených síl Slovenskej republiky Zuzanou Čaputovou. Prezidentský palác sa nechal počuť, že ju zastavuje kvôli výsledkom volieb, a vzhľadom na prebiehajúce rokovania politických strán o zostavení vlády. Ak ste teda doposiaľ verili, že vojenská pomoc Ukrajine je nadstranícky a štátny záujem Slovenska, za ktorý sa Zuzana Čaputová výrazne rok a pol zasadzovala, pokojne dajte priechod svojmu rozčúleniu," vyjadril sa Řádek. 

Podľa politológa sa zdá, že pani prezidentka to vzdala. "Politicky nekapitulovala len rozhodnutím neobhajovať svoj prezidentský mandát, ale v skutočnosti ako politička zodpovedná za výkonnú moc v čase pôsobenia úradníckej vlády vytvorenej z jej politickej vôle a nemá už silu ani na obhajobu tohto piliera svojej politiky," uviedol.  

"Je to smutný koniec političky, o ktorej si jej fanúšikovia mysleli, že predsa len má naviac," dodal na záver. 

Súvisiace články