Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Ide nám o život: Po roku od teroristického útoku sa situácia zhoršila
Zdielať na

Ide nám o život: Po roku od teroristického útoku sa situácia zhoršila

BRATISLAVA / Inciatíva Ide nám o život vytvorí v Starom meste v Bratislave bezpečné komunitné centrum, ktoré bude pomáhať LGBTI+ ľuďom, ale aj ich rodinným príslušníkom.

Od teroristického útoku na Zámockej ulici, kde boli zavraždený Juraj a Matúš uplynul rok. Na tlačovej besede sa verejnosti prihovorili zástupcovia iniciatívy Ide nám o život - Roman Samotný a Martin Macko. "Veľmi rád by som rozprával o tej veľkej vlne solidarity," poznamenal Samotný s tým, že by si prial, aby sa Slovensko zmenilo na tolerantnú krajinu, ktorá rešpektuje a je láskavá ku všetkým. Opak je však pravdou. 

"Situácia sa zhorčuje," poznamenal s tým, že nenávistné prejavy sa zhoršujú a LGBTI+ ľudia sa sa stali súčasťou politickej kampane. "Nejde o nejakú tému, ale o životy občanov tejto krajiny," pokračoval s tým, že práve pod vplyvom politizácie tejto témy dochádza k rozdeľovaniu rodín. Práve táto politická rétorika vedie od verbálnych útokov k fyzickému násiliu, až k vražde. 

"Mám veľké obavy, po voľbách, či sa ako spoločnosť dokážeme brániť obrovskej vlne násilia dezinformácií," poznamenal a vyzval politikov a političky a osobnosti verejného života aby sa začali zamýšľať nad tým, ako spojiť spoločnosť. 

Výzvu, ktorú iniciovala Ide nám o život podpísalo 33-tisíc ľudí a politici nesplnili ani jednu z podmienok, ktoré si LGBTI+ ľudia dávali. Nevynechali ani návrh z dielne exministra Karasa, ktorý označili za nedôjstojný. Problém je stále aj v prípade tranzícií. LGBTI+ ľudia nemajú žiadnu podpornú schému, či už právnu, alebo komunitnú. Jediné komunitné centrum bude v Starom meste v Bratislave. Ide nám o život aktuálne zbiera prostriedky na toto centrum, ktoré bude sprostredkovávať psychologickú, právnu pomoc, ale venovať sa bude aj komunitným aktivitám. 

Tepláreň nebude pokračovať

Roman Samotný sa po roku rozhodol, že podnik Tepláreň už nebude pokračovať ďalej. V poslednom roku sa pretransformoval na vzdelávací priestor, kde sa organizovali workshopy a verejnosť informovali o realite LGBTI+ ľudí. "Žiaľ v tejto podobe to nie je udržateľné a je to stále pomerne bolavé sem prichádzať," povedal Samotný s tým, že podporu aktuálne dávajú cestami do regiónov. Do budúcnosti bude osvetu o ktorú sa starala Tepareň zastrešovať Komunitné centrum. "Cieľom je vytvoriť bezpečný bod," povedal s tým, že zámerom je aj zastaviť odliv LGBT+ ľudí zo Slovenska, lebo krajina tak stráca schopných ľudí. 

Viac z tlačovej konferencie vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie