Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Politológ o rozhodnutí prezidentky: Huliak a Šimkovičová sú z toho istého cesta. Mala by postupovať rovnako
Zdielať na

Politológ o rozhodnutí prezidentky: Huliak a Šimkovičová sú z toho istého cesta. Mala by postupovať rovnako

BRATISLAVA / Prezidentka oznámila, že nominanta SNS do čela envirorezortu nevymenuje. Je možné, že Martina Šimkovičová, ktorá čelí kritike zo strany umeleckej obce, ministerkou kultúry napokon bude. Podľa Radoslava Štefančíka sa pozeráme na dvojaký meter.

S inými nominantami zrejme problém nie je

"Ja som to pochopil tak, že iných nominantov vymenuje," uviedol politológ, ktorý na margo Martiny Šimkovičovej poznamenal, že medzi nimi sa "ťažko hľadajú rozdiely". Podľa politológa je teda otázne, podľa akého metra sa prezidentka Zuzana Čaputová rozhodovala. 

Politológ sa domnieva, že tým činom hlava štátu nemá s ďalšími nominantmi problém. "Hlava štátu musela zrejme brať do úvahy to, čo je," poznamenal a dodal, že na Kaliňáka sa nazerá ako na nevinného. "Zrejme postupovala takto právnicky," uviedol ďalej. 

Obaja sú z toho istého cesta

Čo sa týka pána Huliaka, tak v tom prípade uviedla, že tento nominant spomínal násilné vyrovnanie sa s názorovými oponentmi. "Pani Šimkovičová sa zatiaľ kultúrnej obci nevyhrážala, hoci kultúrna obec prijme túto nomináciu veľmi záporne," pokračoval politológ Radoslav Štefančík a zdôraznil, že Martina Šimkovičová sa veľmi negatívne vyjadruje na margo migrantov, ale aj LGBTI+ ľudí.

"Je to však na pani prezidentke, aby si toto odôvodnila, a mala by rozhodnutie odôvodniť aj v prípade ďalších nominantov," uviedol odborník.

Hlava štátu by napriek tomu mala rešpektovať parlamentnú demokraciu

Odborník však napriek tomu zdôraznil, že prezidentka by mala rešpektovať parlamentnú demokraciu, a to aj v prípade kandidátov na ministerské posty. "Keď sa suterén spojí s iným suterénom, tak môžu nominovať svojich kandidátov a prezidentka by to mala akceptovať, keďže je mimo zákonodarnej moci," uzavrel Štefančík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie