Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Týždeň v politike podľa Štefančíka: SNS miluje Slovensko, ale zrejme iba vtedy, keď sa rúti gréckou cestou
Zdielať na

Týždeň v politike podľa Štefančíka: SNS miluje Slovensko, ale zrejme iba vtedy, keď sa rúti gréckou cestou

BRATISLAVA / Uplynulý týždeň v politike zhodnotil pre Noviny PLUS TV JOJ politológ Radoslav Štefančík. Vybral tri udalosti, ktoré považuje za najzásadnejšie.

Podpis koaličnej zmluvy

"Všetky udalosti tohto týždňa priamo na seba nadväzujú. Tou prvou je podpis Koaličnej zmluvy. Hoci o zložení vlády sme vedeli už skôr, tento symbolický akt nás vrátil späť do roku 2018. Teda pred vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ľud sa nepoučil, zvolil si tých istých ľudí, ktorí boli vtedy vo vláde a teraz si počkáme, čo príde. Vládne strany majú šancu na reparát, hoci to tak zatiaľ nevyzerá," poznamenal Štefančík. 

Spomenul aj to, že vládni politici ignorujú hlavné médiá, sú skúpi na slovo, akoby si mysleli, že to čo robia, je iba ich osobná vec. "Ale nie je. Netreba zabúdať. Na konci septembra sme si nezvolili našich vládcov, ale služobníkov. Na to musia pamätať nielen politici, ale aj my všetci. A keď budeme nespokojní, musíme to nahlas povedať. Krátkym komentárom, petíciou, alebo trebárs rovno na ulici, ako v tom pamätnom a mimoriadne smutnom roku 2018," dodal k prvej udalosti. 

Danko sa bojí vlastných poslancov

Udalosťou druhou je podľa politológa proces tvorby Ficovej vlády. "Je evidentné, že Andrej Danko sa bojí svojich poslancov v poslaneckom klube, v ktorom je jediný členom SNS a snaží sa klub vyčistiť od kandidátov pozametaných z iných kútov. Takže pani Šimkovičová a pán Huliak sa stali horúcimi kandidátmi na ministrov, hoci o ich kompetentnosti sa rozbehla široká diskusia. Právom," uviedol na margo ministerských nominácií. 

"A pochybnosti, minimálne k pánovi Huliakovi, vyjadrila aj pani prezidentka. Tá tak vstúpila do otvoreného konfliktu s novými vládnymi stranami. A teraz je otázne, čo bude nasledovať. To dnes ešte nevieme, ale jedným z tých dôsledkov by mohla byť otázka smerovaná na ústavný súd, do akej miery vlastne hlava štátu môže zasahovať do tvorby vlády. Lebo v tomto zatiaľ nemáme jasno," pokračoval. 

Ministerstvo navyše?

Treťou udalosťou je zrod nového ministerstva. "A ešte raz ku koaličnej zmluve. Podľa zmluvy vznikne jedno ministerstvo navyše. Športu a cestovného ruchu. Mám k nemu iba dve poznámky. Verejné financie na Slovensku sú v mizernom stave. Dosluhujúca vláda odborníkov navrhla prepustiť aj úradníkov. Čo urobí nová vláda? Vytvorí nové ministerstvo, ktoré bude záťažou pre štátny rozpočet, pretože okrem iného bude potrebovať nových a ešte novších úradníkov," poznamenal s tým, že teda šetriť sa musí, len nie na prioritách Slovenskej národnej strany. "SNS miluje Slovensko, ale zrejme iba vtedy, keď sa rúti gréckou cestou," dodal. 

"Poznámka druhá, v cestovnom ruchu dnes už poriadne nikto nechce pracovať. Platy sú nízke, práca náročná. V západnej Európe tento problém vyriešili tak, že v oblasti cestovného ruchu pracujú najmä migranti.Čo tým chcem povedať? S rozvojom cestovného ruchu príde väčší dopyt po lacnej pracovnej sile zo zahraničia," povedal s tým, že dopyt po migrantoch sa zásadne zvýši.  

"Zaujímavé, že strana s protiimigračnou rétorikou ide vlastne investovať štátne financie do rozvoja oblasti, v ktorej sa predpokladá, že v nej budú robiť veľa, naozaj veľa migrantov. Hovorí sa, že nemáme dieťaťu ani vlastná mater nerozumie. A podobne je to aj so SNS. Zrejme sa nájde len málo ľudí, ktorí tejto strane rozumejú," uzavrel. 

Súvisiace články

Najčítanejšie