Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Analýzy Na hrane: Novej vláde neverí ani Mikulec, ani Kolíková. Tohto všetkého sa obávajú
Zdielať na

Analýzy Na hrane: Novej vláde neverí ani Mikulec, ani Kolíková. Tohto všetkého sa obávajú

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Nová vláda je na spadnutie, ale bez Rudolfa Huliaka. Prezidentka zrejme s ďalšími výhradami nepríde, keďže má nový kabinet pod vedením Roberta Fica vymenovať zajtra o 14.00 h. Sulík po 15. rokoch končí vo funkcii predsedu SaS a to s vetou, že "nové metly metú lepšie". Kto ho nahradí? V štúdiu diskutovali exministri Mária Kolíková (SaS) a Roman Mikulec (OĽaNO).

Sulík sa lúči s predsedníckou stoličkou – kto ho nahradí?

Mária Kolíková ešte včera povedala, že jej ambíciou je kandidatúra do republikovej rady SaS. Bude kandidovať za predsedníčku ekonomických liberálov? Ocenila rozhodnutie Richarda Sulíka, pretože podľa nej nebolo ľahké. "Ja si myslím, že nateraz, keďže je to nová informácia aj pre nás všetkých v strane," povedala s tým, že čo chcela povedať už povedala a ak sa niečo bude diať, tak to bude rozoberať v strane.

​Odmietla porovnávať situáciu, aká bola v strane Za ľudí, a to, čo je teraz v SaS. "V Za ľudí bol ideový rozkol," poznamenala s tým, že v SaS sa nič také nedeje. To, že Richard Sulík má favorita, považuje za pochopiteľné. Vníma to tak, že čudné by bolo, keby žiadneho nemal. 

Mikulec povedal, že jemu z toho nevychádza nič, ale čudoval sa, že prečo to rozhodnutie prišlo teraz a takto náhle. "Jeden mandát v Európskom parlamente už mal a nadával na EÚ. Neverím tomu a je to len pokračovanie toho, ako nebol fér minimálne k svojim voličom," reagoval. Výmenu Igora Matoviča odmietol s tým, že OĽaNO je v opozícii a teda nepotrebuje zvyšovať koaličný potenciál. Pripustil, že synchronizovať sa v opozícii má zmysel. 

Matoviča chceli vymeniť dvaja župani – zvažuje OĽaNO výmenu?

Nielen Jurinová kritizovala straníckeho šéfa, ale aj župan Trnavy Jozef Viskupič. Obaja sa prekrúžkovali do NR SR, ale mandát si napokon neuplatnia. Svojho času sa Jurinová vyjadrila, že by do NR SR nastúpila, ak by prekrúžkovala Igora Matoviča.

Kampaň bola však aj podľa odborníka nastavená tak, že Jurinová nemala reálnu šancu. "Toto sú otázky na Igora Matoviča, keď bude s vami v relácii," reagoval Mikulec na otázku o stiahnutí sa Igora Matoviča. Akcentoval, že OĽaNO sa sústredí na to, aby bolo tvrdou opozíciou. Od kolegov v opozícii očakáva "konštruktívny prístup a spoluprácu"

Kolíková odmietla útoky OĽaNO na riešenie vnútornej situácie v SaS. Povedala, že nerozumie, prečo má Matovičova strana stále potrebu útočiť. Mikulec sa ohradil, že povedal názor a neútočil. Opäť však vyčítal, že SaS povalila "už tretiu vládu". "Ak by to neurobila, možno sme nemuseli riešiť, že Robert Fico zostaví už štvrtú vládu," dodal exminister vnútra. 

V ktorých rezortoch vidia najväčšie riziká?

Opozícia má možnosť zvolať schôdzu o odvolávaní ministrov vlády. Kolíkovej sa nepozdáva nielen nominácia Tarabu, ale ani Šimkovičovej či Kaliňáka a zdôraznila, že nemá pocit, že by "hájili záujem Slovenska". So Šimkovičovou má problém s tým, že si nevie predstaviť, že by dezinformátorka mala viesť médiá. "Presne to, čo hovoríte, je nebezpečné," povedala Kolíková na to, že SNS na tlačovú besedu nepustila novinárov zo Sme, z Aktualít a Denníka N. 

Na minulosť nominantov poukazoval aj Roman Mikulec a to najmä v prípade Roberta Kaliňáka. "Chcem veriť tomu, že žijeme v demokratickej krajine," povedal s tým, že na vymenovanie Kaliňáka je príliš veľa podozrení. Kaliňákovi sa pritom musel ospravedlniť rezort spravodlivosti, kedže väzba mala byť nezákonná, keďže obvinenie zrušil Maroš Žilinka (GP).

"Štát nemal na výber," zhodnotila Kolíková z pozície exministerky spravodlivosti. Súhlasil s ňou aj Roman Mikulec z pozície exministra vnútra, pričom sa opieral o vyjadrenia súdov, ktoré stíhanie uznali ako zákonné. "Paragraf 363 použil Maroš Žilinka aj v rozpore so zákonom," dodal Mikulec a odvolával sa na Ústavný súd. 

Kolíková odsúdila vyjadrenia OĽaNO o tom, že prezidentka vymenovaním Roberta Kaliňáka pácha vlastizradu. Mikulec argumentoval tým, že je presvedčený, že nominant Smeru bude zneužívať vojenské spravodajstvo. Argumentoval aj akciou Vírus, ktorá takýto zámer podľa Mikulca potvrdzuje. 

Kolíková argumentovala aj tým, že únos občana Vietnamu z EÚ bola veľká medzinárodná hanba. "Buď je hlúpy, alebo zneužil svoje postavenie," dodala s tým, že sa obáva o hodnotové smerovanie. Mikulec vyhlásil, že to, že Robert Kaliňák odišiel z rezortu vnútra po vražde novinára, mu nestačilo a nestačí.

"Máme x dôkazov, ako sa správal, aj video z napadnutia Igora Matoviča," pokračoval ďalej a akcentoval, že výrok nemeckého súdu hovorí jasne, že k únosu Vietnamca došlo a nemohlo to byť bez vedomia vedenia. 

Ako vnímajú svojich náhradníkov?

Na čelo rezortu vnútra zasadne Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a na spravodlivosť by mal ísť nominant smeru Boris Susko. "Smer-SD sa staval na stranu agresora - Ruska," poznamenala Kolíková s tým, že je teda zvedavá, ako sa budú prezentovať v zahraničí. Obáva sa aj stopnutia kontraktov, ktoré máme s Ukrajinou. Dodala, že Smer razil v predvolebnej kampani politiku izolácie Slovenska. Mikulec doplnil pozastavenie členstva zo strany európskych socialistov, ktorí tak reagovali práve na margo rétoriky súčasnej koalície. 

Ako reagovali na prieskum o tom, či sa bude zasahovať do trestných stíhaní?

Reakcie Mikulca a Kolíkovej sa dozviete vo videu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie