Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Prvý sólista Baletu SND Andrej Szabo: Neriešim, či je niekto Ukrajinec, Maďar alebo Slovák, riešim kvalitu
Zdielať na

Prvý sólista Baletu SND Andrej Szabo: Neriešim, či je niekto Ukrajinec, Maďar alebo Slovák, riešim kvalitu

BRATISLAVA / Balet Slovenského národného divadla uvedie 3. novembra po prvý raz Labutie jazero vo verzii Rudolfa Nureyeva. Na premiére v Štátnom balete vo Viedni sa zapísalo do Guinnessovej knihy rekordov. Diváci totiž potleskom vyvolali tanečníkov až na 89 poklôn. Medzinárodná nie je len produkcia, ale aj náš súbor. Tancuje v ňom 21 národností z celého sveta.

Na scéne Baletu Slovenského národného divadla vrcholia posledné prípravy pred novembrovou premiérou baletu Labutie jazero v choreografickej verzii Rudolfa Nureyeva. Premiéru mala táto verzia v Štátnom balete vo Viedni v roku 1964. 

Svetovo známe dielo vytvoril imigrant

Rudolf Nureyev sa do Európy dostal útekom zo Sovietskeho zväzu. Počas svetového turné s Kirovovým divadlom odmietol opustiť Francúzsko a na letisku požiadal o azyl. Svoj domov našiel práve na doskách Parížskej opery a výrazne ovplyvnil vnímanie mužského tanca v 20. storočí. 

Hoci sú z celého sveta, i tak sú naši

Prvý prvými sólisti Baletu Slovenského národného divadla pochádzajú z rôznych krajín. Okrem Slováka Andreja Szaba, medzi nimi nájdete aj ruskí manželský pár Konstantina Korotkova a Oľgu Chelpanovu, ale aj Poľku Rominu Kolodziej, Japnku Erinu Kamineku, či Viačeslava Kruťa z Ukrajiny. 

Práve Ukrajinec Viačeslav Kruť a Rus Konstantin Korotkov sa na premiére predstavia v titulnej úlohe princa Siegfrieda. Ruska Oľga Chelpanova, ktorá Balet SND pravidelne reprezentuje na gala večeroch po celom svete, a Američanka Tatum Shoptaugh sa predstavia v dvojrole Odetty/Odílie. Každý z tanečníkov na Slovensku pôsobí, žije a samozrejme platí dane roky a míňa svoje peniaze celé roky. Mnohí si na Slovensku aj založili rodiny. Baletka Viktoria Zinovieva, manželka Viačeslava Kruťa, pochádza z Ruska, ale obaja tanečníci sa rozhodli usadiť na Slovensku, kde vychovávajú aj spoločnú dcéru. 

Ako vnímajú multikultúrne prostredie samotní tanečníci?

"Milujem pracovať v takomto veľkom divadle, kde máme mix osobností a národností, rôznych tanečníkov s rôznymi skúsenosťami. Myslím, že z toho čerpáme a učíme sa od seba," povedala prvá sólistka Baletu SND Tatum Shoptaugh po tlačovej konferencii k pripravovanej premiére. 

Podobne to vníma aj prvý sólista Baletu SND Andrej Szabo. "Ja vôbec nevnímam to, či je niekto Slovák, Maďar, Ukrajinec... pre mňa je dôležitá kvalita, kvalita na každej pozícii," reagoval pre TV JOJ. 

Prví sólista Baletu SND Viačeslav Kruť povedal, že sa v divadle cíti veľmi dobre. "Veľmi to tu mám rád. Už som tu myslím osem rokov. Tancujem a nič zlé nemôžem o tomto divadle povedať," priznal pre televíziu JOJ. 

Na Slovensku sa páči aj Ruske Oľge Chelpanovej. "Áno, samozrejme, keby som nebola šťastná, nebola by som tu," povedala Oľga. 

​Začiatky SND

Realita je taká, že ani Slovenské národné divadlo by pred 103 rokmi nevzniklo bez Českej činohry a baletný súbor by sa nepodarilo vybudovať bez Taliana Achille Viscusiho. Nie je to žiadna rarita, nakoľko ruské klasické balety ako je Labutie jazero, Spiaca krásavica či Luskáčik, ale aj najznámejšiu verziu Giselle vytvoril pre Cárske divadlo v Petrohrade Francúz Marius Petipa. 

Rusi na čele so Sergejom Ďagilevom a jeho Ruským baletom zmenili v prvej polovici 20. storočia podobu tohto scénického žánru nielen v Európe, ale aj v USA. Americký balet zase vyformoval choreograf gruzínskeho pôvodu George Balanchine. 

Súvisiace články

Najčítanejšie