Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Balet SND vytiahol ťažký kaliber: Zle strážené dievča pre malých aj veľkých divákov
Zdielať na

Balet SND vytiahol ťažký kaliber: Zle strážené dievča pre malých aj veľkých divákov

BRATISLAVA / Jeden z najstarších baletov sveta sa na dosky Baletu SND vracia po troch desaťročiach. Príbeh mladej dievčiny Lisi, ktorá miluje mladého farmára Colasa, ale prekážkou lásky je jej matka vdova Simone, si získal srdcia divákov po celom svete.

Klasický baletný titul určený pre celú rodinu začal písať svoju históriu ešte v roku 1789. Súčasná inscenácia baletu La fille mal gardée, ktorá je o márnej snahe vdovy Simony zabrániť láske svojej dcéry k mladému farmárovi, nesie rukopis choreografa Fredericka Ashtona.

Gagy, humor a satira

Obľúbený komický baletný titul s krásnymi pas de deux, veľkými zborovými charakterovými tancami a vtipnými mizanscénami sa vracia na javisko SND po tridsiatich rokoch. Ashtonova inscenácia s hudobným aranžmánom Johna Lanchberyho a originálnou výpravou Osberta Lancastera patrí k najčastejšie uvádzaným inscenáciám a je ozdobou repertoáru mnohých popredných baletných súborov sveta.

Zbraň proti jesennej melanchólii

Predstavenie plné farieb, romantiky a krásy prezentuje vedenie prvej tanečnej scény, ako titul nielen pre dospelých, ale predovšetkým deti. Tie nepochybne zaujme tanec kohúta so sliepočkami, tanec v drevákoch, ale aj nádherná maľovaná scéna a sladké, bukolické kostýmy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie