Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Na hrane s prezidentkou Čaputovou a menovanie Ficovej vlády: Odmietla započať tradíciu prezidentskej svojvôle
Zdielať na

Na hrane s prezidentkou Čaputovou a menovanie Ficovej vlády: Odmietla započať tradíciu prezidentskej svojvôle

BRATISLAVA / On vyhral parlamentné, ona prezidentské voľby. Dnes stoja zoči voči a otázkou je, ako budú schopní spolupracovať. Prezidentka čelí otázkam, či jej okrem Rudolfa Huliaka nemal prekážať skôr Robert Kaliňák. Aké sú jej očakávania od vlády a ako vníma výsledky exkluzívneho prieskumu o tom, ako Slováci prežívajú zdražovanie. Hosťkou dnešnej relácie Na hrane bola prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Ako bude prezidentka fungovať s premiérom?

Prezidentka Zuzana Čaputová hneď v úvode poznamenala, že Robert Fico nečelil z jej strany takým verbálnym útokom, ako on venoval jej. Zdôraznila, že osobné animozity sú jedna vec, ale tie by nemali zasahovať do výkonu verejnej funkcie.

"Spolupráca je vždy o dvoch ľuďoch, o dvoch skupinách," povedala a zdôraznila, že počas rokovania prejavila nadhľad a ochotu spolupracovať. "Dôležité je vedomie zodpovednosti," doplnila s tým, že je objektom rôznych označovaní aj zo strany Igora Matoviča. "Musím byť nad vecou," dodala. 

"Ten spor z mojej strany má len právnu podobu," pokračovala prezidentka s tým, že vždy keď si sadne za stôl vie, aká je jej úloha. Debaty s Robertom Ficom prebehli podľa hlavy štátu konštruktívne. "Je prirodzené, že máme rozdielne názory," uviedla s tým, že tak je to v demokracii normálne a aj zdravé. Prezidentka dodala, že určite nie je na mieste riešiť si osobné "mindráky", ale sústrediť sa na to, čo je dobré pre krajinu. "Toto je už piata vláda, ktorú som zažila," povedala s tým, že ako prezidentka má určité právomoci a mantinely, v ktorých sa môže pohybovať. To jej určuje Ústava SR a prezidentka zdôraznila, že v týchto medziach sa pohybuje. 

Ako sa postavila k nominantom?

"O iných nomináciách sme nehovorili," povedala na margo vedenia SIS atď. Na Rudolfa Huliaka reagovala skôr, pretože aj meno bolo v mediálnom priestore známe skôr a videla tam ústavný problém. "Na Slovensku existujú tri komentáre k ústave v tejto časti a všetky hovoria to isté," vysvetľovala Zuzana Čaputová s tým, že prezidentka má právo člena vlády nevymenovať a nie je "poštárom", ktorý doručuje vládnu vôľu. 

Občiansky postoj prezidentky, voči Robertovi Kaliňákovi a Robertovi Ficovi sa nezmenil, ale ako prezidentka sledovala ústavné mantinely. V prípade nominanta Smeru ústavné prekážky, ktoré by zabránili vymenovaniu nenašla. "Vyjadrila som sa v prejave a dnes napriek tomu, že mám zdravotné problémy som tu, lebo chcem vysvetľovať," poznamenala s tým, že odmietla započať tradíciu "prezidentskej svojvôle"

"Som krstnou matkou všetkých vlád," povedala sarkasticky

V reakcii na Igora Matoviča, ktorý ju obvinil z vlastizrady povedala len toľko, že na Slovensku sa v politike šermuje slovami. Výmenu policajného prezidenta považuje na Slovensku za štandard. Nesúhlasí však so spôsobom, ako nový minister vnútra za Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok policajného prezidenta odvolal. "Ja by som takýto spôsob nezvolila," dodala. 

So slovníkom Roberta Fica v Bruseli nesúhlasí, lebo Slovensko je suverénnou krajinou. Povedala, že pochybuje, že diskusia s Ursulou von der Leyen prebehla tak, ako ju navonok prezentuje Robert Fico. Zastavenie vojenskej pomoci Ukrajine nepovažuje za tak závažné, pretože to, čím sme mohli pomôcť, sme pomohli. "Rusko tým naznačuje, že je to vlastne jedno," dodala na margo výrokov Peskova. "Postoj Roberta Fica ma neprekvapil," priznala s tým, že rovnaké veci hlásal aj pred voľbami. 

Slovensko v zahraničí a možná izolácia

Možné zastavenie kontraktov s Ukrajinou považuje za škodu, pretože budovaním spoločnej infraštruktúry by benefitovalo aj Slovensko. 

"Veľmi záleží, aké kroky bude táto vláda robiť," poznamenala na konto našej budúcnosti v EÚ a možnej izolácie Slovenska po boku Maďarska. Uviedla, že aj v prípade Maďarska Európska únia reaguje na kroky maďarskej vlády. 

A čo sociálne témy a zdražovanie?

Prezidentka reagovala aj na prieskum, ktorý odhalil, ako národ zvláda zdražovanie a infláciu. Čo by odporučila vláde? Dozviete sa vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie