Zatiahnuté
11°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Týždeň v politike podľa Řádka: Zánik OĽaNO a červené tangáče Igora Matoviča
Zdielať na

Týždeň v politike podľa Řádka: Zánik OĽaNO a červené tangáče Igora Matoviča

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Uplynulý politický týždeň zhodnotil pre Noviny PLUS TV JOJ trenčiansky politológ Miroslav Řádek. Tri udalosti, ktoré ho zaujali možno prekvapia aj vás.

Desiaty poslanecký sľub šéfa Smeru

Politológ Miroslav Řádek uviedol, že na prvé miesto nemožno dať inú udalosť ako to, že Robert Fico 10 krát zložil sľub poslanca NR SR a tým je suverénne najúspešnejším kandidátom na poslanca našich politických dejín. Súčasne o pár hodín neskôr ho prezidentka republiky štvrtýkrát menovala  predsedom vlády.

"Robert Fico síce ešte musí predstúpiť pred parlament a požiadať ho o dôveru. To by mala byť ale vzhľadom na politickú realitu hračka ako ľahký úsmev Moniky Beňovej krátko po voľbách pri otázke, či sa Smeru podarí presvedčiť Hlas o vládnej spolupráci," poznamenal. 

"Spolu s Robertom Ficom menovala Zuzana Čaputová tentokrát ministrom obrany Roberta Kaliňáka. Tomu sa krátko predtým ospravedlnilo ministerstvo spravodlivosti za jeho trestné stíhanie. Slovenská republika sa tak šťastne vrátila tam, kde bola pred päť a pol rokom," pokračoval. 

Matovičove červené tangáče

"Hoci rokovacia sála slovenského parlamentu počula už všeličo, spodné prádlo našich ctených poslancov sa tu ešte neriešilo. A jediným, kto sa tejto úlohy mohol s bravurou sebe vlastnou zhostiť, bol Igor Matovič. Ten prezradil, že staronový predseda NR SR Peter Pellegrini vraj nosí červené tangá. Z prejavu síce nebolo jasné, či Igorovi Matovičovi vadí strih alebo farba spodného prádla Petra Pellegriniho, ale to, čo z sa jeho prejavu dá predpokladať je, že pred politickou kultúrou slovenského parlamentu v tomto volebnom období stoja nové skúšky," dodal odborník.

Koniec hnutia OĽaNO

"Poslednou významnou udalosťou nielen končiaceho týždňa, ale priam celého desaťročia je koniec hnutia OĽaNO. Toho sa mohli zľaknúť najmä Rómovia z východného Slovenska, ktorí od tohto hnutia stále čakajú 500 eur za účasť vo voľbách. Ale keďže sa toto jedinečné hnutie len premenovalo na Slovensko, po novom sa môžu obracať práve sem," zhodnotil politológ.

"Ak tomuto rebrandingu nerozumiete a zdá sa Vám iracionálny, presne o to Igorovi Matovičovi išlo. Základom jeho politického úspechu je práve nepredvídateľnosť a snaha zaujať takými hlúposťami, že ľudia o nich premýšľajú tak dlho, až samých seba presvedčia, že za tým musí byť určite niečo viac ako len obyčajná snaha zaujať za akúkoľvek cenu," uzavrel. 

Súvisiace články