Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Skončilo sa verejné vypočutie Zuriana na brannobezpečnostnom výbore NR SR, toto všetko zaujímalo poslancov
Zdielať na

Skončilo sa verejné vypočutie Zuriana na brannobezpečnostnom výbore NR SR, toto všetko zaujímalo poslancov

BRATISLAVA / Výbor pre obranu a bezpečnosť vypočúva exšéfa NAKA Branislava Zuriana. V minulosti mal kontakty s obvinenými.

Bývalého šéfa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislava Zuriana by mal vypočúvať Výbor Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť ako kandidáta na šéfa policajnej inšpekcie. Návrh Zuriana do tejto pozície avizoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Bol by rád, keby vláda Zuriana do funkcie menovala ešte tento týždeň.

Poslanci na úvod schôdze scválili program. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok na úvod zdôraznil, že Zurian podľa neho všetky podmienky na vymenovanie spĺňa. Pripomenul, že dlhoročný policajt už predtým viedol NAKA. Zurian na vypočutí potvrdil, že po odchode z polície žil v Bielorusku a zároveň sa niekoľkokrát vyjadril, že expolicajn=eho šéfa Milana Lučanského zavraždili. 

Zurianova vízia

"Mám za to, že vďaka týmto poznatkom a skúsenostiam, úlohou Inšpekčnej služby nie je len trestať a stíhať policajtov," povedal Zurian s tým, že policajti by sa inštitúcie nemali iba báť, hoci voči tým, ktorí sa previnili, by mala zasiahnuť.

Argumentoval aj tým, že nechce, aby Úrad inšpekčnej služby súperil s ďalšími zložkami o sledovanosť. Chcel by presadzovať systémové riešenia, ale aj väčšiu nezávislosť, zákonnosť, ale aj transparentnosť. "Ľudia na úrade musia mať istotu, že nebudú za svoj názor perzekvovaný," dodal.

Zurian zopakoval, že Makó mal vydierať Hegera

Prvú otázku položil poslanec NR SR za SaS Juraj Krúpa, ktorý opravil svoje tvrdenie o tom, že obvinenie Zurianovi bolo zrušené na základe paragrafu 363. "Vychádzal som zo zverejnených informácií," povedal a pýtal sa sa Zuriana na to, že práve jeho inšpekcia vyšetrovala. Zaujímalo ho či necíti konflikt, keďže by mal zasadnúť do jej čela. "Chcem, aby si to vyhodnotila aj verejnosť či som sa ja niečoho dopustil," reagoval Zurian. Poprel, že by sa cítil byť aktérom "vojny v polícii"

"Igor Matovič nám dal 20 miliónov eur na to, aby sme tohoto človeka upratali, lebo vydieral Hegera," poznamenal Zurian s tým, pričom zopakoval svoje predchádzajúce vyjadrenia o tom, že Ľudovít Makó mal vydierať Eduarda Hegera. S touto informáciou ho mal vtedy osloviť námestník SIS s tým, že Makó mal na SIS pôsobiť ako príslušník. Ten však tieto slová už niekoľkokrát poprel a dokonca to označil za nezmysel. 

Krúpa sa pýtal aj na zmanipulované odposluchy vyšetrovateĺov NAKA, ktoré boli podľa neho použité ako manipulácia. "Ja sa k tomuto vyjadriť neviem," povedal Zurian s tým, že ak bude vymenovaný, nechá aj toto prešetriť. Argumentoval aj dozorovým prokurátorom. 

Stretnutie s námestníkom SIS zaujalo aj poslanca Gábora Grendela (Slovensko). "Ako ste si vyhodnotili toto stretnutie? Vy ste ho prestali stíhať?" pýtal sa Grendel. "Ja som v tom čase netušil, že NAKA tohto človeka robí," odpovedal Zurian s tým, že bol to on, ktorý priniesol informácie o trestnej činnosti tohto človeka. Jánovi Čurillovi mal on dať úlohu, aby sa vo vyšetrovaní pozrel aj na starší prípad trestnej činnosti Makóa. 

Na konflikt záujmov sa pýtala aj poslankyňa za PS Irena Bihariová. "Nikdy by som si nedovolil predstúpiť pred vás. Som nevinný, nikdy som nič nespáchal," odpovedal Zurian a odvolával sa na dozorovú prokurátorku. Zároveň zdôraznil, že nemá voči vyšetrovateľom "krvavé oči". ​

Zurian sa ohradil aj voči tomu, že by v prípade svedectva na súde v prípade bývalého špecialného prokurátora Dušana Kováčika, spochybňoval akéhokoľvek svedka. Argumentoval, že na súde len reprodukoval, čo počul od Kaľavského, ktorý bol podľa Zuriana Čurillovým kamarátom. 

Na pretras prišli aj Zurianove vzťahy s politikmi. Konkrétne vzťah so súčasnou ministerkou hospodárstva a exminsiterkou vnútra Sakovou. Vo verejnom živote totiž už dlhý čas kolujú infomrácia, že blízky vzťah má mať práve s ňou. "S pani ministerkou Sakovou si týkám. K súkromným otázkam sa vyjadrovať nebudem," reagoval Zurian. 

Opozičná kritika

Bývalý šéf Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislav Zurian nie je podľa KDH vhodným kandidátom na post šéfa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS). Pre TASR to uviedla predsedníčka poslaneckého klubu hnutia Martina Holečková s tým, že hnutie jeho kandidatúru nepodporí.

"Vzhľadom na medializované kontakty pána Zuriana s obvinenými osobami nepovažujeme jeho návrh na šéfa inšpekcie za vhodný a KDH ho nepodporí," uviedla Holečková. Hnutie si zároveň podľa jej slov nemyslí, že Zurian dokáže ukončiť vojnu v polícii, zvýšiť dôveru v túto inštitúciu a upokojiť celospoločenskú situáciu. 

Opozičná SaS nepodporí bývalého šéfa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislava Zuriana ako kandidáta na šéfa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS). Uviedol to poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Krúpa v stanovisku pre TASR. Poukázal na viacero pochybností v súvislosti so Zurianom.

"Nevyšetrené podozrenia voči jeho osobe vzbudzujú otázniky. Nedá sa vylúčiť, či nebude v konflikte záujmov, keďže ho inšpekcia už vyšetrovala a tieto vyšetrovania boli zastavené generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom podľa paragrafu 363 Trestného poriadku. Preto jeho zvolenie nepodporíme," skonštatoval Krúpa. 

Voči výrokom poslanca Krúpu sa ohradila Generálna prokuratúra SR.  "V trestnej veci bývalého riaditeľa NAKA k postupu podľa paragrafu 363 Trestného poriadku nedošlo," skonštatovala Drobová s tým, že nebol podaný návrh na použitie mimoriadneho opravného prostriedku.

Zdôraznila, že generálny prokurátor Maroš Žilinka nerozhodoval podľa paragrafu 363 Trestného poriadku a ani nezastavil trestné stíhanie. "Vo veci konal príslušný dozorový prokurátor zákonným spôsobom, využívajúci právne prostriedky výkonu dozoru," odkázala. 

Súvisiace články

Najčítanejšie