Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Vláda schválila Zuriana ako šéfa inšpekcie, predĺžila kontroly hraníc a menovala troch nováčikov do Súdnej rady
Zdielať na

Vláda schválila Zuriana ako šéfa inšpekcie, predĺžila kontroly hraníc a menovala troch nováčikov do Súdnej rady

BRATISLAVA / Na pomoc po zemetrasení na východe vláda vyčlenila 1,5 milióna. Venovala sa aj rozsiahlym personálnym nomináciám.

Šéfom inšpekcie bude Branislav Zurian

Vláda schválila nomináciu bývalého šéfa NAKA do čele policajnej inšpekcie. Dnes absolvoval verejné vypočutie na výbore pre obranu a bezpečnosť. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a vláda jeho nominanta schválila. Funkcie sa nový šéf ujme už zajtra (3.11. 2023). 

Súdna rada SR bude mať troch nových členov

Vláda odvolala Evu Mišíkovú, Ľudovíta Bradáča a Katarínu Javorčíkovú z funkcie členov Súdnej rady SR. Nahradia ich Ľudmila Joanidisová, Martin Bezák a Magdaléna Hromcová. Kabinet o tom rozhodol na štvrtkovom rokovaní.

"Navrhovaní kandidáti spĺňajú všetky ústavné a zákonné podmienky pre vymenovanie za členov Súdnej rady Slovenskej republiky a súhlasia so svojim vymenovaním, ako aj so spracovaním a zverejnením svojich osobných údajov," uvádza sa v predloženom materiáli.

Hromcová bola členkou Súdnej rady SR aj v rokoch 2018 až 2020. Pôsobí ako advokátka, podobne ako Bezák. Tretia nová členka Súdnej rady SR Joanidisová je notárka. Súdna rada SR je ústavný orgán tvorený 18 členmi, vrátane predsedu a podpredsedu. Jedného člena volia sudcovia Najvyššieho súdu SR a Najvyššieho správneho súdu SR. Osem členov z radov sudcov volia sudcovia ostatných súdov. Po troch členoch dodáva Národná rada (NR) SR, prezident SR a vláda SR.

Legislatívnu radu vlády povedie minister spravodlivosti

Legislatívnu radu vlády SR povedie minister spravodlivosti. Podpredsedom bude štátny tajomník Ministerstva spravodlivosti SR. Vyplýva to zo zmien štatútu legislatívnej rady, ktoré odobril vládny kabinet na štvrtkovom rokovaní. "Obnovuje sa tak právny stav platný a účinný do zmien a doplnení štatútu Legislatívnej rady vlády Slovenskej republiky vykonaných uznesením vlády Slovenskej republiky zo 17. júna 2020," uvádza sa v schválenom materiáli. Vláda na svojom štvrtkovom rokovaní zároveň rozhodla o odvolaní doterajších členov a vymenovaní nových členov Legislatívnej rady vlády Slovenskej republiky.

Premiér odvolal Guckého z postu hlavného hraničného splnomocnenca

Vláda odvolala Roberta Guckého z postu hlavného hraničného splnomocnenca SR. Dôvodom je jeho ukončenie pôsobenia vo funkcii riaditeľa Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru. Vládny kabinet vo štvrtok odvolal aj Ľudovíta Bíróa z funkcie zástupcu hlavného hraničného splnomocnenca SR. Zároveň poveril ministra zahraničných vecí, aby diplomatickou cestou informoval Maďarsko, Poľsko, Česko a Ukrajinu o zmene vo funkciách.

Kontroly na hraniciach s Maďarskom sa predĺžia do 23. novembra

Kontroly na hraniciach s Maďarskom sa predĺžia do 23. novembra. Pôvodne sa mali skončiť 3. novembra. Na zabezpečenie dočasnej obnovy kontrol na južnej hranici má ísť 2,05 milióna eur. Vo štvrtok to schválila vláda. Cieľom je eliminovať nárast nelegálnej migrácie. "V prípade neobnovenia kontroly na vnútorných hraniciach by pokračoval prílev nelegálnych migrantov na naše územie, čím by sa predlžovalo závažné ohrozenie verejného poriadku a bezpečnosti SR," uviedlo ministerstvo vnútra. Slovensko dočasne obnovilo kontroly na hraniciach s Maďarskom od 5. októbra. Urobilo tak po tom, ako k rovnakému kroku pristúpili susedné štáty Poľsko, Rakúsko a Česko.

ÚPN ráta v budúcom roku s výdavkami vo výške cez 3,13 milióna eur

Ústav pamäti národa (ÚPN) ráta v budúcom roku s transférom zo štátneho rozpočtu vo výške viac ako 3,13 milióna eur. Najviac financií má ísť na platy zamestnancov. Vyplýva to z návrhu rozpočtu ÚPN na rok 2024, ktorý v stredu vláda vzala na vedomie. Ústav v návrhu uvádza plánované vyplatenie miezd zamestnancov v hodnote vyše 1,54 milióna eur. Rozpočet na mzdy je pre 83 zamestnancov. V položke tovary a služby ráta ÚPN s financiami vo výške 911.784 eur, z toho má ísť 316.491 eur na odmeny členov správnej a dozornej rady.

Súvisiace články