Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Deepfake video, ktoré zasiahlo do predvolebnej kampane, šírili Harabin aj Marček, uvádza ICJK
Zdielať na

Deepfake video, ktoré zasiahlo do predvolebnej kampane, šírili Harabin aj Marček, uvádza ICJK

BRATISLAVA / Deepfake video, ktoré sa objavilo krátko pred voľbami a zasiahlo do politickej kampane podľa Investigatívneho centra Jána Kuciaka vedie k Štefanovi Harabinovi.

ICJK spomenulo, že dva dni pred hlasovaním sa na sociálnych sieťach a reťazovými emailmi začala šíriť údajná nahrávka medzi novinárkou Denníka N Monikou Tódovou a predsedom Progresívneho Slovenska Michalom Šimečkom. "Rozhovor sa nikdy neuskutočnil, no aj tak ho počuli desaťtisíce ľudí. Odkiaľ sa začal šíriť a na akých platformách sa objavil? Kto ho zverejnil a aký vplyv mal umelo vytvorený rozhovor na výsledok volieb?" pýta sa investigatívne centrum. 

Neautentickosť videa pre ICJK potvrdil aj dátový analytik investigace.cz Josef Šlerka. "Falošné video sa objavilo na Telegrame, no väčší dosah získalo až zdieľaním na Facebooku, cez profil Petra Marčeka. Podľa odhadov expertov ho mohlo vidieť až 100-tisíc užívateľov. Šírenie obsahu na Facebook-u je väčšie, keďže ide o najrozšírenejšiu sociálnu sieť na Slovensku. Podľa údajov Statista má Facebook na Slovensku asi 3.5 milióna užívateľov," uviedlo ICJK. 

Na Telegrame sa video začalo šíriť z anonymného účtu Gabika Ha, ktorý sa investigatívne centrum snažilo opakovane konataktovať, ale bez odpovede. Centrum zdôraznilo, že aj podľa rekonštrukcie šírenia nahrávky Centrom boja proti hybridným hrozbám ministerstva vnútra, bol prvým miestom výskytu deepfake videa na práve tento účet.

"Naše zistenia však naznačujú, že Štefan Harabin nezdieľal obsah od účtu náhodne. Telegramový profil exministra spravodlivosti a šíriteľa proruskej propagandy prebral obsah od užívateľa Gabika Ha v minulosti už 27-krát. Prvý krát v júli 2021, zatiaľ posledný krát 28. septembra práve deepfake video novinárky a politika," dodali investigatívci. 

"Najviac fotiek kanál Harabina prebral od Gabiky Ha 9. septembra 2023. Ide o fotografie Štefana Harabina pri stretnutiach s fanúšikmi na Salamandrových dňoch v Banskej Štiavnici. Z kontextu fotografií vyplýva, že osoba, ktorá ich cez účet Gabika Ha zverejnila musela Harabina na Salamandrových dňoch sprevádzať počas celého dňa. Harabin sa cez video prezdieľané z tohto účtu podelil aj o novinku, keď sa mu podarilo založiť si nový účet na Facebook-u, kde bol dlhodobo blokovaný," uviedlo ICJK s tým, že Štefan Harabin pre nich reagoval, že si nepamätá, že by niečo podobné zdieľal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie