Polojasno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Analýzy Na hrane: Lexmann nemá prezidentský formát, perfektný typ je Erika Jurinová, vraví Matovič
Zdielať na

Analýzy Na hrane: Lexmann nemá prezidentský formát, perfektný typ je Erika Jurinová, vraví Matovič

BRATISLAVA / Opozícia sa prebúdza, zatiaľ čo vláda ide na prvé obrátky. V štúdiu o aktuálnych témach diskutovali Igor Matovič a Václav Hřích.

Akou opozíciou bude Matovič?

"Dobrý kandidát, ale..." reagoval Matovič na informáciu, že Ivan Korčok vyzbieral podpisy na kandidatúru na prezidenta. "Viem si predstaviť ešte konzervatívnu ženu," povedal s tým, že pani Lexmann nemá ten prezidentský formát. "To je taký môj sen, ktorý sa možno nesplní," dodal s tým, že perfektný typ je Erika Jurinová. "Ak by žil, bol by perfektný typ profesor Krčméry," uzavrel. 

Chceli sme hodiť granát do rybníka, priznal Matovič

Tak vysvetlil zmenu názvu hnutie, ktoré sa po novom volá Slovensko. "To je ich problém, nie náš," pokračoval na margo kritikov tejto zmeny. Zdôraznil aj to, že zákon toto umožňuje. Matovič zdôraznil, že od Pellegriniho a Roberta Fica sa nesmieme nechať opiť rožkom a preto sa aj dnes rozhodli ísť na jeho "výlov rýb" aj s transparentom. 

"Od Fica nikto nič neočakával. Starý mafián, ktorý keď sa dostane k moci, bude robiť to isté," pokračoval s tým, že opäť skloňoval, že médiá Pellegriniho prezentovali ako kovaného demokrata a on pri tom podviedol nielen voličov, ale aj dôchodcov s 13. dôchodkami. "Najväčšie špinavosti vo vláde vykonáva nominant Hlasu," poznamenal a mieni sa venovať aj Andrejovi Dankovi. 

Na margo "červených tangáčov" poznamenal, že táto veta bola vytrhnutá z kontextu a on upozorňoval na to, že Pellegrini podviedol voličov a dôchodcov a nie je chlap. Dehumanizácia sa podľa neho diala vtedy, keď o nej Pellegrini šíril, že si postavila kaštieľ z nakradnutého. 

"Jedinou skutočnou opozíciou budeme my," dodal Matovič s tým, že iba oni nechceli koketovať "s mafiou"

Matovič sa nevyhol ani téme 13. dôchodkov a zapakoval, že z jedného vačku vezmú a dôchodcom pritom dajú menej. "Z v priemere 260 eur dostanú 36 eur," povedal Matovič s tým, že práve takýto efekt bude mať zrušenie rodičovského bonusu. "Vytrestajú tisícky malých občianskych združení pri základných školách," poznamenal s tým, že "na odstrel nie je len Erik Tomáš, ale aj Robert Fico a Peter Pellegrini"

Čo aktuálne preferencie?

Lídrov strán už začínajú zaujímať povolebné preferencie. Najaktívnejšou stranou je hnutie Igora Matoviča, ktoré sa nedávno premenovalo na Slovensko. "Dá sa predpokladať, že najaktívnejšie bude komunikovať Igor Matovič," povedal Hřích s tým, že aj v prípade PS/Spolu v minulosti sa merali spoločné preferencie až do momentu, kedy sa strana nerozpadla. Podľa odborníka sa pohyby preferencií dejú aj v období, keď je pokoj. Aj voliči neúspešných strán si hľadajú nových politických "partnerov"

"Ja by som neočakával dramatické skoky," povedal Hřích s tým, že pol percentné posuny nie sú zásadné. "Uvidíme, ako zareagujú voliči PS, ktorí čakali, že PS bude skladať vládu," povedal s tým, že aj ich rozbeh je pomalší a pasívny. Podľa odborníka je to pochopiteľné, pretože pre stranu je to zmena, na ktorú si musia zvyknúť. Rozbieha sa podľa Hřícha aj KDH, kde často vystupuje ich šéfka poslaneckého klubu. 

Podľa názoru šéfa AKO mu už Matovičovo krikľúnstvo viac priniesť nemôže a všetko bude záležať na tom, akú tému sa mu podarí uchopiť. "No odlišovať sa bude, myslím si, že zvyšok opozície bude komunikovať distingvovanejšie," povedal ďalej s tým, že momentálne sa chopil 13. dôchodkov. 

KDH sa chystá odvolávať Ľuboša Blahu kvôli portrétu Che Guevaru, ktorý priniesol do svojej kancelárie v NR SR a zvesil hlavu štátu. Odstránil aj vlajku EÚ. Majerský musí podľa Hřícha balansovať medzi tým, že je županom, a tým, že je lídrom opozičnej strany. Naposledy sa totiž objavil na tlačovke vedľa Roberta Fica v Ďapalovciach na východe Slovenska. 

"Uvidíme po pol roku," povedal Hřích s tým, že veľkou témou budú práve 13. dôchodky, ale aj ďalšie témy, ktoré budú kľúčové a dotknú sa občanov. 

"Ľudia by skôr oželeli sviatky, ktoré sa nedajú kombinovať," poznamenal Hřích s tým, že tie sviatky, ktoré sa kulminujú, rušiť nechcú. Adepti na zrušenie sú Sedembolestná Panna Mária, ale aj Sviatok práce. Výsledky sa však delia od jednotlivých politických strán. 

Súvisiace články

Najčítanejšie