Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Vláda preplatí náklady samosprávam sumou presahujúcou 500-tisíc eur, neschválila balík pomoci Ukrajine
Zdielať na

Vláda preplatí náklady samosprávam sumou presahujúcou 500-tisíc eur, neschválila balík pomoci Ukrajine

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Vláda preplatí samosprávam výdavky počas mimoriadnych situácií. Riešiť má aj hypotéky. Vláda neschválila 14, balík pomoci Ukrajine, za 40,3 milióna eur.

Bývalé vedenie Ministerstva obrany Slovenskej republiky pripravilo návrh poskytnúť Ukrajine ďalší, v poradí štrnásty balík vojenskej pomoci v celkovej hodnote 40 349 015,30 EUR pozostávajúci z:

  • 4 milióny ks munície kalibru 7,62 mm;
  • 5 172 ks veľkorážnej munície do kanónu kalibru 125 mm; 
  • 140 ks rakiet do systému protivzdušnej obrany KUB 3M9M3E;
  • 8 ks mínometov 98 MM VZ.97;
  • 1200 ks mín do mínometov 98-OF-M

Slovenská republika od začiatku konfliktu podporila Ukrajinu trinástimi balíkmi vojenskej pomoci v celkovej hodnote 671 miliónov eur.

Samosprávam preplatia za výdavky počas mimoriadnych situácií 541.039 eur

Štát preplatí samosprávam výdavky vo výške 541.039 eur súvisiace so záchrannými prácami počas 18 mimoriadnych situácií.

"Finančné prostriedky sa navrhuje uvoľniť z kapitoly Všeobecná pokladničná správa, pričom sa odporúča ich poukázať do rozpočtovej kapitoly Ministerstvo vnútra SR a následne zabezpečiť ich presun do rozpočtov dotknutých subjektov podľa verifikácie výdavkov na záchranné práce," dodal predkladateľ.

  • Ohrozenie zdravia II. stupňa riešili v územnej pôsobnosti okresných úradov Košice-okolie, Poprad a Liptovský Mikuláš, smerovať tam má 8439 eur.
  • Za výdavky pri riešení požiarov v okresoch Košice, Levoča, Prešov a Sabinov by mal štát preplatiť 19.132 eur.
  • Prívalové dažde spôsobili mimoriadne udalosti v územnej pôsobnosti okresných úradov Rimavská Sobota, Senica, Trnava a Čadca, na preplatenie výdavkov je vyčlenených 34.325 eur.
  • Následky snehovej kalamity v Žilinskom okrese si vyžiadali výdavky vo výške 217.463 eur.
  • Za záchranné práce po víchrici v okresoch Sobrance, Nitra a Bardejov preplatia samosprávam 261.679 eur

Venovať sa má aj hypotékam

Ministerstvo financií predstaví na stredajšom rokovaní vlády návrh bonifikácie vysokých úrokov pri hypotékach. Tento bod je úvodným v programe 3. schôdze kabinetu premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Rezort pod vedením Ladislava Kamenického (Smer-SD) takisto predloží návrh Súhrnnej výročnej správy SR za rok 2022.

Ministri budú tiež schvaľovať prostriedky, ktoré majú refundovať náklady na sanáciu škôd pri takmer 20 mimoriadnych udalostiach, spôsobených požiarmi, víchricou, snehovou kalamitou či prívalovým dažďom a povodňou. Vláda by mala schváliť v tomto prípade vyše pol milióna eur. Kabinet prerokuje aj personálne zmeny v poradných orgánoch vlády.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok postaví mimo službu ďalších policajtov

Minister vnútra ohlásil aj zmenu v migračnej politike. "Polícia si plní svoju úlohu a konečne stráži a chráni bezpečnosť občanov," povedal na margo zadržiavania migrantov a to do momentu, kým sa neoverí ich totožnosť.

Venoval sa aj Igorovi Matovičovi, ktorý podľa neho znevažoval Holokaust a prirovnával sa k NSDAP, čo bola fašistická strana. Odmietol Matovičove výroky ďalej komentovať. 

"Viacero policajtov bude postavených mimo službu," špecifikoval minister s tým, že aj v ďalších prípadoch bude konať tak, ako mu to ukladá zákon. 

Drucker De facto bez odpovedí

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) nariadil preskúmať rozhodnutie o vyradení Súkromnej základnej školy na Gemerskej ceste v Lučenci zo siete škôl a školských zariadení. Ako uviedol po stredajšom rokovaní vlády, pochybenie v postupe štátnych inštitúcií sa nenašlo.

"Oboznámil som sa s celým spisom. Je pravda, že ministerstvo možno bolo tvrdé z hľadiska lehoty vyradenia k 31. októbru. Nenašli sme žiadnu právnu možnosť, aby sme toto rozhodnutie zvrátili," skonštatoval Drucker s tým, že o ďalších možnostiach rezort školstva hovoril aj so zriaďovateľom školy. "To, čo dnes vidím, je, že ak si splnia všetky náležitosti, ktoré tam boli problematické, môžu si požiadať o zaradenie do siete škôl od 1. septembra," dodal minister školstva.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR rozhodlo o vyradení SZŠ na Gemerskej ceste v Lučenci zo siete škôl a školských zariadení k 31. októbru 2023 na základe návrhu štátnej školskej inšpekcie. Tá mala nedostatky na súkromnej škole zistiť vlani pri kontrolách na prelome novembra a decembra.

Problémom bolo spoločné vzdelávanie žiakov šiesteho ročníka ZŠ a žiakov prímy osemročného gymnázia. Inšpekcia škole uložila prijať opatrenia na odstránenie stavu, pri následnej kontrole jej mal byť zamedzený vstup do priestorov školy, čo vyhodnotila ako marenie výkonu.

SZŠ na Gemerskej ceste v Lučenci navštevovalo ešte začiatkom aktuálneho školského roka vyše 140 detí, ako pre TASR potvrdila riaditeľka školy Mária Pálešová, všetci žiaci ku koncu októbra prestúpili na iné školy. Rezort školstva v rámci zabezpečenia ich ďalšej výučby komunikoval aj s miestnou samosprávou. "Všetky deti mali zabezpečenú výučbu. Dokonca niektoré školy pristúpili k zriadeniu samostatných celých tried aj s učiteľmi," uviedol Drucker.

Súvisiace články