Jasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Vedec Čekan odkazuje Dankovi: Robíme dobré meno Slovenska aj v zahraničí. Chápem, že pre vás je to nedosiahnuteľné
Zdielať na

Vedec Čekan odkazuje Dankovi: Robíme dobré meno Slovenska aj v zahraničí. Chápem, že pre vás je to nedosiahnuteľné

BRATISLAVA / Andrej Danko sa pustil v politickej debate do vedca Pavla Čekana, obviňujúc ho, že mal extrémne zarobiť počas pandémie. Zároveň ho sarkasticky označil za "geniálneho vedca".

Danko tak urobil v relácii na RTVS. Pavol Čekan reagoval na podpredsedu parlamentu Andreja Danka na svojom profile na sociálnej sieti. "RTVS práve teraz nepozerám, ale že vraj kapitán Danko pozná vedca Čekana. Pán Danko, stále bývam v podnájme a chodím na Peugeote, ktorý je na operatívny lízing. To len pre Vašu informáciu, ak by ste sa chcel pozrieť na môj majetok," začal úspešný slovenský vedec. 

"V MultiplexDX zamestnávame viac než 25 ľudí (najmä vedcov) a viete alebo neviete, to aj niečo stojí, ak si ich chceme udržať a robiť špičkovú vedu. Na Slovensku platíme poctivo všetky naše dane a odvody, čo nie je málo peňazí," pokračoval Čekan.

"Na pripomenutie. Počas pandémie sme darovali Slovensku 250 tisíc RT-PCR testov. Ďalších 100 tisíc testov sme venovali na humanitárne účely v mene Slovenska do 7 rôznych krajín. 400 tisíc EUR sme venovali vedcom z BMC SAV a Vedeckého parku UK," dodal vedec, ktorý pochádza z východného Slovenska. 

Zdôraznil, že zadarmo sekvenovali a testovali mnoho kultúrnych, spoločenských a športových podujatí. "Vyvinuli a validovali sme kloktacie testy pre deti a niektorým školám sme pomohli otvoriť alebo dostať divákov na hokejové štadióny. Týmto sme Slovensku ušetrili takmer 5 miliónov EUR počas pandémie. Ešte by som rád pripomenul, pán Danko, že sme počas pandémie publikovali 4 medzinárodné vedecké články, ktoré sumarizujú dizajn, vývoj, výrobu a validácie našich testov, alebo aj ich použitie v praxi," dodal. 

"To len aby ste vedeli, že Slovensku robíme aj dobré meno v zahraničí. A je toho omnoho viac ... Chápem, že pre Vás je toto niečo neuveriteľné a nedosiahnuteľné. Ale viete čo? Pozývam Vás do našej slovenskej firmy, nech viete, ako sa robí špičková veda. Aby ste videli, do čoho sa dá rozumne investovať profit z predajov testov a na aké dobré a humánne účely sa dá použiť. Možno pochopíte, ako uchopiť to vlastenectvo a patriotizmus a tie drísty o všeličom národnom Vás prejdu. Dajte vedieť, kedy môžete prísť, skúsime sa Vám časovo prispôsobiť," uzavrel Pavol Čekan.

Súvisiace články

Najčítanejšie