Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Počas hodiny otázok v NR SR prišla na pretras aj zrušená výstava, za ministerku odpovedal Taraba (SNS)
Zdielať na

Počas hodiny otázok v NR SR prišla na pretras aj zrušená výstava, za ministerku odpovedal Taraba (SNS)

BRATISLAVA / Za neprítomných ministrov môžu odpovedať ďalší členovia vlády. Ministerka Šimkovičová uviedla, že o zrušení výstavy nemala vedomosť, lebo podľa nej sa nemala konať.

"Vystavovatelia zrušili samých seba," poznamenal minister životného prostredia Tomáš Taraba, ktorý odpovedal za svoju kolegyňu (taktiež z SNS) Martinu Šimkovičovú, ministerku kultúry. Otázku ohľadom vyśtavy jej položil poslanec za SaS Ondrej Dostál. "My budeme chrániť tradičné rodiny," povedal Taraba, reagujúc na doplňujúcu otázku opozičného poslanca. 

"Pani ministerka kultúry Šimkovičová dostane príležitosť vyjadriť sa, či dala pokyn na zrušenie výstavy fotografií zo série Neskrývaná láska Doroty Holubovej zobrazujúcich život LGBTI+ ľudí na Slovensku, ktorá sa budúci rok mala konať v priestoroch Historického múzea Slovenského národného múzea na Bratislavskom hrade, resp. či vydala nejaký iný pokyn alebo inštrukciu vo vzťahu k podujatiam, aktivitám a projektom týkajúcich sa LGBTI+ ľudí," napísal Dostál deň vopred na sociálnej sieti. 

Prezidentka o ničom nevedela, žiadna výstava nebola na programe

Minister životného prostredia Tomáš Taraba odpoveď čítal s tým, že odpovede pripravila ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Tá sa odvolala na vyjadrenie slovenského národného múzea. 

"Pre Slovenské národné múzeum je celá situácia absurdná, pretože musí vysvetľovať niečo, čo sa nestalo. Zrušenie výstavy, ktorá nemala byť. Zrušenie podpisu zmluvy, ktorá neexistuje. Zrušenie akvizície predmetov, ktoré ani nie sú predložené Komisii na tvorbu zbierok. Komunikácia, akú viedla kurátorka SNM - Historického múzea s fotografkou, patrí medzi štandardné postupy, ktoré sa vedú na začiatku akéhokoľvek projektum," zverejnilo múzeum. 

"Určite však nešlo o oficiálnu komunikáciu, ktorá mala automaticky vyústiť do podpisu zmluvy či iného dokumentu týkajúceho sa realizácie výstavy. Žiadna taká výstava nebola zaradená do výstavného plánu na rok 2023, výstavný plán na rok 2024 sa momentálne tvorí v rámci Plánu hlavných úloh. Takže logicky, nemohla byť ani nikým cenzurovaná, či zakázaná. A to ani zo strany ministerstva kultúry. Ani zo strany SNM," dodalo vo vyjadrení. 

Súvisiace články

Najčítanejšie