Polojasno
20°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Odvolávanie Šutaja Eštoka: Nočné rokovanie je napokon pasé, poslanci sa stretnú v piatok ráno
Zdielať na

Odvolávanie Šutaja Eštoka: Nočné rokovanie je napokon pasé, poslanci sa stretnú v piatok ráno

BRATISLAVA / Prítomných je 117 poslancov a teda NR SR je uznášaniaschopná. Opozícia vyčíta ministrovi vnútra za Hlas-SD protizákonné kroky aj akciu na hraniciach s Maďarskom. Do písomnej časti rozpravy je prihlásených 37 poslancov a ministrov.

Poslanci budú v rokovaní o odvolávaní ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) pokračovať v piatok ráno o 9:00. Informoval o tom podpredseda parlamentu Andrej Danko (SNS), ktorý po 21.00 h schôdzu prerušil.

Zmena plánu

Pôvodne mal parlament o opozičnom návrhu na odvolanie rokovať až do skončenia diskusie, do ktorej sa písomne prihlásilo vyše 30 rečníkov. V diskusii k návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra stihli vo štvrtok vystúpiť niekoľkí poslanci opozície aj koalície. V rozprave rečnili aj ministri.

Opozícii prekážalo, že jej predstavitelia koalície nedovolili vystúpiť skôr. Kritizovali aj odsúhlasenie nočného rokovania. Opoziční poslanci približne o 20.30 h oznámili, že opúšťajú rokovaciu sálu, hoci boli prihlásení do diskusie. Žiadali prerušiť schôdzu do piatka rána. Danko informoval, že ďalší postup v rokovaní určí predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD).

Róbert Kaliňák hovorí o zodpovednosti

Minister obrany vo štvrtej Ficovej vláde svoj príspevok zobral zhurta. V súvislosti so smrťou advokáta Ľubomíra Krivoćenka sa vyjadril, že SaS je zodpovedná za smrť človeka.

Začal však tým, že kedysi existoval denník, ktorý mal v záhlaví napísané, že je tlačovým orgánom výboru. Za rovnaký tlačový orgán v minulosti vyhlásil DenníkN, to však dnes upravil s tým, že DenníkN má politický orgán, ktorým je Progresívne Slovensko. 

"Pán minister Eštok zvolil tú najjemnejšiu verziu," povedal s tým, že inak by to vyzeralo, keby to koalícia dala do rúk niekomu inému, ako aktuálnemu ministrovi. Žartovať o smrti sa podľa neho nesmie ani v detskej izbe na chate. Odkazoval tým, na vyšetrovateľov. Slovensko sa podľa Kaliňáka stalo počas covidu Matovičovým pohrebiskom. 

Odvolával sa aj na správu SIS. Tajní podľa neho nemali ani jediného nominanta Smeru a všetko v ich správe bolo pravdou. Minister obrany Robert Kaliňák hovoril o tom, že následne sa "odstrelil" každý, kto upozorňoval na nezákonné konanie, a to vrátane šéfa NBÚ. Prirovnal to k 50-tym rokom minulého storočia. 

Nevyhol sa ani migračnej vlne, počas ktorej podľa neho prišlo niekoľko teroristov, ktorí sú hľadaní. "Preto sa chcem poďakovať za vašu prácu," povedal ministrovi. 

Dubéci z PS reagoval, že Smer má z DenníkaN obsesiu. "Ako sa dá riadiť celé ministerstvo, keď ste stále nahnevaný?" povedal Kaliňákovi s tým, že si má odinštalovať ich aplikáciu denníka z mobilu. 

Migaľ hovoril o zbytočnosti schôdze

Poslanec Samuel Migaľ (Hlas-SD) označil mimoriadnu schôdzu k návrhu na odvolanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) za zbytočnú. Kritizoval predchádzajúcu vládu a vedenie rezortu vnútra. Šutaja Eštoka označil za najakčnejšieho ministra, ktorý napráva chyby predošlých vlád a bývalého ministra Romana Mikulca (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

Poukázal pritom na situáciu v rezorte a vojnu v polícii, hovoril aj o rozvrátenej letke ministerstva vnútra, nedostatočnom krízovom riadení a ďalších problémoch. "Toto je asi najabsurdnejšia a najzbytočnejšia schôdza, akú som v tomto pléne videl. Odvolávať ministra, ktorý za necelý mesiac vo funkcii dokázal viac než iní za svoje celé funkčné volebné obdobie," vyhlásil Migaľ.

Migaľ skonštatoval, že občania si vo voľbách v septembri vybrali zmenu, pretože potrebujú riadne vedenie krajiny. Migaľ kritizoval aj migračnú krízu.

Z jej zhoršenia viní aj predošlú vládu a jej nedostatočný krízový manažment. Poukázal pritom na situáciu v regiónoch. "Situácia eskalovala až tak, že nám susedia zavreli hranice a znovu zaviedli kontroly," povedal s tým, že predošlé vlády situáciu neriešili a "pchali hlavy do piesku".

Mikulec označil Migaľovo vystúpenie za servilné. Tvrdí, že Migaľ nerobí nič bez toho, aby z toho niečo mal. Odmietol jeho tvrdenia týkajúce sa letky rezortu vnútra. Trvá na tom, že nákupy boli v súlade s požiadavkami letky. Marek Lackovič (PS) skonštatoval, že Migaľ nepovedal jediný argument na zotrvanie Šutaja Eštoka vo funkcii. "Namiesto toho samý 'ačohentizmus'," podotkol. "Ministra ste si nijako neobhájili, len ste okydali všetkých ostatných," doplnil. Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) počas diskusie odmietol argumenty opozície a kritiku akcií na hraniciach s Maďarskom v súvislosti s migráciou.

Kroky nového ministra podľa neho majú pozitívne výsledky. Šéf rezortu investícií Richard Raši (Hlas-SD) sa rovnako zastal Šutaja Eštoka a za koaličné kluby mu deklaroval podporu. Mimoriadnu schôdzu označil za divadlo opozície, len aby niečo robila.

Kritika KDH

Predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková kritizovala predstaviteľov vládnej koalície za priebeh rokovania. Vyčítala im, že zatiaľ nedovolili opozícii vystúpiť. Označila to za obštrukcie. Pripomenula pritom vládnej koalícii sľub, že obštrukcie robiť nebude. "Toto je naozaj dôstojná diskusia? Dvakrát za týždeň odhlasovať nočnú schôdzu? Demonštratívne? Takto si predstavujete novú kultúru, ktorú prinášate?" pýta sa Holečková.

Pán Mikulec, Vám by kožu na tvári závidel aj africký hroch, odkazuje Eštok

"Stojím tu dnes pred vami, lebo si ako minister ctím Národnú radu Slovenskej republiky," začal Šutaj Eštok s tým, že síce rešpektuje návrh na vyslovenie nedôvery, ale nesúhlasí s ním. Dodal, že v pléne sú pripravení aj koaliční poslanci, ktorí budú obhajovať jeho pôsobenie. 

"Začnem tým, že prečo sme vlastne tu," povedal s tým, že len pred dvoma dňami bola vláde vyslovená dôvera. Opozícica podľa neho skúša, či sa niekto z koalície nerozmyslel a tú nedôveru mu vysloví. PS vyčíta, že ho chceli odvolať už 10 dní po tom, čo vstúpil do úradu. Spomenul šéfku Nadácie Zastavme korupciu Zuzanu Petkovú a jej komentár v DenníkN.

Práve na články v tomto denníku podľa Šutaja Eštoka reaguje Progresívne Slovensko. Pripomenul aj vyjadrenie Michala Trubana, ktorý ako prvý spomenul odvolávanie ministra vnútra. Opozícii vyčíta, že sa spojila, namiesto toho, aby neskúsenému PS vysvetlila, že prestrelili. 

"Ak chcete šíriť zlo a žlč, aké šíri Igor Matovič 12 rokov v Slovenskej politiky, lepšieho učiteľka ste si nemohli nájsť," povedal na margo spojenia v tejto téme s Matovičovým hnutím. Opozícia sa podľa neho neozývala ani z Bruselu v dobe, keď sa im predseda vlády Igor Matovič verejne vyhrážal a nevynechal ani exmisiterku Veroniku Remišovú a jej pexeso, ktoré zverejnila na sociálnej sieti. "Vtedy ste tiež boli ticho," poznamenal s otázkou, či vtedy neboli demokratmi. 

Podpálenie auta Diany Santusovej (ktoré sa,a le neudialo pozn. red) organizoval vtedajší minister vnútra Roman Mikulec (Hnutie Slovensko). Urobil tak v časti, keď spomínal nahrávky vyšetrovateľov okolo Jána Čurillu a spomenul aj zásahy NAKA. "Vy ste naskočili na reči vašich tlačových agentúr," povedal opozícii s tým, že naozaj veril, že bude pristupovať konštruktívne, čo sa však podľa neho nedeje. 

Hamranovi podľa ministra vnútra išlo celý čas len o peniaze a mal si podľa tvrdení Hlasistu prideliť aj dáke financie z plánu obnovy. Doručené už vraj bolo aj trestné oznámenie. Exministrovi Mikulcovi vyčítal, že bol najviac odvolávaným ministrom v histórii SR a spomenul všetky prešľapy, vrátane nezvládnutia vlny utečencov z Ukrajiny a zároveň aj klientelizmus, ktorý sa mal diať na hraniciach na východe. "Toto je to vaše nekradneme?" obrátil sa šéf vnútra na Igora Matoviča. 

Robert Fico hovoril aj o advokátovi Krivočenkovi

Stanovisko za Vládu SR predniesol jej predseda Robert Fico. Tvrdí, že rešpektuje návrh a právo poslancov na vyslovenie nedôvery ministrovi. Zdôraznil, že koalícia nehrala žiadne hry. "Môžem len dodať, že dnes rozhodoval ďalší súd, ktorý zamietol žiadosť pána Čurillu, aby bol chránenou osobou," poznamenal Robert Fico. 

Fico Šimečkovi hovoril o advokátovi Ľubomírovi Krivočenkovi, ktorý zomrel na covid vo väzbe s tým, že mu nebola poskytnutá pľúcna ventilácia. "Bolo ticho, lebo to bolo proti Smeru," poznamenal Robert Fico podľa ktorého Šutaj Eštok inak interpretuje predpisy. Fico spomenul aj to, že ľudia boli zatváraní a ani nevedeli prečo. Premiér vyzval opozíciu, aby opatrne "narábala so slovom pomsta". Nevynechal ani to, že ak budú OČTK stíhať niektorých predstaviteľov opozície, bude to zákonné. Robert Fico zdôraznil, že minister Šutaj Eštok má jeho plnú dôveru. 

Šimečka hovorí o ministrovej neschopnosti

Michal Šimečka (PS) začal svoj príspevok do rozpravy tým, že ak je možné vyhodiť zamestnanca v skúšobnej dobe, malo by byť možné odvolať aj ministra. "Doručiť pomstu a zabezpečiť beztrestnosť," povedal s tým, že Matúš Šutaj Eštok sa snaží ako "snaživec" vyhovieť požiadavkám Roberta Fica. Práve takýto snaživci podľa neho môžu za páchanie najhorších vecí. 

Šéfovi vnútra vyčíta aj to, ako sa podľa Šimečku vyhráža sudcom a ďalším. "Sú tu státisíce voličov, ktorý si neprajú, aby ich zastupoval minister z polovice neschopný a z polovice schopný všetkého," uviedol líder Progresívneho slovenska. Koalícii odporučil, aby našla na post minsitra vnútra niekoho lepšieho. Dodal, že postavenie mimo služby podpísal v prípade 40. policajtov. "Je mi jedno či sú to Hamranovci, Čurillovci," povedal s tým, že všetci sú podozriví z trestných činov. 

Rokovať sa bude aj po 19:00

Keďže ide o odvolávanie člena vlády, program sa neschvaluje. Ten NR SR schválila tým, že je uznášaniaschopná. Poslanci budú rokovať aj po 19:00 s tým, že hlasovanie bude zajtra o 10:00. V piatky sa zvyčajne nehlasuje, ale poslanci si hlasovaním schválili túto výnimku. Návrh predniesol podpredseda za Hlas-SD Žiga. 

S procedurálnym návrhom prišiel Gábor Grendel, ktorý požiadal, aby sa ujasnili pravidla písomne sa zapisovať do rozpravy. Namieta, že pravidlá pre písomné prihlásenie do rozpravy nie sú jednotné pre všetkých poslancov. 

Mikulec tvrdí, že Šutaj Eštok škodí

Poslanci Národnej rady (NR) SR za hnutie Slovensko považujú ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) za nebezpečného a za riziko pre právny štát. Poslanci sú spolupredkladateľmi návrhu na jeho odvolanie, sľubujú vystupovanie v rozprave na schôdzi k jeho odvolávaniu.

"Ak si vláda do programového vyhlásenia vlády napísala, že bude dbať na to, aby vláda a inštitúcie dodržiavali zákony, tak potom veľmi neadekvátne vyznieva, keď dva nezávislé súdy rozhodnú, že minister porušil zákon," vyhlásil Roman Mikulec (Slovensko, Za ľudí, KÚ) na tlačovej konferencii. Upozornil, že prvé kroky Šutaja Eštoka vo funkcii týkajúce sa personálnych rozkazov boli v rozpore so zákonom.

Líder hnutia Slovensko Igor Matovič pripomenul, že v právnom štáte vládna moc dopraje slobodu vyšetrovateľom bez ohľadu na to, koho vyšetrujú. To sa však podľa neho v súčasnosti nedeje. 

Súvisiace články