Zatiahnuté
16°
Bratislava
Júlia, Juliana
22.5.2024
NR SR: Schôdza je opäť prerušená, pokračovať sa bude v utorok
Zdielať na

NR SR: Schôdza je opäť prerušená, pokračovať sa bude v utorok

BRATISLAVA / Hoci si poslanci vládnej väčšiny včera schválili nočné rokovanie, opozícia tento zámer prekazila obštrukciou. Odišla zo sály a Andrej Danko schôdzu prerušil. A totiž v sále nie je predkladateľ návrhu, rokovanie nemôže pokračovať. Podpredseda parlamentu Andrej Danko (SNS) tak po deviatej večer rokovanie prerušil.

Schôdza opäť prerušená

Štvrtkové počínanie koalícia v piatok opozícii oplatila rovnakou mincou. Diskusiu prerušil predseda parlamentu Peter Pellegrini, nakoľko po vystúpení odvolávaného ministra Matúša Šutaja Eštoka opustili sálu všetci koaliční poslanci. V sále totiž nezostal ani spravodajca. To isté urobila včera večer opozícia, keď opustla sálu a chýbal aj predkladateľ. Preto prerušil rokovanie až do utorka do 9:00 ráno.

Matúš Šutaj Eštok hovorí o Hamranovi, že je papaláš

V diskusii znova vystúpil aj odvolávaný minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Povedal, že opozícia pochopila, že Štefan Hamran je papaláš a vo funkcii mu išlo len o peniaze. Zopakoval, že Štefan Hamran chcel zostať vo funkcii do konca roka, aby mal lepší výsluhový dôchodok.

Odvolával sa na to, že debata sa zúžila len na postavenie Čurillovcov mimo služby. "Vo väzbe neboli, ale sú naďalej trestne stíhaný. Bodka," povedal Šutaj Eštok, ktorý vyčíta opozícii, že celý čas sa opiera o rozhodnutie civilných súdov. Sám citoval včderajšie rozhodnutie súdu Bratislava. 

Tibor Gašpár pozná objednávateľa vraždy novinára, povedal Matovič

Igor Matovič to poznamenal na margo vystúpenia Smeru-SD v Nitre a slová jeho predsedu Roberta Fica. Gašparovi vyčítal aj to, že poslal Krajmera na miesto vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. "Viete o tom, že Tibor Gašpar pozná skutočného objednávateľa vraždy?" pýtal sa Matovič a spomenul míting v Nitre na ktorom podĺa neho Gapšar asistoval Robertovi Ficovi.

 Na margo Čutillovcov sa vyjadril, že koalícia "pohŕda rozhodnutiami súdov". Gapšar mu odkázal, že robí cirkus. "Ja som sa v národnej rade vyskytol preto, že mi dalo takmer 140-tisíc ľudí svoj hlas a nie preto, že som robil cirkus, ako vy," povedal Gašpar. 

Gašpar kritizuje argumenty opozície

Personálne výmeny na rezorte nie sú podľa šéfa brannobezpečnostného výboru Tibora Gašpara (Smer-SD) ničím neobvyklým. Ide podľa neho o štandardné personálne výmeny v manažmente policajného zboru. Gašpar spomenul aj rozdielne inštitúty a zdôraznil, že Matúš Šutaj Eštok postupoval v súlade s nariadeniami.

Odvolania bez udania dôvodu podľa neho tiež nie sú ničím novým a diali sa aj v minulosti. Doplnil, že policajti sa voči nim aj odvolávali a mnohokŕat uspeli. "Ak chceme do budúcna hovoriť o zmenám, ktoré budú políciu odpolitizovávať, vráťme sa aj k tomuto ustanoveniu," poznamenal s tým, že je na mieste sa zamyslieť, či ho v zákone potrebujeme. 

Druhý rokovací deň otvoril predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD). Rozprava sa začala faktíckymi poznámkami na včerjaší príspevok v rozprave. Opozícia vyčíta koalícii, že tí, ktorí sa miistra vnútra Matúša Šutaja Eštoka zastávajú a argumentujú znením zákona o postavení mimo službu, akoby itali len prvú časť predmetného paragrafu. 

Prečo došlo k prerušeniu?

Opozícii prekážalo nielen schválenie nočného hlasovania, ale aj to, že počas prvých ôsmich hodín rozpravy sa takmer nedostala k slovu. Na ministerský príspevok v rozprave bolo prihlásených viec než 40 faktických poznámok. Schôdza pokračuje od deviatej ráno. 

Súvisiace články