Jasno
32°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Sulík sa bráni voči správe NKÚ: Keby som ako minister pochybil, bol by som v správe
Zdielať na

Sulík sa bráni voči správe NKÚ: Keby som ako minister pochybil, bol by som v správe

BRATISLAVA / Exminister hospodárstva Richard Sulík sa po Expe v Dubaji bráni tým, že on ako minister chybu neurobil, a ak by to tak bolo, tak by bol v správe od NKÚ.

Úvodom tlačovej konferencie vyrátal, aká bola príprava Expo Dubaj náročná a ako ju museli zostaviť v časovej tiesni. Vyzdvihol nielen výstavu v našom pavilóne, ale aj reštauráciu, ktorá miestu "vdýchla život". Tvrdil, že štátu z rozpočtu ešte milión ušetrili. 

"Nemal som možnosť vyjadriť sa k protokolu NKÚ vopred," začal Richard Sulík. "Nikde v správe ani v tom protokole nie je napísané, že pochybil štatutár, teda ja, minister," povedal s tým, že ak by urobil chybu, tak by to tam bolo. Dodal, že túto informáciu si overil priamo u šéfa NKÚ. 

NKÚ síce konštatuje nehospodárne nakladanie s verejnými financiami, ale Sulík je presvedčený, že to bolo preto, že im nemal ako dať komplexnejšie informácie. Sulík zopakoval, že nič z tejto správy nepostúpilo OČTK. Sulík sa vyjadril ku každému jednému bodu. 

Vyššie nájomné vyšlo podľa exministra preto, že neskôr vypratali pavilón a to preto, že museli obstarať firmu, ktorá by to vysťahovala. "Prebiehal decommissioning," dodal Sulík s tým, že pred koncom výstavy sa nemohlo z Dubaja nič vyniesť. Sulík sa vyjadril, že ďalej bola doprava extrémne drahá a naraz sa sťahovalo 200 krajín. 

Čo sa týka apartmánov, Sulík uviedol, že boli určené pre ľudí, ktorí tam pracovali. "Pracovali ako včeličky," pokračoval s tým, že nevie o tom, že by tam mal spať niekto iný než práve realizačný tím. "Ja som tam nikdy nespal," zdôraznil s tým, že ani nevie, kto tam kedy bol. Odvolal sa na komisárku, ktorá by tieto informácie mala mať. 

"To, že to nie je riadne zdokumentované, neznamená, že tam spali ľudia, ktorí tam spať nemali," uviedol ďalej hoci priznal, že malo to byť zdokumentované riadne. Nedostatky sa podľa neho stali práve kvôli časovému stresu. 

Bolo to nehospodárne, tvrdí šéf NKÚ

V štúdiu sa tejto téme venoval aj predseda Najvyššieho kontrolného úradu Ľubomír Andrássy, ktorý trvá na tom, že vynaloženie prostriedkov bolo nehospodárne.

Viac vo videu:

Súvisiace články