Oblačno
18°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
NR SR: Rozprava k odvolaniu ministra vnútra bude pokračovať aj zajtra, hlasovať by sa malo dopoludnia
Zdielať na

NR SR: Rozprava k odvolaniu ministra vnútra bude pokračovať aj zajtra, hlasovať by sa malo dopoludnia

BRATISLAVA / Poslanci pokračujú v rozprave o vyslovení nedôvery ministrovi vnútra aj dnes. V sále po štrnástej nie je prítomný ani jediný člen vlády.

Poslanci budú pokračovať v diskusii k návrhu na odvolanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) v stredu (29. 11. 2023) o 9.00 h. Vystúpiť by malo ešte päť ústne prihlásených rečníkov. Hlasovanie sa predpokladá o 11.00 h.

O návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi začala NR SR rokovať minulý štvrtok.  Premiér Robert Fico (Smer-SD) v úvode rokovania deklaroval, že minister vnútra má jeho dôveru a vláda s návrhom na odvolanie nesúhlasí. Viackrát vystúpil aj Šutaj Eštok.

Trvá na tom, že pri postavení vyšetrovateľov mimo službu konal zákonne. Podčiarkol, že spomínaní vyšetrovatelia sú naďalej obvinení, preto sú postavení mimo službu. Návrh na jeho odvolanie označil za neopodstatnený a argumenty opozície za frašku.

Opozícia chce Šutaja Eštoka odvolať pre čistky vo vedení polície. Tvrdí, že minister porušil zákon, keď nekomunikoval s Úradom pre ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti pri rozhodnutí o postavení vyšetrovateľov mimo služby, pričom títo mali status chráneného oznamovateľa.

Kritizuje tiež opatrenia na slovensko-maďarských hraniciach, ktoré považujú jej predstavitelia za divadlo. Opoziční poslanci kritizovali postupy vládnej koalície, prekážalo im, že koalícia naťahuje čas opakovanými vystúpeniami a neumožňuje tak opozícii riadne sa vyjadriť. Predstavitelia opozície sa dostali k slovu v pléne v utorok, keď tvorili väčšinu rečníkov.

Igor Matovič o vrahovi na rohu ulice

K slovu sa v rozprave dostal aj Igor Matovič, ktorý sa venoval nielen koalícii, ale aj opozícii. Skonštatoval, že niektorí voliči chcú byť klamaní. PS opäť vyčítal, že chcelo ísť do vlády s Hlasom. Čurillivoci podľa neho urobili chybu, že začali vyšetrovať Smer a Hlas. 

O piatej zasadlo v parlamente poslanecké grémium. Dnes sa bude rokovať do 19:00 a je možné, že hlasovať sa bude zajtra o 11?00. V rozprave od štrnástej vystúpil Alojz Hlina, ale aj Mária Kolíková. Z miistrov sa napokon v sále objavil minister životného prostredia Tomáš Taraba. 

Rokovanie bez členov vlády

Jaroslav Špišiak sa zastrešoval tým, že je čas na to, aby sa niekto z predkladateľov návrhu na odvolanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka. "Argumentoval, že len plní voľebné sľuby strany, za ktorú kandidoval," poznamenal Spišiak a dodal, že zabudol na to, že ako člen vlády zastupuje všetkých občanov Slovenska a už nie je len poslancom. Dodal, že veľká časť občanov sa cíti byť v nebezpečenstve a teda vláda nedodržiava svoje vlastný program. 

Popoludní podpredseda parlamentu premýšľal, že schôdzu preruší. Dôvodom bolo to, že sa v sále nenachádzal ani jeden minister. Chýbal aj odvolávaný Matúš Šutaj Eštok. Po pauze však pokračovala poslankyňa za KDH Martina Holečková, ktorá vystúpila za klub. 

V diskusii k návrhu na odvolanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) vystúpili zatiaľ v utorok traja rečníci. Okrem poslanca Tibora Gašpara (Smer-SD) vystúpil aj Roman Mikulec (Slovensko, Za ľudí, KÚ) a Ivan Šefčík (SNS). Do diskusie je stále písomne prihlásených približne 15 rečníkov.

Mikulec tvrdí, že Šutaj Eštok nemá čo robiť na svojom poste. "Celé konanie ministra vnútra je od začiatku účelové a je aktom pomsty," zdôvodnil. Vo svojom vystúpení upozornil na kauzy, v ktorých sú obvinení alebo odsúdení ľudia blízki Smeru-SD a Hlasu-SD, pričom viaceré vyšetrujú tzv. čurillovci.

Aj ministrovi podľa neho ide o to, aby čurillovci čo najskôr prestali vyšetrovať a aby skončil aj Úrad špeciálnej prokuratúry na čele s Danielom Lipšicom. Ševčík v diskusii zdôraznil potrebu riešiť stav v Policajnom zbore.

Slovákov podľa neho nezaujíma obsah schôdze na odvolávanie ministra vnútra. Nezaujímajú ich čurillovci či stav v Národnej kriminálnej agentúre, ale skôr bezpečnostná situácia v ich regióne. Poslanec stojí za Šutajom Eštokom, pri postavení vyšetrovateľov mimo službu by postupoval rovnako ako on.

Dopoludnie sa robiehalo pomaly

Poslanci v utorok ráno pokračujú v diskusii o návrhu na odvolanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD). Do diskusie je prihlásených ešte zhruba 30 rečníkov písomne, po nich budú mať možnosť sa poslanci prihlásiť aj ústne.

Ševčík v diskusii zdôraznil potrebu riešiť stav v Policajnom zbore. Slovákov podľa neho nezaujíma obsah schôdze na odvolávanie ministra vnútra. Nezaujímajú ich čurillovci či stav v Národnej kriminálnej agentúre, ale skôr bezpečnostná situácia v ich regióne. Poslanec stojí za Šutajom Eštokom, pri postavení vyšetrovateľov mimo službu by postupoval rovnako ako on.

Roman Mikulec vystúpil za klub Slovensko

Na úvod sa poďakoval všetkým čestným vyšetrovateľom, policajtom aj súdom. Obvinenia sú podľa neho dehonestujúce. "Nikto nespochybňuje práomoc ministra vnútra vymeniť ľudí, ale zákonným a etickým spôsobom," poznamenal s tým, že koalícia sa v príspevkoch vzďaluje od merita veci.

Zastal sa tzv. čurillovcov a pokračoval, že koalícia o nich hovorí, hoci v sále nie sú prítomní a nemôžu sa brániť. Spomenul aj to, že Robert Fico tri roky na tlačových konferenciách pouival nahrávky, ktoré Mikulec označil za zmanipulované. Zdôraznil "kultovú pasáž" o liste Ježiškovi, ale aj o dohodení Zemáka.Mikulec tvrdí, že Šutaj Eštok nemá čo robiť na svojom poste. "Celé konanie ministra vnútra je od začiatku účelové a je aktom pomsty," zdôvodnil.

Vo svojom vystúpení upozornil na kauzy, v ktorých sú obvinení alebo odsúdení ľudia blízki Smeru-SD a Hlasu-SD, pričom viaceré vyšetrujú tzv. čurillovci. Aj ministrovi podľa neho ide o to, aby čurillovci čo najskôr prestali vyšetrovať a aby skončil aj Úrad špeciálnej prokuratúry na čele s Danielom Lipšicom.

Gašpar pokračoval vo výstupe z piatka

V pléne ako prvý vystúpil poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD), ktorý nadviazol na svoje vystúpenie v piatok. Hovoril takmer hodinu, pričom oponoval dôvodom opozície. O návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi začalo plénum rokovať vo štvrtok (23. 11. 2023) a poznačili ho obštrukcie zo strany koalície aj opozície. 

Dôvody opozície

Opozícia chce Šutaja Eštoka odvolať pre čistky vo vedení polície. Tvrdí, že minister porušil zákon, keď nekomunikoval s Úradom pre ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti pri rozhodnutí o postavení vyšetrovateľov mimo služby, pričom títo mali status chráneného oznamovateľa.

Kritizuje tiež opatrenia na slovensko-maďarských hraniciach, ktoré považujú jej predstavitelia za divadlo. Opozícia kritizovala počas schôdze postupy vládnej koalície, prekážalo im, že koalícia naťahuje čas opakovanými vystúpeniami a neumožňuje tak opozícii riadne sa vyjadriť.

Súvisiace články