Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Zabudli sme, že všetci si musíme pomáhať, hovorí počas vypočutia budúci šéf polície Solák
Zdielať na

Zabudli sme, že všetci si musíme pomáhať, hovorí počas vypočutia budúci šéf polície Solák

BRATISLAVA / Poslanci vypočuli na mimoriadnom zasadnutí parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť nového šéfa polície Ľubomíra Soláka. Na pretras prišli jeho väzby z minulosti, ale aj to, ako vníma najväčšie bezpečnostné hrozby. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok ho ako policajného prezidenta vymenuje v piatok.

Budúci policajný prezident Ľubomír Solák na vypočutí uviedol, že za najväčšiu bezpečnostnú hrozbu považuje to, že si ľudia prestali veriť. "Všetko je to o ľuďoch," povedal dočasne poverený policajný prezident. Exminister Roman Mikulec sa kandidáta pýtal aj na streľby z minulosti. 

Ľubomír Solák pred poslancami naznačil, že v budúcnosti zvažuje organizačnú schému policajného prezídia, ktorej súčasťou budú opäť dvaja, možno aj traja viceprezidenti. Priznal, že súčasný model s jedným viceprezidentom, ktorý nastavil minister vnútra po svojom nástupe, je podľa neho náročný.

Dočasne poverený šéf, ktorého chce minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), nezodpovedal poslaneckú otázku, ktorú mu adresoval Martin Dubéci z PS. Týkala sa hodnotenia krokov ministra vnútra. 

Kroky ministra hodnotiť nebude

Solák sa počas verejného vypočutia vyjadril, že za štrnásť dní, počas ktorých je dočasne povereným policajným prezidentom, nesledoval všetky kroky ministra. "Prepáčte, nebudem hodnotiť kroky ministra," odpovedal Solák s tým, že nekomentoval ani zásah na hraniciach. Argumentoval tým, že má svoje vnútorné hodnoty, za ktoré nepôjde. Zároveň dodal, že ak by veci nefungovali, tak nemá problém odísť, lebo skúsenosti s civilom už má. 

Počas vypočutia priznal, že sa s neprávoplatne odsúdeným expolicajtom Jánom Kaľavským pozná. Práve Kaľavský je jednou z osôb, ktoré figurujú vo vojne v polícii. "Kto si čo navaril, nech si zje," poznamenal na konto jeho trestného stíhania. 

Bude rešpektovať rozhodnutia súdov

Solák počas vypočutia zdôraznil aj to, že čo sa týka tzv. čurillovcov, bude rešpektovať rozhodnutie súdov. Matúš Šutaj Eštok zároveň poznamenal, že Ľubomír Solák má jeho plnú dôveru. 

Solák na úvod povedal, že by si prial, aby ho policajti vnímali ako hovorcu policajného zboru. "Keď bude treba, budem za nimi stáť. Keď sa voči niečomu previnia, budem ich prvým katom," vyhlásil ešte pred začiatkom branno-bezpečnostného výboru. 

Súvisiace články

Najčítanejšie