Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
NR SR: Poslanci vyzvali Sulíka, aby uhradil státisíce v súvislosti s EXPO Dubaj
Zdielať na

NR SR: Poslanci vyzvali Sulíka, aby uhradil státisíce v súvislosti s EXPO Dubaj

BRATISLAVA / Mimoriadnu schôdzu iniciovala koalícia. Sulík sa má na nej spovedať z nehospodárneho nakladania z verejnými financiami počas výstavy EXPO Dubaj.

Chcú, aby uhradil škody

Poslanci Národnej rady (NR) vyzvali predsedu opozičnej SaS a bývalého ministra hospodárstva Richarda Sulíka, aby nahradil škodu, ktorú v súvislosti so slovenskou účasťou na svetovej výstave Expo Dubaj 2020 konštatoval Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ).

Vyplýva to z uznesenia, ktoré v utorok na záver mimoriadnej schôdze parlamentu k tejto téme odhlasovali poslanci. V schválenom uznesení NR SR vyzvala poslanca Richarda Sulíka zaplatiť Ministerstvu hospodárstva (MH) SR sumu 634.500 eur, ktorú NKÚ identifikovalo ako nehospodárne vynakladanie verejných zdrojov, z toho 164.200 eur ako umožnenie bezdôvodného obohatenia. Zároveň parlament požiadal ministerstvo hospodárstva, aby odmietlo návrh Sulíka na mimosúdne vyrovnanie medzi MH a fyzickými osobami, ktorým podľa zistení NKÚ umožnil bezdôvodné obohatenie.

Matovičovci si chceli prihriať vlastnú polievočku?

Poslanci pri hlasovaní nepodporili uznesenie, ktoré predložil opozičný poslanec Gábor Grendel (hnutie Slovensko). Ním mala NR SR zobrať na vedomie správu o výsledku kontroly NKÚ a vyjadriť znepokojenie nad každým nehospodárnym nakladaním s verejnými prostriedkami. Zároveň mala požiadať vládu o vyjadrenie podpory návrhu poslaneckej novely zákona o hmotnej zodpovednosti politikov, o ktorom má parlament rokovať na nadchádzajúcej decembrovej schôdzi.

Necítiš sa hlúpo? Pýta sa Matovič

Igor Matovič počas svojho vystúpenia zdôrazňoval, že Richard Sulík robil užitočného idiota mafii, ktorá sa mu ani nepoďakuje, ale namiesto toho nańho útočí. Aj podľa Matoviča by sa parlament mal zaoberať všetkými správami NKÚ a nielen touto poslednou. Obvinil Smer-SD, že občanov okradol o 1000-krát viac, než "prešustroval Sulík v Dubaji".

"Pripadá mi to nefér z vašej strany. Keď chcete byť féroví, nech sa páči, aj všetky správy NKÚ, kde hovoria o vašich zlodejinách, by sa tu mali rovnako prerokovať a rovnako by sa mala pýtať zodpovednosť od ľudí, ktorí to spáchali," konštatoval vo svojom vystúpení. Takisto je podľa neho správne povedať, čo touto schôdzou vládna koalícia sleduje práve v čase, keď plánuje zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry. "Idete zobrať ten základný výdobytok, že sme si pred zákonom rovný. A idete si sami sebe de facto nadeliť amnestie. Touto schôdzou chcete len prekryť zločin voči spravodlivosti, ktorý idete spáchať," vyhlásil Matovič.

Exminister hospodárstva sa bráni časovou tiesňou

Exminister hospodárstva Richard Sulík sa po EXPO Dubaj opäť bránil tým, že on ako minister chybu neurobil, a ak by to tak bolo, tak by bol v správe od NKÚ. Úvodom vyrátal, aká bola príprava Expo Dubaj náročná a ako ju museli zostaviť v časovej tiesni. Použil tie isté argumenty, ako nedávno na tlačovej konferencii. Znovu zaznel aj argument o drahej dorpave a výšších nákladoch. "Ceny takýchto prepráv vyleteli do stronomických výšin," poznamenal s tým, že vďaka oneskoreniu ušetrili niekoľko desiatok tisíc. 

"Správa Národného kontrolného úradu (NKÚ) SR konštatuje 634.000 eur, ktoré mali byť nehospodárne vynaložené. Keby som mal možnosť vyjadriť sa k tejto správe vopred, tak by som NKÚ SR upozornil na to, že síce sme museli doplácať nájomné 329.000 eur a 25.000 eur za oneskorené preclenie, lebo boli exponáty na Slovensko dovezené o štyri mesiace neskôr, ale nakoniec sme za tú prepravu platili omnoho menej," objasnil Sulík.

Predbežná hodnota zákazky na dovezenie exponátov bola podľa neho za 704.000 eur. Uviedol, že nakoľko ceny preprav vyleteli do astronomických výšok, bolo výhodné, že spätný dovoz tovaru sa realizoval o štyri mesiace neskôr. "Dovoz stál nakoniec 249.000 eur. Podarilo sa ušetriť 450.000 eur. Áno, 329.000 eur bolo skladné, ale stále to bolo pre štát výhodnejšie. Túto informáciu NKÚ nemal, lebo mi nedal možnosť vyjadriť sa k veci," dodal líder opozičnej strany. Zároveň priznal a prebral politickú zodpovednosť za zmätok v evidencii. V súvislosti s prenájmom ôsmich apartmánov sa obhajoval tým, že dohliadal na primerané ceny, aby tam neboli žiadne predražené nájmy.

"To neznamená, že peniaze boli nehospodárne minuté. Výsledkom môjho konania je, že som vždy dbal na to, aby sme veci kúpili čo najhospodárnejšie," doplnil. Na otázku prečo išlo 500.000 eur z tržieb reštaurácie prevádzkovateľovi z účtu rezortu hospodárstva odpovedal, že registračnú kasu mohlo mať iba Ministerstvo hospodárstva (MH) SR. "Áno, on nejaké peniaze nevyplatil, ale ani MH SR mu nevyplatilo vyše 130.000 eur, musí tu dôjsť k urovnaniu sporu," uviedol Sulík.

"Keď som sa stal ministrom hospodárstva, tak sme na rezorte nenašli nič, okrem architektonickej štúdie za 115.000 eur. V tom čase malo EXPO Dubaj začínať o šesť mesiacov neskôr. Spojili sme sa s ľuďmi z EXPO a dozvedeli sme sa, že rezort nekomunikoval v poslednej fáze, a že sme o pozemok slovenského pavilónu prišli. Táto štúdia bola úplne zbytočná," priblížil Sulík. Na mimoriadnej schôdzi upozornil aj na kontroly NKÚ, ktoré sa na rezorte uskutočnili v posledných rokoch. "Prekvapuje ma, že strana Smer-SD dala návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze, lebo som dokopy našiel päť kontrol na rezorte hospodárstva a ani raz ste s ňou neprišli," uzavrel.

Bránil sa aj t=my, že mu NKÚ nedalo možnosť sa k celej téme vyjadriť. "Exminister Žiga neurobil nič," poznamenal na margo sovjho predchodcu, ktorý je dnes podpredsedom NR SR za Hlas-SD. Sulík argumentoval prešľapmi Smeru na MK manažmente. "Vtedy ste mimoriadnu schôdzu nezvolávali... Toto EXPO to sú drobné," reagoval Sulík operujúc s honorármi pre afvokáta Bžána. 

Sulík si môže zmeniť letenku a ísť do Austrálie, odkazuje mladý Kaliňák

Navrhovateľom je Erik Kaliňák, ktorý je šéfom poradcov predsedu vlády a zároveň aj poslancom NR SR. Akcentoval, že po správe NKÚ si bude musieť Richard Sulík zmeniť letenku z Bruselu do Austrálie. Zdôrazňoval, že Sulík dostál svojej povesti a zo všetkých prešľapov viní niekoho iného a nie seba.

Vymenoval nielen neskoré otvorenie pavilónu, ale aj to, ako unikli doklady členov delegácie, či to, ako ministerstvo hospodárstva uzavrelo zmluvu s dcérou Richarda Sulíka, ako s odborníčkou na energetické právo. "Uvedomujete si, čo ste spôsobili svojou nekompetentnosťou?" pýtal sa Richarda Sulíka spoza rečníckeho pultu. 

"Richard Sulík postavil celú svoju politickú kariéru na tvrdení, že štát je zlý hospodár a hoci s ním ako sociálny demokrat ideologicky nesúhlasím, v prípade tohto Expa v Dubaji a jeho ministrovania mu musím dať za pravdu. Štát v rukách Richarda Sulíka je naozaj zlý hospodár," vyhlásil Kaliňák.

Pri svojej kritike sa odvolal na správu NKÚ, podľa ktorej ministerstvo hospodárstva pod Sulíkovým vedením nezabezpečilo v súvislosti s výstavou dostatočne funkčný a účinný systém základného finančného riadenia, čím porušilo zákon o finančnej kontrole a audite.

"Preložené do slovenčiny, keď sa NKÚ rozhodol skontrolovať, či Richard Sulík minul takmer 8 miliónov eur z peňazí daňových poplatníkov hospodárne zistil, že nie je veľmi čo kontrolovať. Naša výstava nemala žiaden cieľ a merateľné ukazovatele. Zmluvy, ak vôbec boli podpísané, boli extrémne všeobecné, bez vecného popisu plnenia, termínu dodania či vymedzenia výsledkov," opísal Kaliňák.

Neexistoval podľa neho ani systém výberu fyzických osôb, ktoré sa zúčastnili výstavy. Za účelom výberu podnikateľských subjektov zriadil minister odbornú komisiu, ktorú však ani raz nevyužil.

Ministerstvo hospodárstva tiež neurčilo zamestnancov zodpovedných za vykonávanie základnej finančnej kontroly počas výstavy. Z tohto dôvodu sa finančná kontrola v mieste konania výstavy nevykonávala vôbec, prípadne bola vykonávaná zamestnancami, ktorí sa nenachádzali na mieste. "Líder strany, ktorá tu viac ako 10 rokov dookola mudruje o transparentnom a efektívnom narábaní s verejnými financiami, si zobral z rozpočtu 8 miliónov eur a išiel taký voľný štýl, že dnes už ani boh nevie spätne zistiť, čo bolo, resp. nebolo hospodárne minuté," zhodnotil Kaliňák.

76 prítomných

Národná rada bola počas prezentácie uznášaniaschopná, keďže sa zaprezentovalo 76 poslancov. Schôdzu otvoril predseda NR SR Peter Pellegrini. Poslanci chú prijať uznesenie, ktoré by odsúdilo narábanie s verejnými financiami počas výstavy EXPO Dubaj, v čase, keď Richard Sulík pôsobil, ako minister hospodárstva. POslanci budú rokovať do 19:00 bez obedňajšej prestávky. Sála je poloprázdna, chýba väčšina opozície. Program schôdze schválilo 76 poslancov. 

Súvisiace články