Oblačno
25°
Bratislava
Oliver
7.7.2024
Pre zrušenie ÚŠP bude horúco: Matovičovci chcú iniciovať odvolanie Fica, PS, SaS a KDH volajú občanov na protest
Zdielať na

Pre zrušenie ÚŠP bude horúco: Matovičovci chcú iniciovať odvolanie Fica, PS, SaS a KDH volajú občanov na protest

BRATISLAVA / Poslanci hnutia Slovensko začínajú zbierať podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR, na ktorej by chceli vysloviť nedôveru vláde. Robia tak v reakcii na zámer vlády zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry. PS, SaS a KDH organizuje protest.

"Odmietame túto deštrukciu právneho štátu. Nestačí o tom ale iba hovoriť v parlamente a hlasovať proti, musíme využiť všetky nástroje, ktoré máme. Na protest za podporu právneho štátu a spravodlivosť na Slovensku preto pozývame širokú verejnosť. Toto je moment, kedy potrebujeme stáť spoločne - ako opozícia aj občania," povedal predseda PS a podrpedseda NR SR Michal Šimečka na margo protestu, ktorý sa bude konať zajtra pred Úradom vlády SR o 18:00.

Vláda podľa hnutia Igora Matoviča "vedome pácha úkladný atentát na právny štát". Tvrdí, že vláde ide len o zabezpečenie beztrestnosti jej blízkych ľudí podozrivých z korupcie, založenia zločineckej skupiny a hrubého zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Hnutie tvrdí, že ÚŠP má historické výsledky v odhaľovaní politickej korupcie a vláda ho likviduje účelovo. "Ide to urobiť v skrátenom legislatívnom konaní, bez možnosti pripomienok a odbornej diskusie," pripomína.

"Vláda úmyselným útokom na kľúčový pilier spravodlivosti pácha vedomú demontáž právneho štátu a nie je viac hodná Slovensko viesť. Preto zároveň začíname zbierať podpisy pod vyslovenie nedôvery vláde," uzavrelo hnutie Slovensko.

PS hovorí o naplnení najhoršieho scenára

Progresívne Slovensko v súvislosti s vládnym zámerom zrušiť ÚŠP hovorí o naplnení najhoršieho scenára, na ktorý upozorňovali ešte pred voľbami. "Vláda postupuje na hulváta, nahrubo, cez skrátené legislatívne konanie, na ktoré neexistuje žiaden dôvod, vyhlásil predseda PS a podpredseda NR SR Michal Šimečka. “Vláda chystá noc dlhých nožov. Robert Fico sa to učil od najlepších - od Vladimíra Mečiara. Skrátené legislatívne konanie je jasne protiústavné. Je to absolútne vylúčenie demokratickej diskusie, parlamentnej opozície, odbornej verejnosti. Ústavné súdy takéto postupy opakovane hodnotia ako neprípustné,” poukázal predseda PS Miichal Šimečka s tým, že sa to navyše deje cez prílepok - zmenou trestného zákona.

Úrad sa podľa Šimečkových slov dobre osvedčil pri stíhaní korupcie na najvyšších miestach a vláda ho ruší s cieľom dosiahnutia beztrestnosti a pomsty. "Právomoci nad vyšetrovaniami zásadných káuz chcú vrátiť krajským prokuratúram a dohľad nad nimi dať generálnemu prokurátorovi Marošovi „363“ Žilinkovi. Vláda chystá aj ďalšie škandalózne zmeny: zvrátenie už účinných rozhodnutí o prepadnutí majetku a retroaktívne mení aj zákon o ochrane oznamovateľov. Tak, aby už udelená ochrana policajtom zanikla dňom účinnosti tejto zmeny. To je nástroj šikanovania čestných policajtov," zdôraznil Šimečka. PS tieto škandalózne zásahy do právneho štátu odmieta, je pripravené na tvrdý odpor voči nim, vrátane rokovaní na európskej úrovni.

"Podáme tiež avizovanú ústavnú sťažnosť, máme na to potrebných 32 poslancov. Odmietli sme sa prezentovať na schôdzi a budeme argumentovať v rozprave. A proti tomuto brutálnemu zásahu do právneho štátu a spravodlivosti na Slovensku budeme protestovať aj vo verejnom priestore. Spravíme všetko pre to, aby vládnej koalícii tento zámer neprešiel ľahko, a voči týmto svojim krokom pocítila aj odpor verejnosti," uzavrel Šimečka.

Protesty zvažuje Progresívne Slovensko. Potvrdil to Michal Šimečka na tlačovom brífingu. Akcentoval aj to, že PS sa bude koordinovať so zvyškom opozície:

Kritikou nešetrí ani KDH

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) odmieta zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry a narýchlo ušitú zmenu Trestného zákona. Predseda KDH Milan Majerský to uviedol v reakcii na vládou schválené legislatívne zmeny. "To, že sa vláda snaží účelovo presadiť tieto zmeny v skrátenom legislatívnom konaní netransparentným spôsobom je podľa KDH neprípustný zásah do fungovania právneho štátu a právnej istoty na Slovensku," zdôraznil. Trestná politika štátu si podľa jeho slov vyžaduje širokú celospoločenskú diskusiu a v zásadných otázkach aj zhodu naprieč politickým spektrom.

"Vláda pokútnym spôsobom a bez dostatočných odborných argumentov ruší inštitúciu, ktorá 20 rokov úspešne bojuje s organizovaným zločinom," povedal na margo špeciálnej prokuratúry. Majerský doplnil, že KDH je rázne proti spôsobu a forme vládnej politiky, ktoré znižujú schopnosť štátu efektívne bojovať s korupciou a organizovaným zločinom a zabezpečovať spravodlivosť pre občanov.

Kritizuje aj exministerka spravodlivosti

Vládna novela Trestného zákona vážne naruší celý trestnoprávny systém, je to riziko pre právny systém na Slovensku. Skonštatovala to exministerka spravodlivosti a poslankyňa Národnej rady (NR) SR Mária Kolíková (SaS).

Upozornila pritom, že novela nie je len o zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Okrem iného namietala snahu prerokovať návrh v skrátenom legislatívnom konaní, pričom neprešiel klasickým pripomienkovaním. "To, čo sa teraz deje, nie je len o špeciálnej prokuratúre. Dali sme napospas osudu bezpečnosť nás všetkých a nechávame priestor pre zločinnosť," povedala Kolíková.

Zároveň sa podľa nej rezignovalo na boj s korupciou. Poznamenala, že novela má zmeniť hranicu pri posudzovaní majetkovej trestnej činnosti z 266 na 700 eur. Znamená to podľa nej, že všetky skutky, ktoré doteraz patrili pod orgány činné v trestnom konaní (OČTK), budú naďalej nezákonné, no nebudú ich riešiť OČTK, ale priestupkové orgány.

Tvrdí, že príslušné rezorty a orgány na to nie sú pripravené. Namietala aj zmeny, týkajúce sa nahrádzania trestov odňatia slobody alternatívnymi trestami. "Akonáhle ideme trestnými sadzbami dole, do trestného systému zapájame viac iné tresty," uviedla s tým, že napriek tomu sa nedáva na probáciu viac prostriedkov a neposilňujú sa kapacity orgánov, ktoré majú dohliadať na riadny výkon alternatívnych trestov.

Upozornila na kolaps systému. Novelizáciou sa podľa Kolíkovej vydáva náš trestný systém nielen napospas organizovanému zločinu a korupcii, ale zároveň sa rezignuje aj na to, aby boli trestné skutky riadne stíhané a postihované. Čo sa týka zrušenia ÚŠP, Kolíková sa obáva prieťahov v konaniach.

Ozrejmila, že jednotlivé spisy prokurátorov ÚŠP by sa po schválení zmien mali opätovne prerozdeliť krajským prokurátorom. Nespochybňuje podľa vlastných slov ich čestnosť. Poznamenala však, že ÚŠP a jeho prokurátori sa venovali inej trestnej činnosti a navyše si budú musieť množstvo spisov prokurátori naštudovať nanovo. Tým podľa nej určite dôjde k prieťahom aj v závažných kauzách. Poukázala aj na to, že podľa štatistík bol ÚŠP vo viac ako 90 percentách obžalôb úspešný, a to aj s využitím všetkých opravných prostriedkov.

Súvisiace články