Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Prokurátori ÚŠP bijú na poplach: Zmeny by napríklad vrátili majetok aj Bašternákovi
Zdielať na

Prokurátori ÚŠP bijú na poplach: Zmeny by napríklad vrátili majetok aj Bašternákovi

BRATISLAVA / Je to o nás, bez nás, vyjadrili sa prokurátori ÚŠP na čele s Danielom Lipšicom. Nepozdávajú sa im zásahy do trestov za ekonomickú trestnú činnosť. Kritizujú nižšie sadzby, ale aj možnosť "vykúpiť sa".

Daniel Lipšic na úvod tlačovej konferencii poznamenal, že v Starej Lesnej majú pracovnú poradu a to práve k návrhu novely o zrušení ÚŠP. Prokurátori ÚŠP sa rozhodli vyjadriť k novele trestných zákonov. Upozorňujú na "škodlivosť" radikálneho zníženia trestov za korupciu.

Lipšic upozornil na to, že práve trestná činnosť za milióny eur bude trestaná 10 rokmi. "Premlčané budú kauzy Gorila, ale aj kauza Mýtnik 3," povedal s tým, že sa pýtal, či je vo verejnom záujme zastaviť rozbehnuté kauzy. 

Problém vidia prokurátori ÚŠP v odstránení prepadnutia majetku. Upozornil na to, že aj majetok Ladislava Bašternáka by sa vrátil do jeho rúk. "Vila by sa vrátila pôvodným majiteľom," poznamenal k téme. "Kľúčové nie je pomenovanie prokuratúry, ale ide o špecializované pracoviská," dodal s tým, že ÚŠP nie je "balkánskym riešením", ale je súčasťou každej západnej krajiny. 

Novela je podľa nich šitá na konkrétne prípady a vyhovieť majú konkrétnym právnym zástupcom. "Očakávame odbornú diskusiu," odznelo na tlačovej konferencii. Argumentom bola aj špecializácia prokurátorov ÚŠP - ako násilná trestná činnosť, násilie na senioroch či ženách a mladých ľuďoch. 

Súvisiace články

Najčítanejšie