Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
PROTESTY PO SLOVENSKU: Nenechajme si nahovoriť, že sme malí, slabí a bezvýznamní, akcentovala Magda Vášáryová
Zdielať na

PROTESTY PO SLOVENSKU: Nenechajme si nahovoriť, že sme malí, slabí a bezvýznamní, akcentovala Magda Vášáryová

BRATISLAVA / Protesty v krajských mestách SR, aj tam sa presunul minulotýždňový protest, ktorý sa konal pred Úradom vlády SR. Námestie Slobody v Bratislave dnes opäť zaplnili tisícky ľudí. Na záver protestu zaznela štátna hymna Slovenskej republiky.

Požehnal aj emeritný arcibiskup Róbert Bezák

Odvolal sa na knihu Šalamúnovu, ale aj na naplnenie budovania spoločného života. "Je čas aj na akciu a konanie," zdôraznil s tým, že ide o protiklad času, kedy treba premýšľať a mlčať. Pripomenul výroky – vyhraj voľby, môžeš všetko, ale aj ďalší výrok – je po voľbách, zvykajte si. Spomenul aj obdobie našich dejín, kedy sa "nebudovala dôstojnosť, ale strach".

"Stále platí liberté, egalité, fraternité," zacitoval heslá z Veľkej francúzskej revolúcie – Sloboda, rovnosť, bratstvo.  

Buďme odvážni, zdôraznil historik Ústavu pamäti národa

Na proteste vystúpil aj Patrik Dubovský, historik ÚPN, ktorý podal trestné oznámenie na podpredsedu NR SR Ľuboša Blahu po tom, čo si v kancelárii vyvesil portrét Che Guevaru a zvesil portrét hlavy štátu. Upozornil na signály, ktoré vypovedajú o nástupe totality. 

"Nech sú nám vzorom občianskej odvahy a statočnosti," poznamenal na margo tisícok politických väzňov. "Uvedomme si dôležitosť prezidentského úradu aj Ústavného súdu SR," upozornil. Pripomenul, že vyše 100 protestujúcich počas okupácie prišlo o život a ďalší po výročí upálenia Jána Palacha. Nevynechal ani sviečkovú demonštráciu. "Na ticho stojacich a modliacich sa ľudí rozohnali policajné vodné delá, psy policajných zložiek," uviedol historik ďalej. 

Sú neslobodní, boja sa, hovoril Šimečka o Ficovej koalícii

Predseda PS zdôraznil, že oni podajú sťažnosť na Ústavný súd SR. "Hodíme mu pod nohy všetky polená," vyjadril sa Šimečka a dav skandoval "dosť bolo Fica".

Pýtal sa Pellegriniho, kde je jeho odborná diskusia. "Prečo chcete umlčať ľudí na námestiach?" pýtal sa predsedu NR SR a nevynechal ani jeho kandidatúru na prezidenta. Dav začal bučať a skandovať slovo "Podržtaška".

"Toto je tá nová politická kultúra, pán Pellegrini? Nehanbíte sa? Počúvajte, čo vám odkazuje toto námestie, a počujete dobre – hanba," doplnil Šimečka s tým, že Pellegrini má poslednú šancu zastaviť tento promafiánsky balíček.

"Inak skončíte ako Ľupták, Mečiar a budeme si vás pamätať ako toho, čo pomohol Ficovi ukradnúť štát," dodal Šimečka s tým, že nikdy sa nezabudne na občanov, ktorí bojujú za budúcnosť svojich detí a Slovensko v Európe. 

Majerský hovoril o tom, že Lipšic je ochotný odísť

Líder KDH odovzdal na úvod pozdrav od Františka Mikloška, ktorý je po operácii, ale je v poriadku. "Odovzdávam aj pozdravy z Košíc - plné námestie," povedal Majerský s tým, že rovnako je to aj v Nitre a Poprade. Dav začal skandovať Košice. "My tu nie sme kvôli Progresívnemu Slovensku alebo Saske. Sme tu kvôli vám a spravodlivosti," poznamenal Majerský, ktorý vyzdvihol, že ÚŠP si robí svoju prácu a zdôraznil, aby sme "opravili, čo sa opraviť dá. Daniel Lipšic je ochotný odstúpiť". Dav skandoval "nebudeme ticho". "Ďakujem vám," dodal Majerský na záver. 

Sulík citoval Pellegriniho, dav bučal a kričal "hanba"

"Neviem si predstaviť budúcnosť v tandeme s Robertom Ficom," citoval Richard Sulík predvolebný výrok Petra Pellegriniho, ktorý vtedy tvrdil, že je to rozdiel medzi starým a novým svetom. Sulík spomenul aj to, že ÚŠP sa ruší aj za pomoci Petra Pellegriniho.

"Zašil sa v parlamente a myslel si, že tam prečká do prezidentských volieb," hovoril Sulík a dodal, že nádejný prezident nehorázne, mafiánske zákony podporuje a chce za ne aj hlasovať. Sarkasticky poznamenal, že Pellegrini chce byť  "údajne prezidentom všetkých slušných ľudí"

Nenechajme si nahovoriť, že sme malí, slabí a bezvýznamní, akcentuje Magda Vášáryová

Diplomatka a bývalá politička poznamenala, že všetci, ktorí sa dnes na námestí stretli sú priateľmi. "Zápas, ktorý dnes začíname na týchto námestiach, je zápasom o to, na ktorej strane dejín bude stáť Slovensko," odvolala sa na roky 1818, 1944 a napokon aj na rok 1989.

"Nemôžeme sa ocitnúť na nesprávnej strane dejín," a akcentovala, že Slováci nie sú slabí. "Pozrite sa, koľko nás je. Nenechajte si nahovoriť, že sme malí, slabí a bezvýznamní. Sme významným stredom Európy a je dôležité, kadiaľ pôjdeme," dodala. 

Dosť bolo Fica, skandoval dav

Protest moderuje herečka Kristína Tormová, ktorá sa účastníkom poďakovala za to, že im záleží na osude krajiny. Zároveň vyzvala protestujúcich, aby sa nenechali vyprovokovať a nepristúpili k agresívnemu správaniu. "Berme si zo seba príklad," povedala s tým, že práve proti agresivite v krajine je zameraný aj tento protest.

Skandovať začali občania na námestí ešte pred začiatkom samotného protestu. Nechýbali ani píšťalky. Ďalším skandovaným heslom bolo aj "Fico do basy" a "Slovensko si nedáme". Na Námestí Slobody v Bratislave sú tisícky ľudí. 

Opozícia je pripravená na každý scenár

Deklarovali to zástupcovia všetkých troch strán, ktoré sa podpísali pod organizáciu protestov. Rátajú aj s rokovaním v noci, ktoré sa spomína zo strany vládnej koalície. Šimečka zdôraznil, že sú pripravení na všetko. 

Pellegrini chystá pozmeňovák

Predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) oznámil, že v pléne predloží pozmeňujúci návrh k novele zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Uviedol to v reakcii na výhrady generálneho prokurátora Maroša Žilinku k tejto novele.

Pozmeňujúci návrh by mal upraviť ustanovenia, ktoré namieta generálny prokurátor. Pellegrini pripomenul, že vládna koalícia trvá na zmene zákona. "Vládna koalícia koná a bude konať tak, aby napĺňala svoje predvolebné sľuby. Ale zároveň bude konať tak, aby si ctila ústavu a zákony. Generálny prokurátor je pre mňa právnickou autoritou, preto jeho argumenty rešpektujem a budem podľa toho konať," uviedol šéf parlamentu.

Ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti treba podľa neho upraviť a vrátiť jej pôvodný zmysel. "Príslušný zákon prijala ešte moja bývalá vláda a jeho cieľom bolo, je a bude chrániť ľudí, ktorí sa na svojom pracovisku stretnú s protizákonnými praktikami svojich nadriadených. Určite však jeho cieľom nebolo to, aby sa jeho zneužitím dva dni po voľbách zabetónovala celá skupina ľudí vo svojich funkciách. Hovorím o policajtoch, ktorých úlohou nie je korupciu oznamovať, ale ju vyšetrovať," zdôraznil Pellegrini.

Úrad vlády SR sa s predloženými pripomienkami generálneho prokurátora v plnom rozsahu stotožňuje a podporuje ich. "Úrad vlády víta vecný návrh generálneho prokurátora SR na vylepšenie predkladaného legislatívneho zámeru vlády SR, ktorý ešte precíznejšie zabráni ďalšiemu svojvoľnému prideľovaniu štatútu chráneného oznamovateľa zo strany vybraných prokurátorov," skonštatoval v stanovisku vedúci úradu Juraj Gedra.

Žilinkovi sa nepáči retroaktivita návrhu

Generálny prokurátor Maroš Žilinka vyhlásil, že má pochybnosti o retroaktivite časti vládnej novely zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Šéfa parlamentu preto listom upozornil, že návrh zásadným spôsobom porušuje princíp právnej istoty a princíp ústavnosti.

Najčítanejšie