Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Analýzy Na hrane aj o protestoch: Robertovi Ficovi vdýchol život práve Igor Matovič, dnes s ním už nikto nepočíta
Zdielať na

Analýzy Na hrane aj o protestoch: Robertovi Ficovi vdýchol život práve Igor Matovič, dnes s ním už nikto nepočíta

BRATISLAVA / Opozícia vyslala Ondreja Dostála (SaS), koalícia nebola schopná zabezpečiť nikoho, kto by hovoril v jej mene.

Poslanec Ondrej Dostál (SaS) nielen o protestoch

V úvode relácie sa naši redaktori naživo prihlásili nielen z hlavného mesta, ale aj z Košíc. Práve metropola východu je sídlom Ústavného súdu SR, kam poputuje sťažnosť na zámery vládnej koalície. "Nepochybujem o tom, že vládna koalícia sa bude snažiť ignorovať občianske hlasy," poznamenal Ondrej Dostál a zdôraznil, že je to brutálny útok na právny štát s cieľom zabezpečiť beztrestnosť "ich ľuďom". Nevynechal ani Hlas Petra Pellegriniho a SNS Andreja Danka. 

Dostál pripustil, že s prvým protestom bol problém, lebo bol naozaj zorganizovaný narýchlo. "Hovorili sme si aj, že či to je dobré, lebo ľudia to ani nezaregistrujú," poznamenal s tým, že už niekoľko tisíc ľudí na prvom proteste ho pozitívne prekvapilo. 

Dostál ďalej zdôraznil aj to, že nikto z opozície nekritizoval výmenu policajného prezidenta, keďže na to mal právo. "Mohol to urobiť slušnejšie," uviedol Dostál, ktorý však je presvedčený, že o tom, že vládna garnitúra postupovala protizákonne v prípade vyšetrovateľov NAKA.

Za dôkaz považuje aj to, že aktuálne vláda zákon o ochrane oznamovateľov ide novelizovať. "Je to podľa mňa dôkaz, že aj oni si uvedomujú, že postupovali protizákonne," poznamenal poslanec, ktorý je považovaný za experta na rokovací poriadok NR SR a všetky jeho kľučky. 

​Sú pripravení na veľmi dlhú rozpravu

"Ja si neviem predstaviť, že by sa to stihlo do konca tohto týždňa," reagoval Dostál s tým, že okrem "mafiánskych balíčkov" ich čaká aj schvaľovanie rozpočtu, ktoré musí prebehnúť do konca roka. "Aj to bude signál, na čom im záleží viac, či na schválení rozpočtu, aby krajina nebola v rozpočtovom provizóriu, alebo na ochrane svojich ľudí," doplnil Dostál.

Ak by vláda chcela skrátiť rozpravu a unaviť opozíciu napríklad nočnými rokovaniami, tak by veľmi riskovala. Zdôraznil, že ak by ešte chcela nelegitímne zasiahnuť do rozpravy, tak by ešte viac "nabila opozícii do podania na ústavný súd"

Občania si podľa poslanca veľmi dobre uvedomujú, že ÚŠP je o boji proti korupcii a že v minulosti sa tam zametali kauzy pod koberec. "Práve ÚŠP a NAKA stíhali korupciu na najvyšších miestach," podotkol. Po dnešnom rokovaní vlády v Trenčíne je jasné, že premiér Robert Fico zo svojich plánoch neustúpi.

Opozícia sa obáva aj toho, že prípady sa roztrúsia po celom Slovensku a do rúk prokurátorov, ktorí sú kvalitní vo svojich oblastiach, ale napríklad ekonomické kauzy nikdy neriešili. Dostál si myslí, že protiústavný je postup, ktorý si zvolila koalícia a nie samotný obsah. Pripomenul aj námietky Európskej komisie, ktorá má taktiež výhrady voči postupu a skrátenému konaniu. 

Slovenská spoločnosť stále žije, zhodnotil Štefančík

"Smer napriek tomu, že vyhral voľby, tak ho nepodporujú všetci voliči. Z oprávnených voličov je to len malá časť," uviedol politológ úvodom a protesty, rovnako ako účasť na nich je dôkazom, že slovenská spoločnosť sa nedá umlčať. Na margo seniorov na protestoch poznamenal odborník, že to nie sú tie isté "babky demokratky", ale sú to seniori, ktorí už zažili demokraciu a nedovolia, aby sa ich vnučky a vnuci vrátili do 90. rokov. 

"Robert Fico si určite pamätá na ľudí z minulého týždňa, ale aj na tých, ktorí prišli teraz," povedal s tým, že slovenská spoločnosť nie je prispatá a je to preňho signál, že si nemôže robiť, čo chce. "Určite časť spoločnosti spí a nevyjadruje sa k spoločenským otázkam, ale nemyslím si, že je to väčšina," poznamenal politológ a odvolal sa, že námestia po celom Slovensku mu dávajú za pravdu. "Slováci slávia Vianoce vo svojom rodnom kruhu a Slovensko sa často do 6. januára vypne," pokračoval s dôrazom, že práve na to sa Robert Fico spolieha. 

S Matovičom už nikto nepočíta

Politológ je presvedčený, že odhodlanie Roberta Fica je veľké a len tak niečo ním neotrasie. "Ja si myslím, že tu sa nedeje nič. S Igorom Matovičom nikto nepočíta," poznamenal s dôrazom na nulový koaličný potenciál jeho strany. "Nechcú s ním spolupracovať ani ľudia v opozícii, pretože sa nechcú podpáliť a preto Igora Matoviča vytláčajú," analyzoval odborník, ale pripomenul aj to, že v prípade boja proti koalícii sa počíta každý hlas.

Poznamenal aj to, že práve Igor Matovič "vdýchol Robertovi Ficovi život a dal mu doslova umelé dýchanie". Zavolať Matoviča na protesty by však podľa neho nebolo chybou, pretože by opozícia ukázala jednotu. "Vyzerá to však tak, že to nie je možné," dodal k záveru s tým, že Igor Matovič rozdáva rany na všetky strany. 

Súvisiace články