Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Počúvajte ma, vy panoptikum, kričala Beňová v pléne EP. Potkany boli Mečiar s Flašíkom, odkazuje jej kolegyňa
Zdielať na

Počúvajte ma, vy panoptikum, kričala Beňová v pléne EP. Potkany boli Mečiar s Flašíkom, odkazuje jej kolegyňa

BRATISLAVA / Europoslankyňa za Smer-SD Monika Beňová prejavila svoj nesúhlas s debatou v Európskom parlamente mimoriadne ostro. Pustila sa nielen EK, ale aj do parlamentných kolegov.

"Pán komisár vyste tri a pol roka ignorovali porušovanie pravidiel právneho štátu na Slovensku," začala europoslankyňa za Smer-SD Monika Beňová svoj plamenný príhovor počas rokovania o výhradách voči zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry. 

Podľa europoslankyne Moniky Beňovej, ktorá je aktuálne medzi nezaradenými poslancami EP, navrhované zmeny nemôžu byť pre nikoho prekvapením, nakoľko boli otvorene komunikované už pred parlamentnými voľbami.

"Európske inštitúcie, vrátane Komisie a Európskeho parlamentu, zároveň nemajú žiadne kompetencie z pohľadu rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry. V Bulharsku bol v minulom roku zrušený špecializovaný trestný súd a špecializovaná prokuratúra s konštatovaním, že vážnym spôsobom podkopali fungovanie právneho štátu v tejto krajine," uviedla Beňová.

Tá však počas ohnivého vystúpenia na pôde EP označila svojich kolegov zo Slovenska nelichotivým spôsobom. "Teraz ma poúvajte vy, vy panoptikum slovenských politikov. Vy ste sem nakráčali s absolútne nezmyselnými obvineniami, za ktoré sa hanbíte pred slovenskými novinármi, ktorým ste povedali, že to komisia chcela túto debatu," akcentovala Beňová, ktorá počas výstupu aj temperamentne gestikulovala. 

Viac vo videu:

Vážená pani Beňová, rádio Koliba Vám darovali Mečiar s Flašíkom a Glváčom, odkazuje kolegyňa

"Vážená pani Beňová, včera ste ma označili za potkana a za súčasť politického panoptika, ktoré okydáva vlastnú krajinu. Vašu koalíciu volilo 1,3 milióna voličov. Zvyšok Slovákov a Sloveniek sa deň po voľbách stali Vašimi rukojemníkmi. To, čo stvárate so Slovenskom, vyháňa slušných ľudí do ulíc, mnohých až za hranice. Bojovať za týchto ľudí je moja česť, moja práca a moja zodpovednosť," napísala europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. 

"A bojovať proti zlu je moja povinnosť. Fico a Vy ste zlo. Vnímam Vás od roku 1997. Mečiar s Flašíkom a Glváčom Vám darovali rádio Koliba a ja som to pokrývala ako novinárka. Tú reportáž nechcel nikto z redakcie robiť. Poslali mňa. Mala som 19 a to príliš úzke sako a kabelku som si požičala," uviedla na scoiálnej sieti pričom zdôraznila, že vtedy bola Beńová krásna a sebaistá.

"Práve ste dostali rádio ako niekto dostane bonboniéru alebo parfém. Aj tak som si vtedy sama pre seba povedala, že nechcem byť ako Vy. Stáli ste medzi tými primitívnymi Mečiarovými chlapmi a oni si z Vás po kúskoch odždibávali. Lebo mohli. Lebo Vám dali rádio. Toto bolo politické panoptikum. Toto boli potkany priživujúce sa na moci, na potláčaní ľudských práv a na mečiarovej privatizácii," poznamenala ďalej s tým, že Beňová bola medzi nimi.

"Toto panoptikum položilo základy Vašich ľudí, ktorí si na vnútornú špinu lepia drahé oblečenie, autá a hodinky, aby sa mohli ľuďom ukázať na Instagrame. A dnes opäť unášate právny štát a nazývate nás potkanmi, keď o tom chceme hovoriť," uzavrela. 

Nebudeme ticho, odkazujú ďalší kolegovia

"Nebudeme ticho. Nesmieme dovoliť, aby Robert Fico rozložil slovenský právny štát iba preto, aby sa pomstil a zabezpečil beztrestnosť pre jeho kumpánov. Predseda vlády síce voľby vyhral, ale je slabší ako kedykoľvek predtým a najmä, stal sa premiérom inej krajiny," uviedol europoslanec Vladimír Bilčík z poslaneckého klubu Európskej ľudovej strany. Slovensko označil za "sebavedomé" rovnako ako jeho "občanov, ktorí prichádzajú na námestia, aby vláde odkázali, že časy sa zmenili a my budeme brániť naše demokratické inštitúcie a pokračovať v boji za spravodlivosť".

Podpredseda europarlamentu Martina Hojsík (Obnovme Európu) zdôraznil, že podľa neho je rozhodnutie politicky zasiahnuť do fungovania právneho štátu na Slovensku v zrýchlenom konaní príkladom hlbokej ľahostajnosti k spravodlivosti, pričom poukázal na to, že "každému takémuto vážnemu zásahu by mala predchádzať široká diskusia". Europoslanec Eugen Jurzyca z frakcie Európski konzervatívci a reformisti vidí v zrušení Úradu Špeciálnej prokuratúry dva základné problémy - fakt, že to vláda chce urobiť v skrátenom legislatívnom konaní, a skutočnosť, že vláda navrhuje zrušiť dôležitý úrad so zdôvodnením, že urobil chyby.

Europoslanec Jozef Mihál (Obnovme Európu) pripomenul, že europarlament na decembrovom plenárnom zasadaní diskutoval o politickej situácii na Slovensku a špecificky o snahách premiéra Roberta Fica a jeho vládnej koalície zrušiť kľúčové protikorupčné štruktúry, a tak zastaviť konania v prípadoch korupcie a zamiesť tieto kauzy "pod koberec".

"Týmto spôsobom Robert Fico rúca právny štát na Slovensku. Európsky parlament, obávajúci sa, že Slovensko pôjde cestou Viktora Orbána, preto odsudzuje toto konanie a urgentne vyzýva Fica, aby svoje zámery prehodnotil," dodal Mihál.

"Európsky parlament nemá na to žiadne kompetencie zasahovať do legislatívnej činnosti SR. Pokiaľ niekto nie je spokojný s rozviazaním pracovného pomeru má právo žalobou na slovenskom súde domáhať sa nápravy, teda nikto iný len slovenské súdy môžu rozhodnúť, či bol niekto nezákonne odvolaný z pracovného alebo služobného pomeru," reagoval ďalej europoslanec Miroslav Radačovský (Nezaradení poslanci), podľa ktorého nejde o jeho politické, ale o právne vyjadrenie.

Za "vážnu" označil situáciu na Slovensku europoslanec Michal Wiezik (Obnovme Európu). "Zásadné zmeny, ktoré chystá vláda, sú šité na mieru vybraným osobám. Jeden aspekt, ktorý by nemal zaniknúť, sa týka novely trestných kódexov a jej dopadu na ochranu prírody. Tá je súčasťou právneho štátu. A táto vláda na ňu tvrdo a absurdne útočí," upozornil. Europoslanec Ivan Štefanec z poslaneckého klubu Európskej ľudovej strany uviedol, že "uponáhľaná snaha novej vlády Roberta Fica zrušiť špeciálnu prokuratúru zaoberajúcu sa korupciou a najzávažnejšími trestnými činmi, je pre vyspelý demokratický svet nepochopiteľná".

"Zmierňovanie sankcií za korupčné trestné činy je priam výsmech do očí slušným občanom Slovenska. O Slovensko budeme bojovať," uzavrel. Európsky parlament by mal v nadväznosti na stredajšiu rozpravu prijať aj nelegislatívne uznesenie. O jeho znení budú poslanci hlasovať pravdepodobne počas nasledujúceho plenárneho zasadnutia, ktoré sa uskutoční v dňoch 15. až 18. januára 2024 v Štrasburgu.

Naši partneri majú viacero výhrad

Rozprava v Európskom parlamente sa zamerala na návrhy zmien v trestnom zákone, ktoré nedávno predložila vláda SR. Poslanci diskutovali s komisárom o navrhovanom zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry, ale aj o možnom zmiernení sankcií za korupčné a iné trestné činy na Slovensku. Do rozpravy sa prihlásilo 33 rečníkov, vrátane 12 zo 14 slovenských europoslancov.

Európska komisia (EK) nezaváha zasiahnuť proti Slovenskej republike akýmkoľvek spôsobom vrátane obmedzenia eurofondov, ak by kroky vlády vedenej premiérom Robertom Ficom v oblasti právneho štátu porušovali pravidlá EÚ, uviedol v rámci rozpravy Reynders.

Súvisiace články

Najčítanejšie