Oblačno
17°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
NR SR ukončila debatu o konsolidačných opatreniach: Dosiahli ste svoje, reagoval Kamenický v NR SR
Zdielať na

NR SR ukončila debatu o konsolidačných opatreniach: Dosiahli ste svoje, reagoval Kamenický v NR SR

BRATISLAVA / Doslova po pár hodinách sa poslanci NR SR stretli v rokovacej sále opäť. Opozícia sa drží svojej línie aj naďalej a obštruuje.

Poslanci sa presunuli k ďalšiemu bodu, tým je kompetenčný zákon a teda vznik nového ministerstva cestovného ruchu a športu.

Dosiahli ste, čo ste chceli, reagoval minister

Ladislav Kamenický, minister financií za Smer-SD, uviedol, že po 40 hodinovej rozprave má pre plénum len pár viet. "Neviem prečo sa tak tešíte," povedal pobavene, keď opozícia začala koncu rozpravy o konsolidačných opatreniach tlieskať. "Dosiahli ste svoje, unavili ste ma, odchádzam," povedal Kamenický. 

Chceli čítať pozmeňovák ešte raz

Na poslanca Galka reagoval aj poslanec Grendel. "Mne sa tiež zdalo, že prednes pána Galka nebol úplne presný," poznamenal, že sa tiež prihovára za to, aby Galko pozmeňujúci návrh prečítal ešte raz. "Fakt máte pravdu," reagoval aj poslanec Pročko, ktorý podal procedurálny návrh, aby Galko 230 bodový pozmeňovák prečítal ešte raz. Pomýlil sa v bode 145. Žiga reagoval, že nakoľko nie je všeobecný súhlas a nie je možné dať hlasovať, o procedurálnom návrhu bude možné hlasovať až v utorok. Návrh chce znovu prečítať aj sám Ľubomír Galko.

Predsedajúci Žiga (Hlas-SD) informoval, že o 20:00 sa zatvorí poslanecký salón, ale aj bufet NR SR. Poslancom zostanú k dispozícii hygienické zariadenia. 

​230 bodov na hlasovanie

Matovičov poslanec Galko čítal pozmeňujúci návrh zákona., ktorý má 230 bodov. "O každom jednom bode žiadam hlasovať samostatne. Pozmeňujúci návrh zákona podala opozičná skupina poslancov - naprieč stranami. "Ešte sa veľmi nebaľte pán Galko," poznamenal predsedajúci Žiga (Hlas-SD), ktorý sa vyjadril, že má pochybnosť o troch bodoch a tak je možné, že bude musieť Galko čítať celých 230 bodov ešte raz. Napriek všetkému sa zdá, že Peter Žiga má výbornú. Svoje pochybnosti si išiel overiť k parlamentným legislatívcom. 

Poslanci mali o 17:00 hlasovať aj o samotnom konsolidačnom balíčku, no nevydalo. 

Hádka pre proceduráky

Matovič sa o koalícii vyjadril,  ako "o koalícii organizovaného zločinu". "Správate sa ako totalitár a vôbec nie demokrat," rozhorčil sa poslanec v pléne. 

Podmanický navrhol to, aby predseda NR SR mohol ukončiť rozpravu kedykoľvek. Odvolala sa na to, že opozícia obštruuje a chce predlžovať čas. "Zatiaľ toto právo neuvyužijem," odpovedal Pellegrini s tým, že ďakuje poslancovi Kamenickému za pripomenutie. 

Kvôli procedurálnym návrhom sa háda koalícia s opozíciou. Zatiaľ, čo opozícia trvá na štandardných rokovacích časoch, koalícia je zásadne proti. Igor Matovič dokonca trvá na tom, aby NR SR zabezpečila, aby poslanci mohli podávať pozmeňujúce návrhy počas celej doby rokovania. "Ak tak neurobíte, bude to ďalší bod podania na ústavný súd," argumentoval Matovič. Pellegrini ho ubezpečil, že situácia z včerajšej noci sa nebude opakovať a včera išlo o nedorozumenie. 

Do polnoci aj dnes 

Najbližšie hlasovanie sa bude konať až v utorok o 17:00. NR SR zároveň potiahne oba dni. Dnes bude znovu rokovať až do polnoci a zákon o štátnom rozpočte sa posúva a bude sa o ňom rokovať hneď po prerokovaní kompetenčného zákona. Do polnoci parlament potiahne aj v pondelok. Oba návrhy Petra Pellegriniho podporila 76 poslancov koalície.

"Vy tu držíte zamestnancov národnej rady, ktorí s vašou aroganciou moci nemajú nič spoločne'," ozvala sa Veronika Remišová s tým, že zamestnanci NR SR museli v práci zostať od rána až do polnoci. "O nás poslancov nejde," uviedla s tým, že Hlas-SD a celá koalícia sociálne cítenie len predstiera. 

Peter Pellegrini sa bránil tým, že opozícia si zvolila obštrukciu. "Mrzí ma, že ste za posledné tri roky nezdvihli platy v národnej rade tak, aby boli títo zamestnanci lepšie ohodnotení," odpovedal podpredseda NR SR. 

"Navrhneme, aby sem prišiel inšpektorát práce a preveril, ako sa správate k zamestnancom," ozval sa s ďalším procedurálnym návrhom Juraj Krúpa (SaS).

Pročko a jeho procedurák

Jozef Pročko trvá na tom, že podpredseda NR SR Ľuboš Blaha (Smer-SD) viedol nočné rokovanie protizákonne. Nezabezpečil totiž poslancom žiadne prestávky. Chce, aby zákonné podmienky odhlasovala NR SR. "To, že poslanci Smeru teraz išli chlastať, to je ich problém. Žiadam, aby sme my, čo pracujeme, pracovali zákonne," sťažoval sa Pročko. 

"Ak tu niekto chlastá, tak my to nie sme," odvetil Blaha s tým, že rokovací poriadok opakovane porušuje Pročko. 

Koalícia pripúšťa rokovanie o ÚŠP 

Prioritou vládnej koalície je prijať návrh štátneho rozpočtu na rok 2024 ešte do konca roka, aby sme sa vyhli rozpočtovému provizóriu. Tomu sa prispôsobí priebeh aktuálnej 6. schôdze Národnej rady (NR) SR. Novinárom to vo štvrtok povedal podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD). Za jednu z alternatív označil možnosť, že by sa o zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) rokovalo až v januári.

Žiga avizuje, že o ďalšom postupe na schôdzi by sa mali poslanci dohodnúť na poslaneckom grémiu. Aj Smer-SD hovorí o rozpočte ako o priorite aktuálnej schôdze. "Téma rokovaní v parlamente počas sviatkov bude pravdepodobne otvorená na poslaneckom grémiu a bude sa o nej hlasovať v pléne. Pre Smer-SD je prioritná téma štátny rozpočet," uviedol.

Poslanci na aktuálnej 6. schôdzi diskutujú už tretí deň o tzv. konsolidačnom balíku z dielne vlády. Opozícia sa snaží diskusiu naťahovať, docieliť chce stiahnutie návrhu o zrušení ÚŠP, či zmenách v zákone o ochrane oznamovateľov. Opozícia hovorí o ohrození právneho štátu, kritizuje aj to, že také dôležité zmeny sa prerokúvajú bez širšej diskusie a v skrátenom legislatívnom konaní. Na programe schôdze je okrem rozpočtu napríklad aj zmena kompetenčného zákona a viacero vládnych noviel, o ktorých sa taktiež rokuje v skrátenom legislatívnom konaní.

Poslanci mali hodinovú obednú prestávku. Opäť sa zišli o 14:00, ale pokračovali hodinou otázok a odpovedí. K rozprave sa teda vrátili až po 15:00. 

Protesty budú pokračovať, rovnako aj obštrukcie

Opozícia zároveň oznámila, že protesty budú pokračovať, najbližšie budú protesty pokračovať v utorok. Na tlačovom brífingu o tom informovala opozícia. Strany Progresívne Slovensko (PS), SaS a KDH sú pripravené pokračovať v diskusii ku konsolidačným opatreniam aj pomocou obštrukcie a hlásením sa do rozpravy, kým vláda nestiahne "promafiánsky" balíček, ktorým opozícia označila návrhy vedúce k zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a k úprave zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Zároveň strany ohlásili ďalší protest, ktorý bude na budúci týždeň v utorok 19. decembra v Bratislave a ďalších mestách po Slovensku.

Z premiéra Roberta Fica (Smer-SD) cítiť nervozitu, myslí si predseda PS Michal Šimečka. Odkazuje ľuďom, že verejný tlak na vládnu koalíciu funguje a poďakoval sa im za účasť na doterajších protestoch. Fico si podľa neho myslel, že zmeny parlament prijme rýchlo ešte pred Vianocami a po Novom roku sa pustí do prezidentskej kampane lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho.

Ďalší protest bude v utorok v Bratislave na Námestí SNP, ale aj v Nitre, Trenčíne či Považskej Bystrici. Šimečka zopakoval, že šéfovi parlamentu Pellegrinimu sa situácia rozpadáva pod rukami, keďže najbližší priebeh schôdze nie je známy.

Opozícia je však pripravená rokovať aj počas vianočných sviatkov. Šéf PS tiež informoval, že už približne 50.000 ľudí sa podpísalo pod výzvu na stiahnutie novely Trestného zákona, ktorá predpokladá zrušenie špeciálnej prokuratúry. Opozícia tvrdí, že naťahovanie diskusie v parlamente má zmysel.

Drvivá väčšina príspevkov je podľa Šimečku vecná. Považuje to za legitímnu stratégiu. Je podľa neho primerané, že konsolidačný balík sa podrobuje kritike, pretože nás oberá o budúcnosť. Predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková dodala, že konsolidačné zmeny i zmeny v kompetenčnom zákone sú veľmi dôležité a treba k nim naozajstnú diskusiu.

Aj to je dôvod, prečo sa opoziční poslanci v tak veľkej miere hlásia do diskusie. Vládna koalícia by chcela do Vianoc schváliť návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. Predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling nevníma ako problém, že by sa rok začal rozpočtovým provizóriom, ak by sa to nestihlo. Tvrdí, že je to zodpovednosť vládnej koalície a nie opozície, ktorá robí obštrukcie. 

Poslanci vstúpili do poslednej hodiny pred obedňajšou prestávkou. Opozícia pokračuje v stratégii a na každého rečníka sa hlásia ďalší faktickými poznámkami. 

Na poslanca SaS reaguje 12 opozičných poslancov faktickými poznámkami. Opozícia sa ďalej drží svojej línie a naťahuje čas na maximum. Cieľom je čo najviac oddialiť debatu o zrušení ÚŠP. 

Kampaň Petra Pellegriniho zaplatíme my všetci, zdôraznil Viskupič

Prvým rečníkom ďalšieho rokovacieho dňa bol poslanec za SaS a bývalý šéf výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič.

Zdôraznil, že to, čo navrhuje vláda je likvidačné a doplatia na to práve menšie podniky. Hovoril o konsolidačných opatreniach, ale pristavil sa aj pri rozpočte. Ten je podľa neho postavený v prospech Petra Pellegriniho. "Rozpočet je predvolebnou kampaňou Petra Pellegriniho, ktorú zaplatíme my všetci," poznamenal Viskupič s tým, že vláde ide o obsadenie všetkých ústavných funkcií v štáte. 

​Po skončení rozpravy ku konsolidačným opatreniam vlády sa NR SR presunie ku kompetenčnému zákonu, ale aj k novele z envirooblasti a odmeňovaniu v letectve. Potom by mal nasledovať zákon o štátnom rozpočet. Ten potrebuje koalícia schváliť do konca roka.

Poslanci opozície už v predchádzajúcich dňoch akcentovali, že sú pripravení na každý scenár. Včera sa začalo z poslaneckých lavíc šíriť, že do úvahy prichádzajú nielen nočné rokovania a rokovania cez víkend. Zároveň je možné aj rokovanie medzi sviatkami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie