Jasno
13°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Analýzy Na hrane s Mikulcom a Karasom: My ideme dnes urobiť generálnu amnestiu na minulosť
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Mikulcom a Karasom: My ideme dnes urobiť generálnu amnestiu na minulosť

BRATISLAVA / Už vieme, kedy pôjdeme voliť nového prezidenta, vieme, čo chce vláda presadiť v trestnej politike, ale stále nevieme, ako to všetko prijmete vy, ľudia, ktorí politikom rozdávajú karty. Aby ste sa vedeli rozhodnúť, ponúkame recept – diskusie, ako sú tie v Analýzach Na hrane.

Hoci mal byť v relácii Igor Matovič, o piatej ho jeho tlačový odbor ospravedlnil pre chorobu. Do kresla si teda sadol exminister vnútra Roman Mikulec. 

Bude kandidátom na prezidenta aj Igor Matovič?

"Všetko je možné," reagoval Mikulec s tým, že hnutie podporí demokratického kandidáta. Vylúčil, že by podporili Petra Pellegriniho, uviedol aj to, že s Ivanom Korčokom problém nemajú. Matovičovci chcú konzervatívneho kandidáta, ale na žene už podľa ministra netrvajú. 

Vyšetrovatelia bez mzdy

Podľa Mikulca ten, ktorý chodí do práce a plní si povinnosti, má nárok na mzdu. Rozhodnutie súdu o tom, že ministerstvo vnútra musí vyšetrovateľom platiť mzdu, považuje exminister za hanbu. "Došlo k porušeniu zákona," akcentoval Mikulec, ktorý sa tejto téme venoval už na tlačovom brífingu.

NAKA čakajú viaceré zmeny a Mikulec za tým vidí priamu snahu ovplyvňovať vyšetrovania. "Rozhodovali o tom, kto bude a nebude stíhaný," odvolal sa Mikulec na minulosť s tým, že rovnako to bude aj v blízkej budúcnosti. "Je nemysliteľné, aby riaditeľ NAKA vedel o každom jednom zásahu NAKA s týždňovým predstihom," pokračoval a dodal, že "rýchlo sme sa znovu dočkali systému našich ľudí"

Ak by sa NAKA rozpadla na menšie útvary, podľa Mikulca by to prehĺbilo problémy. Poddimenzovanosť si podľa neho treba rozmeniť na drobné. Argumentoval tým, že NAKA vznikla zlúčením dvoch špecializovaných odborov. "Práve preto to zlúčili, lebo prišli na to, že tá efektivita bude vyššia," poznamenal s tým, že práve tá sa dostavila v uplynulom období, pričom predtým mohla byť tiež, len sa jej bránilo.

Poprel, že by vyšetrovatelia išli na krajské oddelenia. "Je potrebné zachovať špecializáciu nielen na prokuratúre, ale aj v OČTK," poznamenal a zdôraznil, že špecializácia sa nedá dosiahnuť len tak, ale je to dlhoročný proces. 

"Nedá sa čakať nič iné, ako to, že nám narastie kriminalita," uviedol exminister vnútra, ktorý so zmenami chystané koalíciou zásadne nesúhlasí. Reagoval tak na otázky, ktoré súviseli s parlamentným dianím. 

​Exminister Karas o zmenách v trestných kódexoch

"Áno, Slovensko potrebuje zmenu trestnej politiky," začal Viliam Karas s tým, že aktuálne nastavenie neslúžilo ako prevencia, ale skôr kontraproduktívne. Spomenul aj organizované skupiny, ktoré vypaľovali podnikateľov a dodal, že zmeny treba urobiť.

"Rozdiel spočíva v spôsobe, ako sa zákon vytvoril aj stvoril," dodal s tým, že on zmeny pripravoval s tímom odborníkov a expertne a nie tajne. Komunikoval aj s rôznymi stupňami súdov, ale aj krajskými prokurátormi a generálnou prokuratúrou.

"To sa nedá povedať, že vtedy prebehla diskusia, a je to v poriadku," argumentoval Karas s tým, že to išlo o iný návrh, než je ten aktuálny. "My sme chceli dávať do popredia poškodených," poznamenal s tým, že vládna koalícia si vybrala len jednu kapitolu. "Vybrali si len kapitolu sadzieb a tú prekopali," dodal s tým, že tam došlo k zásadnému zníženiu. Karas poznamenal, že jeho odhad je taký, "že ak si nie som istý, čo zmena spôsobí, tak neodrežem z dosky dva metre"

"My ideme dnes urobiť generálnu amnestiu na minulosť," uviedol Viliam Karas s tým, že pôjde o kauzy, ktoré neboli došetrené. "Neurobí sa prezidentskou amnestiou, ale zákonom," zdôraznil s tým, že otázkou je, či je na tomto spoločenská zhoda a aké je nastavenie spoločnosti. 

Karas by prenastavil vzťah medzi Špeciálnou a generálnou prokuratúrou. "Kalibrácia by mala spočívať v tom, že tu nebudú dve prokuratúry, ale jedna," uviedol a dodal, že ÚŠP sa musí podriadiť GP a zdôraznil, že je nemysliteľné, aby si zákon vykladala ÚŠP inak ako GP. 

Najčítanejšie