Jasno
21°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
NR SR: Šutaj Eštok porušuje zákon smerom k vyšetrovateľom NAKA, tvrdí Mikulec
Zdielať na

NR SR: Šutaj Eštok porušuje zákon smerom k vyšetrovateľom NAKA, tvrdí Mikulec

BRATISLAVA / Poslanci stále rokujú o skrátenom legislatívnom konaní pri rušení ÚŠP. Dnes sa téma zrejme neuzavrie.

Poslanci v rokovaní pokračujú po obedňajšej prestávke, rokovať budú do ôsmej večer.

Šutaj Eštok porušuje zákon, tvrdí Mikulec

Podľa exministra vnútra Romana Mikulca porušuje Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) zákon, keď nevypláca mzdu vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ktorí sa do práce vrátili po rozhodnutí súdu. Aktuálne poslanec NR SR to uviedol na tlačovej konferencii.

Mikulec sa odvolal na aktuálne rozhodnutie Okresného súdu v Banskej Bystrici, ktorý v utorok vydal platobný rozkaz v prípade vyšetrovateľa Štefana Mašina. Rozhodnutie súdu ešte nie je právoplatné. "Kde to sme, aby minister vnútra porušoval zákon ako na bežiacom páse," podotkol Mikulec. Prístup Šutaja Eštoka nepovažuje za správny. "Toto je absolútna dehonestácia súdov, dehonestácia práva na Slovensku," dodal.

Zo strany ministra ide podľa Mikulca o pomstu vyšetrovateľom. Podčiarkol pritom, že každý pracujúci si zaslúži mzdu za vykonanú prácu bez ohľadu na to, či majú so šéfom rovnaké názory. Poukázal aj na Trestný zákon, ktorý hovorí i o nevyplatení mzdy zo strany štatutárneho orgánu.

S jeho tvrdeniami sa stotožnil aj Gábor Grendel, ktorí kritizoval aj zámer vedenia rezortu vnútra meniť fungovanie NAKA. Poukázal na medializovaný rozhovor, v ktorom minister potvrdil, že NAKA v jej súčasnej podobe skončí. Grendel ďalej zdôraznil, že na NAKA pracuje množstvo slušných vyšetrovateľov, ktorí si riadne robia svoju prácu. Tvrdí, že vládna garnitúra sa práve tých potrebuje zbaviť s cieľom pomôcť svojim obvineným nominantom.

Pripomenul, že agentúra vznikla práve za predošlej vlády Smeru-SD a nevidí zmysel v jej rušení. Šutaj Eštok v jednom z rozhovorov uviedol, že v rezorte už pracujú na reorganizácii policajného zboru, ktorá má byť priamo naviazaná na prípadné zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Dodal, že je viacero alternatív a návrhov na reorganizáciu inštitúcie. Jeden z nich ráta s tým, že z troch krajských zložiek NAKA by bolo viacero krajských útvarov. Priznal, že na stole je aj návrh na zrušenie.

Vystúpenie Romana Mikulca v rozprave k zmenám v trestných kódexoch.

Minister sa pustil do Matovičovcov 

Minister za Smer-SD Boris Susko pripomenul reakciu Rady prokurátorov, na ktorú sa teraz odvoláva Matovičovo hnutie, a to z obdobia, kedy sa táto rada ostro postavila proti poslaneckému návrhu, ktorým bývala koalícia zmenila podmienky voľby generálneho prokurátora. Pripomenul, že zvrátiť jednu časť zákona sa podarilo až po tom, čo ho do NR SR vrátila hlava štátu. 

Znižovanie trestných sadzieb má podľa neho posilniť možnosti ukladania alternatívnych trestov. Tvrdenia opozície, že po novelizácii nebude za korupčné a majetkové trestné činy hroziť trest Susko odmietol. Táto možnosť sudcom podľa jeho slov ostane.

Minister trvá aj na dôvodnosti návrhu na skrátené legislatívne konanie pri novele. Susko tvrdí, že znižovanie trestných sadzieb je dlhodobo diskutované a zmenu pripravovali aj predošlí ministri. "Táto novela filozoficky vychádza z tejto diskusie," uviedol s tým, že predložená novela upravuje tresty inak. Vyhlásil, že znižovanie výšky trestných sadzieb má posilniť možnosti ukladania primeraných a spravodlivých trestov. Prostriedok na udeľovanie spravodlivých trestov vidí v individualizácii.

"O to sa hlavne snažíme, aby bola individualizácia trestu, aby mohol sudca individuálne zhodnotiť náležite, akým spôsobom bol spáchaný trestný čin a uložiť za to primeraný trest," povedal. Čo sa týka otázky ochranného liečenia a detencie, v tomto podľa Suska vychádza návrh z novely pripravenej za jeho predchodkyne Jany Dubovcovej.

Odstrániť sa majú medzery tak, aby sa osoby s uloženým ochranným liečením nestrácali v systéme. Aj v oblasti prevencie sa odvoláva na návrhy svojich predchodcov. Tvrdí, že novelizácia reaguje aj na viaceré infringementy zo stany európskych orgánov voči Slovensku.

Pri zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) vidí Susko viacero dôvodov. Úrad označil za zaujatú sústavu prokurátorov, kde sa politicky koncentrovala moc v takom rozsahu, že to nie je možné opraviť personálnymi zmenami. Začalo sa to podľa neho zmenou spôsobu voľby generálneho prokurátora. Tvrdí, že pod dozorom ÚŠP sa manipulovali trestné konania voči vtedajšej opozícii. Prokurátori ÚŠP podľa neho pravidelne obštruovali možnosť obvinených podať riadne opravné prostriedky a zdržiavali sťažnosti proti vzneseniu obvinenia až do podania obžaloby. 

Vystúpenie ministra Borisa Suska v rozprave.

​Gábor Grendel (klub Slovensko, KÚ, Za ľudí) naďalej vidí v novelizácii zámer vlády vybaviť beztrestnosť svojim nominantom a kamarátom. "Nemôžete byť taký nekompetentný, aby ste tým omáčkam verili," povedal ministrovi. Podotkol, že na znižovanie trestných sadzieb mal Smer-SD 12 rokov vládnutia v minulosti. Vtedy to však podľa neho nominantom strany neprekážalo. Zdôraznil tiež, že individualizácia pri rozhodovaní sudcov funguje aj v súčasnosti.

Exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) vyhlásila, že filozofia Suskovho návrhu je úplne iná než pri návrhoch jeho predchodcov. Hovorí o zásadnej zmene trestnej politiky. Novelizácia podľa jej nej úplne inak nastavuje priestor sudcu na rozhodovanie. Tvrdí, že tí majú teraz riadne parametre a jasne stanovené pravidlá aj podľa závažnosti daných činov a aj podľa okolností.

Opozícia neprijala ani argumenty Suska na zrušenie ÚŠP. Štefan Kišš (PS) sa pýta, či k tomu existuje nejaká riadna analýza. Ján Hargaš a Branislav Vančo (obaja PS) podotkli, že ak sa má úrad zrušiť na základe rozhodnutí súdov o pochybeniach prokurátorov, či sa teda idú podľa tejto logiky rušiť všetky inštitúcie a úrady, ktoré niekedy zlyhali.

Vám straší vo veži? pýtal sa Galko

Za rečníckym pultom sa poriadne rozohnil poslanec Ľubomír Galko z Matovičovho hnutia. Tvrdil, že koaličný návrh zabezpečí nebezpečnejšie Slovensko. Robert Fica a Petra Pellegriniho označil za !Lotrov", ktorý idú s podporou pomýlených, ako je Huliak zabezpečiť beztrestnosť pre zločincov. "Odnesú si to menej majetní ľudia," povedal ďalej a rozčúlil sa natoľko, že sa koalície pýtal, či jej "straší vo vežiach"

Zároveň zdôraznil, že predstavitelia vládnej väčšiny zrejme stoja o to, aby občania zobrali lopaty a vidly a prišli pred NR SR sa s nimi vysporiadať. 

Vystúpenie Ľubomíra Galka v rozprave.

Druhý rokovací deň

Poslanci pokračujú od rána v rokovaní o novele Trestného zákona. Zatiaľ diskutujú o návrhu vlády na skrátené legislatívne konanie k novele. Do diskusie je písomne prihlásených ešte okolo 48 rečníkov. Následne sa môžu do debaty hlásiť aj ústne. Do diskusie sa zapájajú zatiaľ len opoziční poslanci. Rokovať sa bude do 20:00. 

Súvisiace články

Najčítanejšie