Zatiahnuté
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Podmienky ako v "Requiem pro panenku"? Situácia v reedukačných centrách pobúrila politikov
Zdielať na

Podmienky ako v "Requiem pro panenku"? Situácia v reedukačných centrách pobúrila politikov

BRATISLAVA / Zistenia generálnej prokuratúry v reedukačných centrách považujú politici opozície za alarujúce. Koalícia zatiaľ mlčí. Správa odhalila, že ani jedno z 13. centier nespĺňa podmienky. 

Politici musia bojovať za práva detí, apeluje Marcinková

Poslanci SaS akcentovali, že generálna prokuratúra vydala súhrnnú správu o situácii v reedukačných centrách pre deti po celom Slovensku, ktorej výsledky sú hrozivé. Zdôraznili, že deti nemajú moc zastupovať samé seba, pričom politici sú viazaní tým, aby za ich práva bojovali a mali ich na zreteli ako prioritu.

Práva detí by mali podľa strany SaS presahovať politický boj a treba sa podľa nich zamerať na to, aké problémy pri presadzovaní a dodržiavaní práv detí existujú a aké akútne zmeny v legislatíve treba urobiť. "Musíme urobiť audit problémov a následne legislatívne zmeny, aby sa situácia vyriešila. Dlhé roky nedošlo k žiadnej novelizácii, ktorá by odzrkadľovala potreby dnešnej doby. V tomto priestore však vidím veľký nezáujem," povedala poslankyňa NR SR za SaS Vladimíra Marcinková.

Poslanci na tlačovje besede zdôraznili, že sa ukázalo, že existujú reedukačné zariadenia, v ktorých nemajú deti či maloleté mamy teplú vodu, spia na zemi na matracoch, nemajú stôl, na ktorom sa môžu učiť, dokonca dochádza k páchaniu násilia na deťoch. Politici sa musia podľa Marcinkovej zaviazať, že kontinuita v riešení týchto zistení bude nielen tieto štyri roky, na čom by mala byť celospoločenská zhoda.

Vo štvrtok sa bude na túto tému konať stretnutie, ktoré zvolala generálna prokuratúra, a to s ministerstvami, ombudsmanmi. "Je ale škoda, že nezavolali nikoho z parlamentu, ktorý má možnosť meniť legislatívu, podávať novely. Ponúkam svoju expertízu, svoj čas aj ochotu byť účastná na tomto stretnutí, aby sme dospeli k riešeniam, ktoré by sme následne aj pretavili do praxe," povedala Marcinková.

Prácu prokurátorky, ktorá navštívila všetky reedukačné zariadenia, poslankyňa víta. No zároveň sa pýta, čo na to hygiena, školská inšpekcia či ďalší prokurátori. Je podľa nej škoda, že nebol v zariadeniach širší expertný tím. "Čakala by som aktívnu účasť sociálnej kurately, školskej inšpekcie, ktorých sa treba pýtať, kde boli tie informácie ukryté," uviedla s tým, že ideálne by bolo, keby došlo k decentralizácii a správa centier by sa presunula na VÚC spolu s väčšími financiami.

"Kľúčovou úlohou pre mňa ako zákonodarcu je pozrieť sa na aktuálnosť legislatívy, ktorá bude riešiť centrá, pričom aktuálne zákony neodzrkadľujú dnešnú dobu. Treba riešiť, ako vieme docieliť zmeny, aby sme vedeli ochrániť práva dieťaťa," povedala poslankyňa na záver a dodala, že to nie je jednoduchá téma, riešenia sa nedajú ponúkať od stola, ale snaží sa o to útržkami z praxe, ktoré má.

KDH chce poslanecký prieskum

Poslanci KDH Martina Holečková a Ján Horecký budú iniciovať poslanecký prieskum v reedukačných zariadeniach v súvislosti so zisteniami generálnej prokuratúry o závažnom porušovaní ľudských práv detí v reedukačných centrách. Kresťanskí demokrati zvolávajú mimoriadny výbor pre sociálne veci a mimoriadny výbor pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.

"Správa generálnej prokuratúry pôsobí hrozivo, a preto chceme iniciovať poslanecký prieskum v reedukačných centrách, aby sme sa mohli na vlastné oči presvedčiť, v akých podmienkach žijú naše deti. Je alarmujúce, že generálna prokuratúra našla pochybenie v každom z 13 reedukačných centier. Nemôžeme dopustiť, aby naše deti žili v takýchto podmienkach. Na mimoriadnom výbore pre sociálne veci sa preto budeme pýtať ministra práce a generálneho prokurátora, ako plánujú danú situáciu riešiť a zabezpečiť nápravu," vyjadrila sa predsedníčka poslaneckého klubu KDH a členka výboru pre sociálne veci Martina Holečková.

Bývalý minister školstva a poslanec KDH Ján Horecký zvoláva mimoriadny výbor pre školstvo, vedu, mládež a šport, na ktorý si plánuje pozvať ministra školstva Tomáša Druckera. "Na mimoriadnom výbore okrem iniciovania poslaneckého prieskumu budem od ministra požadovať jasné stanovisko, ako sa k tomuto problému postaví. Situácia je naozaj vážna a zodpovední si musia prestať zakrývať oči a musia začať konať," hovorí Horecký.

Súvisiace články

Najčítanejšie