Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Proti zámerom koalície sú odborníci aj hlava štátu: Na vzniku novely sa nepodieľali ani zamestnanci MS SR
Zdielať na

Proti zámerom koalície sú odborníci aj hlava štátu: Na vzniku novely sa nepodieľali ani zamestnanci MS SR

BRATISLAVA / Prezidentka dnes sedela s odborníkmi na trestné právo. Dôvodom stretnutia boli legislatívne zámery koalície, ktorá chce zásadne prekopať nielen trestné kódexy, ale aj zrušiť ÚŠP.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová po stretnutí s odborníkmi na trestné právo uviedla, že je presvedčená, že predkladatelia novely Trestného zákona nevedia o dôsledkoch, ktoré zmeny môžu priniesť. "Ak by sa stretli s ľuďmi z praxe ešte pred predložením novely, tak by takýto návrh v súčasnosti v parlamente nebol," poznamenala hlava štátu. 

"Bolo to zaujímavé a silné počúvanie, takáto odborná debata mala byť nielenže súčasťou riadneho legislatívneho procesu, ale dokonca mala predchádzať pri zámere prijať takto zásadné zmeny," uviedla ďalej prezidentka a pripomenula, že s ministrom spravodlivosti sa stretla koncom minulého roka a nevie, s akými odborníkmi sa o návrhu rozprával.

"Pokiaľ viem, ani odborné kapacity ministerstva spravodlivosti sa nepodieľali na tvorbe tejto novely," dodala Zuzana Čaputová s tým, že mnohé argumenty, ktoré zazneli na stredajšom stretnutí, zhrnie prezidentka vo štvrtok vo svojej správe v NR SR.

"Zaznievali rôzne aspekty praktických dosahov noviel na konkrétnych prípadoch. To sú tie nuansy skryté v konkrétnych prípadoch a odborníci z praxe dokonca na mnohé z nich prichádzajú až postupne," povedala. Čaputová dodala, že dlho bola predmetom debaty otázka premlčacej doby.

Názory odborníkov​

Podľa exministerky srpavodlivosti Lucie žitňanskej je robenie zásadných koncepčných zmien trestnej politiky v skrátenom legislatívnom konaní s ambíciou účinnosti o dva týždne zvrátené. Predsedu Rady prokurátorov SR Stanislava Jakubčíka mrzí, že neprebehlo riadne legislatívne konanie, kde by sa odstránili aspoň najzávažnejšie nedostatky.

Odborníci to uviedli po stretnutí s prezidentkou. Medzirezortné pripomienkové konanie označila Žitňanská za proces, v rámci ktorého sa môže zásadne vylepšiť návrh zákona. "Je to oficiálne zverejnený materiál, ku ktorému má každá inštitúcia právo dať pripomienky. Pokiaľ je to zásadná pripomienka, minister spravodlivosti si s nimi musí sadnúť a rokovať, nájsť nejaké riešenie," pripomenula s tým, že svoj názor môžu dať najavo nielen mimovládne organizácie, ale aj samotní občania.

"Prečo sa niektoré veci nebudú stíhať, prečo niektorí páchatelia budú účinnosťou tých noriem beztrestní, lebo sa skracujú premlčacie lehoty," načrtla a dodala, že ľudia, ktorí by možno boli odsúdení, budú chodiť po ulici, môžu sa dopustiť ďalšieho trestného činu a niekto na to môže doplatiť. "To sa nedá vychytať cez pozmeňovacie návrhy," poznamenala.

Jakubčík vníma prispôsobovanie správania obvinených a obžalovaných osôb k novele Trestného zákona. "Odďaľujú úkony trestného konania alebo nesúhlasia s uzavretou dohodou o vine a treste s vidinou toho, že nastane nová právna úprava, ktorá bude pre nich priaznivejšia," skonštatoval. Je mu podľa vlastných slov ľúto, že o tak závažnej novele Trestného zákona a trestnej politiky štátu neprebehlo riadne legislatívne konanie, kde by sa aspoň tie najzávažnejšie nedostatky odstránili.

"Vnímam negatívne dolnú hranicu trestných sadzieb v prípade trestných činov majetkových a hospodárskych. Pri každom trestnom čine môže byť uloženie podmienečného trestu. To znamená, aj keď bude miliardová škoda," poukázal Jakubčík. Dôvody na zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry podľa neho nie sú. Tie prezentované nepovažuje za relevantné. Nemali by sa znižovať trestné sadzby tak, aby to malo devastačný účinok na trestnú politiku štátu.

Súvisiace články

Najčítanejšie