Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vládna novela verejného obstarávania vytvára priestor pre klientelizmus, upozorňuje PS
Zdielať na

Vládna novela verejného obstarávania vytvára priestor pre klientelizmus, upozorňuje PS

BRATISLAVA / Tentoraz si zobrala najsilnejšia opozičná strana na paškál zmeny, ktoré vláda pripravuje vo verejnom obstarávaní.

"Chceme vyzvať vládu, že ak uvažuje o tom, že chce zmeniť verejné obstarávanie v skrátenom legislatívnom konaní, tak nech ani neuvažuje," odkázalo PS vládnej väčšine. Vyčíta im absenciu odbornej diskusie rovnako, ako pri zmenách trestných kódexov a kompetenčnom zákone. 

Poslanec Hargaš upozornil, že sa vláda snaží nielen osekať kompetencie predsedovi úradu, ale aj prenastavenie limitov, či rozširovanie možností zadávania podlimitných zákaziek. Výčitkám vláda čelí aj pre zmenu v sankciách, ktoré sú aktuálne nastavené na 5 %. Vláda ich chce stanoviť na maximum 50-tisíc eur s tým, že sankcia by išla v rozmedzí od 1 % do 3 % z celkovej sumy zákazky, kde bolo verejné obstarávanie porušené. 

"Nie je tu priestor na legislatívne skratky," uviedol Hargaš s tým, že takéto zásadné zmeny si vyžadujú štandardné legislatívne konanie. 

PS robí senzáciu, reaguje MIRRI

"Progresívne Slovensko nemá Slovensku čo ponúknuť, preto robí senzáciu aj zo zákona o VO, ktorý sa ešte len pripravuje. Cieľom tohto zákona, ktorý predstavíme v najbližších týždňoch, je uvoľniť ruky starostom a primátorom, aby sa nestávalo, že napríklad na východnom Slovensku robí bežné rekonštrukcie školy bratislavská firma," uviedol v stanovisku minister za Hlas-SD Richard Raši. 

"Zákon dodrží všetky limity EK a umožní obstarávateľom, aby efektívne obstarávali, tak, ako strana Hlas sľubovala v predvolebnej kampani. Zákon tiež pôjde do MPK, pretože Hlas pred voľbami sľúbil, že žiadne rozhodnutie nebude robiť bez diskusie. PS z tejto témy len vytĺka politický kapitál a nemá o návrhu zákona ani dostatočné informácie. Celý návrh zákona o VO, ktorý systém obstarávania výrazne zefektívni, predstavíme na tlačovej konferencii," doplnil v reakcii. 

Súvisiace články

Najčítanejšie