Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Na hrane s Krúpom a Kaliňákom: V štúdiu sa strhla hádka ako remeň. Politici po sebe kričali pol relácie
Zdielať na

Na hrane s Krúpom a Kaliňákom: V štúdiu sa strhla hádka ako remeň. Politici po sebe kričali pol relácie

BRATISLAVA / Už vieme, kedy pôjdeme voliť nového prezidenta. Ale vieme aj to, čo chce vláda presadiť v trestnej politike, ale aj to, že do ulíc prichádzajú prezentovať nespokojnosť desaťtisíce ľudí. Znamená to niečo pre vládnu koalíciu? Alebo vôbec nič a naopak, zruší okrem Úradu špeciálnej prokuratúr aj Národnú kriminálnu agentúru. A kam sme sa dostali v medzinárodnej politike a v rezorte obrany? O tom diskutovali minister obrany Robert Kaliňák a poslanec SaS Juraj Krúpa.

Čo bude po prezidentských voľbách?

Robert Kaliňák si ďalšiu spoluprácu s Hlasom predstavuje tak ako doteraz. "Medzi voľbami a nástupom prezidenta sú dva mesiace," poznamenal s tým, že je tam dosť času na to, aby sa urobili všetky úkony. Osobne v tom nevidí problém. Zopakoval, že Smer-SD ho rád podporí, ale do lídra Hlasu sa nechcel starať. Otázku označil za hypotetickú. "Mňa to vôbec nevyrušuje a ani by som sa nad touto témou nemal zamýšľať," reagoval Kaliňák na margo následníka Petra Pellegriniho. 

Koho chce Krúpa za predsedu?

Juraj Krúpa zase nechcel komentovať voľby nového predsedu SaS. "Možno pribudnú ešte ďalší," dodal na konto dvoch kandidátov. Nechcel ani špecifikovať komu z dvoch známych kandidátov by dal prednosť. "SaS je dostatočne vyzretá strana, aby niečo podobné zvládla," uviedol ďalej na konto možného rozkolu v strane. Kaliňák sa postavil na stranu Juraja Krúpu s tým, že to je tajná voľba a stranícka záležitosť. 

Slovensko v uliciach a na námestiach

Citát Roberta Kaliňáka, ktorý zaznel z úst Michala Šimečku (PS) o tom, že všetko zrušia komentovať nechcel. Zdôraznil, že je rád, že opozícia má bezpečný priestor na vyjadrenie svojho názoru. Kaliňák argumentoval, že prekopanie trestného poriadku patrilo k prioritám programu, s ktorým išiel Smer-SD do volieb. "Všetko, čo som povedal podpíšem aj dnes," odpovedal minister obrany a "čas hrá s nimi". "Hovoríme o mne, máte rozhodnutie ústavného súdu, špeciálneho trestného súdu," vyrátaval Kaliňák s tým, že aj on, aj doktor Para boli zavretí, lebo im vadili. 

"Stojíte si aj za mladým Gašparom, ktorý vám chcel pichnúť vidličku do čela?" začal v reakcii Krúpa a poznamenal, že ich musí spájať asi dačo iné, než kamarátstvo. "Mysleli si, že všetko sfúknu do Vianoc, nerátali s tým odporom, či už opozície, alebo aj občanov," vyjadril sa Krúpa s tým, že v Trenčíne, kde bol on, bolo námestie plné. 

Podpora pre Ivana Korčoka je podľa Juraja Krúpu daná. "Nejde o to, ako budú tie mítingy koncipované," poznamenal s tým, že prerozdelenie moci bude kľúčové. "Prezidentské voľby budú veľmi dôležité," dodal s tým, že pripomenul aj to, čo hovoril Pellegrini o novej kultúre a pritom v parlamente znásilňujú legislatívny proces. 

Kaliňák sa ho opýtal, či sa na proteste cítil bezpečne. Pripomenul zadržanie Roberta Fica počas protestu, ale nepovedal, že tento protest sa konal v čase covidu. Ústavný súd v tomto prípade rozhodol o tom, že bolo protiústavné zatvárať ľudí do štátnej karantény, ale nerozhodol tak v prípade zákazu zhromažďovania. "Najviac skrátených konaní ste mali za celú históriu," otočil sa na Krúpu, ktorý povedal, že im "smrdí pravda"

Menenie trestných kódexov

"Všetky trestné sadzby sa skracujú na 10 rokov a premlčacia doba na tri roky," oponoval mu Krúpa s tým, že takýmto spôsobom bude všetko premlčané. "Ja chápem, že sa z toho snažíte dostať, ale to, že si robíte beztrestnosť dopredu," začal Krúpa a vytiahol zrušenie NAKA. 

Za amnestiu na korupciu to označil aj exminister Viliam Karas, ktorý v minulosti viedol aj Advokátsku komoru. Kaliňák vyzval Juraja Krúpu na verejnú stávku, že ak sa ukáže, že nemá pravdu, tak sa mu Juraj Krúpa verejne ospravedlní v parlamente.

"V rámci filozofie zákona je, že ak spáchate veľkú korupciu máte 10 rokov, za znásilnenie máte 8 rokov a za vraždu napríklad sedem. To vám nevadí?" pýtal sa minister obrany s tým, že podmienkou je, aby bola nahradená škoda, ktorá vznikla korupciou. "Zostávame prísnejší než Rakúsko, alebo Česká republika," tvrdil ďalej. 

"Štatistiky hovoria jasne," reagoval Krúpa s tým, že odsúdených za korupciu je vo väzení 0,0 nič. Kaliňák argumentoval, že pri recidíve, by boli tresty oveľa vyššie. Obaja politici sa v štúdiu nevyhýbali ani ostrým výmenám názorov. O premlčaní veľkých káuz hovoril v štúdiu Analýz 24 aj Daniel Lipšic.

Minister obrany opäť zopakoval, že v prospech Smeru-SD hovoria rozhodnutia ústavného súdu. "V prípade pána Výboha je vec dávno premlčaná," doplnil s tým, že Lipšic klame a "ako politik ich nenávidel" a kvôli nemu zomreli ľudia. Obaja politici sa v štúdiu pohádali kvôli nominantom Smeru, ale aj kauzám. 

Minister obrany znova prišiel s úmrtím advokáta Krivočenka, ktorý vo väzbe nedostal zdravotnícku pomoc. Nevysvetlil, ale ako to majú zmeniť skrátené lehoty.  Tvrdil, že premlčacia lehota bude 10 rokov. "Keby aspoň útočila pravdivo," povedal na konto opozície. 

"Je to to isté, ako nastavujú štatút kajúcnikov, čo je nevykonateľné. Idú otvárať aj iné dohody, ako s Makóom, alebo Imreczem. To je v rámci tejto novely," vyrátaval Juraj Krúpa s tým, že aj právnik môže navádzať klienta na nekalú činnosť a nebude mu za to hroziť postih. "Sú to ľudia, ktorí majú problém so zákonom," doplnil. 

"Našou úlohou je, aby zákon hrubým spôsobom porušovaný nebol," odpovedal Kaliňák s tým, že "chápe nervozitu pána Krúpu, lebo na nich nič nemajú". Tvrdil, že sadzby určuje Európsky súd pre ľudské práva. 

Čo bude s NAKA?

​Severokórejské balistické rakety na území Ukrajiny už potvrdil aj ukrajinský minister. "Sme poučení z minulosti, že nie vždy to bola pravda," reagoval Kaliňák trvajúc na tom, že vláda chce dôkazy. Krúpa odpovedal, že Smeru zatiaĺ nestačili ani kvalitné mimoriadne informácie. "Pohnevali sme si vzťahy s Južnou Kóreou, ale aj Japonskom," dodal Krúpa. 

Súvisiace články

Najčítanejšie