Zatiahnuté
18°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Demokrati prišli so zásadným obvinením: Generálna prokuratúra je v tom podľa nich "až po uši"
Zdielať na

Demokrati prišli so zásadným obvinením: Generálna prokuratúra je v tom podľa nich "až po uši"

BRATISLAVA / Za snahami o zrušenie ÚŠP vidia Demokrati predsedu Jaroslava Naďa aj snahu o ochranu generálnej prokuratúry. Tvrdia, že Žilinka klame.

"Toto je podstata toho, že Santusová je zrazu povýšená," povedal predseda Demokratov Jaroslav Naď odvolávajúc sa na vyjadrenia Juraja Šeligu, ktorý uviedol, že na GP sa mal Maroš Žilinka stretávať napríklad so Sabom, Remetom a Santusovou. 

Juraj Šeliga podal v súvislosti s konaním trestné oznámenie. "Maroš Žilinka verejnosť viacráz brutálnym spôsobom zavádzal a až kryl trestnú činnosť," poznamenal a spomenul kauzu Očistec, ktorá sa spájala s tzv. "únosom polície".

Na Smere-SD si podľa neho uvedomili, že keby Tibor Gašpar začal rozprávať, "mali by problém" a práve vtedy Smer podľa Šeligu začal s diskreditačnou kampaňou proti vyšetrovateľom. Práve po tom sa stalo, že GP rozhodol o trestnom stíhaní na základe paragrafu 363. "V tomto prípade generálny prokurátor zastavil vyšetrovanie, kde nebol nikto obvinený," zdôraznil Šeliga s tým, že o neoprávnenosti tohto rozhodnutie rozhodol aj ústavný súd. Pokračoval aj s tým, že dochádzalo k manipulácii svedkov, ktorí vypovedali proti Tiborovi Gašparovi a tejto vláde.

"Je analýza, že v roku 2020 a 2021 bolo podaných 11 takýchto podnetov, aby sa zastavilo vyšetrovanie," dodal s tým, že všetky boli odmietnuté. Všetko sa malo zmeniť o necelý mesiac, keď prvý námestník GP Kandera rozhodol úplne opačne a trestné stíhanie zrušil. "V súvislosti s nelegálnou 363 sme podali trestné oznámenie," pokračoval s tým, že počas konania vyšlo na povrch niekoľko zásadných vecí. Hoci Maroš Žilinka mal poprieť stretávanie s Remetom, Santusovou a Sabom, Demokrati majú dôkazy o tom, že k takýmto stretávaniam dochádzalo. 

Žilinka mal prokurátorke Hapčákovej dať pokyn, aby riešila trestné oznámenie s 363. "Osobne, ako prokurátorka GP išla na ÚŠP so žiadosťou o spis," uviedol ďalej s tým, že v Pezinku jej spis nedali, lebo nemala podpis GP Maroša Žilinku. Kandera mal dokonca napísať aj úradný záznam v ktorom hovorí, že ho poveril Maroš Žilinka a len na podpísanie 363. Tento úradný záznam má byť zadokumentovaný. 

Čo hovorí na obvinenia generálna prokuratúra?

Prvý námestník generálneho prokurátora SR Jozef Kandera: "Nie je pravdou tvrdenie Juraja Šeligu, že existuje predchádzajúce vybavenie návrhu na postup podľa § 363 a nasl. Trestného poriadku, ktoré je v rozpore s postupom v trestnej veci, ktorá bola predmetom tlačovej konferencie. K veci tiež uvádzam, že generálny prokurátor postupuje v konaní podľa § 363 a nasl. Trestného poriadku jednak na základe návrhu oprávnenej osoby, jednak ex offo na základe skutočností, o ktorých sa dozvedel zo svojej činnosti. Nie je teda pravdou ani tvrdenie, že v tomto prípade neexistoval podklad na takýto procesný postup, keďže sa postupovalo na základe skutočností zistených po podaní trestného oznámenia v tejto veci," odznelo v stanovisku. 

"Taktiež nie je pravdivé tvrdenie Jaroslava Naďa, že súc si vedomý, že pokyn generálneho prokurátora je nad rámec zákona a v snahe kryť sa, som napísal úradný záznam. Dôvodom na spísanie úradného záznamu bola skutočnosť, že v čase vybavovania tejto veci čerpal generálny prokurátor preventívnu rehabilitáciu a teda telefonicky poveril podpísaním vybavenia prvého námestníka v jeho zastúpení. Takýto postup je plne v súlade so zákonom," uviedol ďalej. 

"Ohradzujem sa voči tvrdeniu, že som podpísal uznesenie v tejto veci bez znalosti jeho obsahu. Môj postup v tomto prípade, tak ako aj vo všetkých iných bol štandardný a rovnako v súlade so zákonom. Na záver podotýkam, že pred vyšetrovateľom som v tejto trestnej veci vyčerpávajúcim spôsobom vypovedal, ozrejmil som podľa môjho názoru všetky relevantné skutočnosti a odmietol som odpovedať na otázky z dôvodu absurdnosti trestného oznámenia s evidentným cieľom kriminalizácie mojej osoby," uzavrel prvý námestník Kandera. 

Súvisiace články

Najčítanejšie