Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Šeliga sa za svoju kritiku Žilinku dočkal podania. Má ísť vypovedať na políciu. Chcú nás zastrašiť, tvrdí
Zdielať na

Šeliga sa za svoju kritiku Žilinku dočkal podania. Má ísť vypovedať na políciu. Chcú nás zastrašiť, tvrdí

BRATISLAVA / O slovo sa prihlásil poslanec NR SR Juraj Šeliga (Demokrati), ktorý len pred týždňom zamieril na generálnu prokuratúru s plyšovým medveďom. Podal podnet práve GP Marošovi Žilinkovi.

V úvode Šeliga zdôraznil, že nie je tajomstvom, že patrí k ľuďom, ktorí kritizujú generálneho prokurátora. Opäť mu vyčíta, že je zbabelec, ktorý nekoná nielen vo veci manipulovaných nahrávok v prípade obvinených vyšetrovateľov okolo Čurillu. Za svoju kritiku sa dočkal predvolania na políciu. 

"Tak ja kritizujem Žilinku," začal s tým, že mu za to prišlo predvolanie na políciu, a to kvôli prečinu ohovárania v trestnej sadzbe 1 až 5 rokov. "To kde sme? Chcete nám zapchať ústa?" rozhorčil sa Šeliga, ktorý sa pýtal, či prokuratúra v tejto krajine nemá čo robiť. Poslanec zdôraznil, že hrozí zastrašovanie a stíhanie politikov za názor. 

Zároveň kritizoval aj to, že naša prokuratúra je stále podľa sovietskeho modelu a zároveň avizoval jej reformu, ktorú majú mať Demokrati pripravenú. "Celé sa to na konci krúti okolo efektívnosti trestnej politiky," dodal ďalej s tým, že sovietsky model prokuratúry chcú Demokrati zrušiť. 

Šeliga by bol rád, ak by sa skrátilo funkčné obdobie generálneho prokurátora. V čele by si vedel predstaviť skôr manažéra. Avizuje aj zrušenie paragrafu 363 s tým, že moc v rukách jedného človeka sa mu zdá byť nesprávna. Zo zdroja z prokuratúry má mať informácie, že "tam vládne atmosféra strachu a všetko sa musí hlásiť Žilinkovi". Dôkazom má byť aj podanie na jeho samotného. 

Súvisiace články