Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
NR SR NAŽIVO: Poslanci koalície schválili zrýchlený režim pre zmeny v trestnej legislatíve
Zdielať na

NR SR NAŽIVO: Poslanci koalície schválili zrýchlený režim pre zmeny v trestnej legislatíve

BRATISLAVA / Po nočnom rokovaní sa poslanci vrátili do poslaneckých lavíc. Hlasovali o skrátenom legislatívnom konaní. Opozícia na úvod jednotne vyhlásil, že nielen skrátené legislatívne konanie, ale ani samotný zákon nikdy nepodporia.

Pellegirni schldzu prerušil do 12.30. Poslanci vykrikovali hanba. 

Opozícia je proti tomu, aby hlasovanie viedli obvinení poslanci - naráža tým na Gašpara. Matovičovci dali k Pellegrinimu ceduľu s nápisom "Klamár bez svedomia"

Dôjde aj k obmedzeniu rozpravy

Koalícia navrhla aj to, aby sa rozprava k prvému čítaniu obmedzila na 20 hodín. Je to obmedzenie opozície, ktorá nebude mať štandardný priestor na debatu. Znemožní to aj zásadné obštrukčné zámery opozičných poslancov. Obštrukcia je považovaná za bežnú politickú prax, na ktorú má opozícia nárok. Koalícia tento návrh schválila 77 hlasmi. 

Poslanci sa znovu stretli o 11:00

O 11:22 poslanci pristúpili k hlasovaniu o zráchlenom režime pre zmeny v trestných kódexoch. Schválilo to všetkých 77 poslancov koalície. "Tu by ste mohla byť tico, tu ste v rokovacej sále," povedal Pellegrini jednej z opozičných poslankýň. 

Peter Pellegrini argumentoval tým, že poslanci k téme vystúpili viac, ako dvetisíckrát.

Mesterová za klub SaS oponovala, že Tibor HGašpar v noci len potvrdil, prečo nemôžu podporiť zámer koalície. Dokázal podľa nej, že Smeru ide len o Gašpara, Kaliňáka a ďalších pätnástich ľudí, ktorí su strane blízki. 

Tibor Gašpar vystúpil za koalíciu a pripomenul svoj dvojhodinový nočný príspevok. Zopakoval aj niektoré z argumentov, ktorými v noci oponoval opozičným poslancom. 

Matovičovci hovorili o likvidácii právneho štátu a pomoci svojim ľuďom. "Nebudeme robiť podržtašku zlodejom a mafii," povedal Šipoš. 

Majerský označil nočné rokovanie za ukážku, ako koalícia pristupuje k demokracii. Poďakoval sa za poslancom, najmä tým z KDH, že vyržali a boli prítomní aj v noci. Predsedajúcemu šéfovi NR SR povedal, že nedodržiava svoje sľuby. Pellegrini totiž tvrdil, že do rozpravy nezasiahne, čo napokon urobil. 

Mária Kolíková zopakovala, že v žiadnom prípade nepodporia tento zákona. "Bohatí a skorumpovaní ľudia sa budú môcť vykúpiť, chudobní zostanú v base," povedala s tým, že minister Boris Susko za Smer-SD klame. "Nejde o žiadnu restoratívnu justíciu. Pomôžete vláde kryť trestné činy," dodala ďalej. 

NR SR sa opäť stretla o 11:00 po nočnom rokovaní, ktoré skončilo okolo štvrtej hodiny nad ránom. Poslankyňa Holečková (KDH) mala precedurálny návrh, ktorý žiadal poradu poslaneckých klubov. Rokovanie sa prerušilo na 5 minút. 

Gašpar o hone na čarodejnice aj španielskej čižme

Rozprava sa skončila krátko po jednej v noci. Ako spravodajca vystúpil Tibor Gašpar (Smer-SD). "Aj táto časť rozpravy poukázala, že je tu stred dvoch hodnotých svetov," začal Gašpar s tým, že sa netákjú len sociálnych vecí, ale aj pohľadu na trestnú politiku. "Ja vidím vaše videnie tak, že je to návrat do stredoveku, do čiach inkvizície," pokračoval Gašpar s tým, že spomenul "španielsku čižmu" aj "hon načarodejnice"

Opozícii vyčítal aj formu príspevkov. Niektoré podľa neho so slušnosťou a korektnosťou nemali nič spoločné. Spomenul poslanca Jozefa Pročka. "Bol by som rád, keby si sa držal aspoň pravdy," povedal mu Gašpar, ktorý nevynechal ani poslankyňu Mesterovú, ktorá podľa neho nezvláda svoje emócie voči Robertovi Ficovi. Vyzval ju, aby sa od týchto pocitov oslobodila.

Opozícia podľa neho nemá všetky informácie tak, ako má on. Ide podľa neho o rovnako hrozné informácie, ako tie, ktoré sa odhalili v súvislosti s reedukačnými centrami. Jeho výstup v rozprave trval okolo dvoch hodín. 

Prinesie Danko novelu rokovacieho poriadku na koaličnú radu?

Povedal to poslanec za Smer-SD poslanec Roman Michelko (SNS). "Ja predpokladám, že zajtra o 11, 12, 13 bude rozprava k skrátenému legislatívnemu konaniu sa skončí a táto nočná mora vyhnije," povedal poslanec s tým, že celá rozprava by sa mala ukončiť. 

Pripustil, že na koaličnej rade, ktorá má byť v piatok, predloží Danko zásadnú zmenu rokováku a to by zmenožnilo opozícii obštruovať. "Môže zostať tento model 20, 10 a 2," povedal s tým, že by sa mala ustáliť možnosť na skrátenie rozpravy hlasovaním.

Rokovať 13 dní o jednom bode je podľa neho absurdné. "Ide o to, aby sa obštrukcia skrátila na polovicu," dodal s tým, že opozícia obštruovala každý jeden zákon. "To tu ešte nebolo," povedal a dodal, že nemá v pláne sa zapájať do obštrukcie opozície.  Priznal, že za dnešným nočným rokovaním je skutočnosť, že koalícii s opozíciou došla trpezlivosť. 

Ján Podmanický by bol za obmedzenie rozpravy 

Poslanec za Smer sa odvolal, že opozícia niekoľkokrát deklarovala, že ich cieľom je znemožnenie prijatia novely trestného zákona. Dodal, že rokovací poriadok si s obštukciou vie poradiť niekoľkými spôsobmi a koalícia si vybrala možnosť nočnéo rokovania. 

Na postupe v kaolícii nie je jednota. "V koalícii prebiahajú diskusie, či používať tieto antiobštrukčné paragrafy. Časť kolegov si myslí, že nepoužívať a trpezlivo vydržať," poznamenal s tým, že ďalšia časť si myslí, že v tomto prípade nejde o konštruktívnu diskusiu. 

"Rozprava sa môže ukončiť aj počas rozpravy," doplnil s tým, že je aj možné, že kaolícia prejde rovno do druhého čítania po tom, čo by sa prvé skrátilo len na 12 hodín. Argumentuje aj tým, že už ďalší týždeň má začať ďalšia schôdza a všetky body nie je reálne prerokovať. Preto si myslí, že dôjde k ich presunutiu. 

Muňko hovorí, že zmena rokováku je nereálna

Vyjadril sa, že by sa musela prerušiť schôdza, aby bolo možné sa venovať zmenám v rokovacom poriadku. "Tak to iste nie, lebo berte do úvahy, musel by prísť zákon o zmene rokovacieho poriadku. Tento zákon sa musí ukončiť," dodal s tým, že pripustil, že rozprava k prvému čítaniu by sa skrátila na 12 hodín a následne by sa hneď prešlo do druhého čítania. 

Akcentoval aj ďalšie zákony, ktoré je potrebné schváliť. "Je to dohoda všetkých koaličných strán," poznamenal na margo špekulácií, že parlamentné dianie má priamo ovplyvňovať Robert Fico. 

Rokovanie po polnoci

Poslanci pokračujú v rokovaní aj po 15 minútovej technickej prestávke. Na poslancoch opozície je vidieť únavu. Michal Šimečka upozornil na výnimočnosť tejto rozpravy. Opozícia verí, že v podobnom duchu sa ponesie aj rozprava k obsahu návrhu, nakoľko doteraz poslanci vystupovali len k skrátenému legislatívnemu konaniu. 

Jozef Pročko sa posťažoval, že nie je otvorený balkón a tým pádom rokovanie "neprebieha tak, ako by malo". Zastal sa ho aj Gábor Grendel, ktorý povedal, že procedurálny návrh jeho klubového kolegu je k veci, lebo NR SR má povinnosť zabezpečiť počas rokovania miesta pre verejnosť. "Sťažujte sa na lampárni," odpovedal podpredseda NR SR Ľuboš Blaha (Smer-SD). Argumentoval, že o priebehu schôdze rozhoduje on, ako predsedajúci. 

Nechám Vás vyviesť zo sály, upozorňuje Pellegrini Pročka

Ondrej Dostál povedal počas faktickej poznámky predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu, že koalícii nočné rokovanie nevadí, lebo zlodeji su zvyknutí pracovať v noci. Pellegrini reagoval tým, že spomenul zachranárov, hasičov, ale aj pekárov. "Nezbúdajte na nich," odpovedal. Šéf NR SR niekoľkokrát upozornil poslanca Pročka, aby nevykrikoval a nepískal, lebo ho nechá vyviesť zo sály.

Počas nočného rokovania vyťahuje Matovičov poslanec Pročko papier na ktorom je z jednej strany napísané "Pélle chráni zločincov" a z druhej strany je nápis "Podržtaška"

Opozícia je pohoršená

"Je to hanba. Peter Pellegrini práve navrhol celonočné rokovanie parlamentu. Ešte nedávno to odmietal, no Robert Fico mu prikázal, a on opäť poslúchol. Ficovi poslanci to samozrejme schválili. Takto si vážia demokraciu. Takto chcú zamedziť, aby sme za bieleho dňa a pred očami celej spoločnosti upozorňovali na všetky riziká a chyby ich promafiánskeho balíčka. Ale dobre. My neustúpime. Budeme bojovať ďalej. A prosím vás, príďte nám zajtra pomôcť. Čím viac nás bude vo štvrtok o 18:00 na námestiach po celom Slovensku, tým väčšia je šanca, že sa konečne zľaknú a prestanú takto znásilňovať demokraciu. Ukážme im spoločne, že nás je veľa a Slovensko si uniesť nenecháme!" vyjadril sa v stanovisku Michal Šimečka. 

"Bol to predseda NR SR pán Pellegrini, ktorý vyhlásil, že nebude nijakým spôsobom zasahovať do rozpravy k skrátenému legislatívnemu konaniu a potom na jeho návrh parlament odhlasoval celonočné rokovanie, zhodou náhod pár dní potom, ako premiér Robert Fico vyhlásil, že má toto pán Pellegrini spraviť. Peter Pellegrini týmto svojím činom opäť len asistuje Robertovi Ficovi a ukazuje, že sa stále nedokázal vymaniť z jeho tieňa. Dnešné konanie Petra Pellegrini je najlepšou pozvánkou pre všetkých ľudí, aby prišli na zajtrajšie protesty na celom Slovensku," poznamenalo k nočnému rokovaniu KDH.

Nočné rokovanie bude

Pellegrini dal procedurálny návrh, aby rokovali o prerokovaní bodu až do prerokovania. Debata tak bude pokračovať aj v noci. Pokiaľ by skončila pred 11:00 ráno, rokovanie by sa prerušilo a o 11:00 by sa pristúpilo k hlasovaniu. Tento procedurálny návrh schválilo 77 prítomných poslancov. 

Po zasadnutí pslaneckého grémia prišiel predseda parlamentu Peter Pellegrini s návrhom. Najprv však dal hlasovať o návrhu poslanca za PS Martina Dubéciho, ktorý chcel prerušiť rokovanie o aktuálnej novele trestného zákona. Poslanci koalície tento návrh neschválili.

Pellegrini chce zvolať grémium

Predseda NR SR za Hlas-SD Peter Pellegrini sa chce dohodnúť s poslancami na ďalšom priebehu aktuálnej 6. schôdze. Ešte počas stredy chce preto zvolať poslanecké grémium. Parlament už tretí týždeň rokuje o návrhu na skrátené legislatívne konanie k vládnej novele Trestného zákona, keďže sa väčšina opozície hlási do diskusie. V budúcom týždni má podľa harmonogramu začať ďalšia riadna schôdza.

Pellegrini zdôraznil, že ak chce opozícia vylepšovať vládnu novelu Trestného zákona, musí umožniť, aby sa rokovanie o nej dostalo do druhého čítania, kde sa dajú zákony upravovať. Pellegrini považuje obštrukciu opozície za logickú, no chce ju nabádať, aby umožnila urýchliť diskusiu.

"Ak chceme, aby sme diskutovali o zmenách a kvalitatívnom vylepšení zákona, musíme prejsť prvým čítaním, aby sme to medzi prvým a druhým čítaním mohli reálne zmeniť," povedal novinárom v Bruseli. Šéf NR SR chce čo najskôr dokončiť diskusiu o skrátenom legislatívnom konaní.

"Potom sa môžeme dohodnúť, ako by malo vyzerať prvé čítanie, aby sme zasa neboli svedkami mesačného rozprávania o ničom, hoc už teraz sa ľudia vyrozprávali dostatočne. A aby sme čo najskôr mohli pristúpiť k tomu najdôležitejšiemu druhému čítaniu, kde reálne môže aj opozícia, ale aj vláda a vládni poslanci predkladať návrhy na vylepšenie zákonov," dodal.

Pellegrini cez víkend vyhlásil, že pripúšťa určité zmeny v návrhu novely Trestného zákona. Chce sa pozrieť na navrhované skrátenie premlčacích lehôt či na úpravu hranice výšky škôd. Opozícia žiada novelu stiahnuť. Nesúhlasí s avizovaným zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry ani so zmenami v trestných sadzbách.

Po skončení obedňajšej prestávky sa poslanci vrátili k rozprave, pričom s prvým prvým príspevkom vystúpila Dana Kleinert. Aj v jej prípade sa s faktickými poznámkami prihlásila kopa poslancov, ktorí diskutujú v rokovacej sále NR SR. 

O trinástej sa poslanci rozišli na obedňajšiu prestávku, pričom pred ňou stále diskutovala výlučne opizícia. Za rečnícky pult sa s príspevkom postavilo niekoľko poslancov, pričom na každého reagovali ďalší opozičníci faktickými poznámkami, a to vo vysokých počtoch. 

Snaha o odvolanie ministerky kultúry

Na spoločnom brífingu uviedli PS a SaS, že vyzbierali podpisy na zvolanie schôdze o vyslovení nedôvery ministerke kultúry Martine Šimkovičovej, ktorá sa podľa nich "nikdy nemala stať ministerkou"

Vlečúca sa schôdza

Poslanci Národnej rady SR sa aj dnes venujú pokračujúcej rozprave k skrátenému legislatívnemu konaniu týkajúcej sa novely Trestného zákona. Do rozpravy je stále prihlásených ešte vyše 30 rečníkov z radov opozície.

Po odhlasovaní skráteného konania má nasledovať rokovanie o novele v prvom a potom v druhom čítaní. O tomto bode rokujú už tretí týždeň, 6. schôdza sa začala ešte začiatkom decembra 2023.

ňOpozícia sa rozhodla hlásiť do rozpravy vo veľkom počte, aby oddialila prijatie zmien v Trestnom zákone. Opoziční poslanci s nimi nesúhlasia a žiadajú stiahnutie novely.

Súvisiace články

Najčítanejšie