Skoro jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Na hrane s Beňovou a Valáškom: Fico neustúpi pod žiadnym tlakom, tvrdí europoslankyňa
Zdielať na

Na hrane s Beňovou a Valáškom: Fico neustúpi pod žiadnym tlakom, tvrdí europoslankyňa

BRATISLAVA / Kontroverzné výroky, vztýčený prst z Bruselu, rozpory v súvislosti s Ukrajinou. A doma otvorený súboj o podobu právneho štátu. Čo čaká túto krajinu? To všetko preberieme s europoslankyňou Monikou Beňovou zo Smeru a bývalým veľvyslancom pri NATO, poslancom a progresívcom Tomášom Valáškom.

Ficové kontroverzné výroky na Ukrajinu

Predseda vlády Robert Fico tento týždeň spochybnil, že by v hlavnom meste Ukrajiny prebiehala vojna: "A to si fakt myslíte, že v Kyjeve je vojna? Je tam absolútne normálny život," uviedol premiér na tlačovej konferencii. Tieto slová priniesli vlnu kritiky na adresu štvornásobného predsedu vlády. Ukrajinské médiá označili jeho vyjadrenia za cynické.

Strana Smer podľa Moniky Beňovej nikdy nespochybnila, že Rusko urobilo vojenskú inváziu na Ukrajinu. "Vystúpenia nášho premiéra na samitoch a podpora Ukrajiny sú veľmi jednoznačné. Naši európski partneri to oceňujú," reagovala europoslankyňa na kritiku Fica. Zároveň potvrdila, že predseda vlády má rôzne výhrady pri téme Ukrajiny a tieto výhrady aj celý čas pomenúva. Vyjadrenia predsedu vlády kritizuje aj Tomáš Valášek, ktorý označil Fica za gaunera.

​Fico dlhodobo odmieta aj vojenskú pomoc pre Ukrajinu, keďže podľa neho nemá tento konflikt vojenské riešenie. V relácii to potvrdila aj europoslankyňa: "Tá realita je taká, že v tejto situácií je nepravdepodobné, že Rusko sa bude chcieť vzdať týchto území." Na slová Beňovej reagoval poslanec z Progresívneho Slovenska: "Pani poslankyňa nám tu podsúva, že cestou k mieru je zastavenie vojenskej pomoci. Váš odporúčanie znamená, že dávate Rusku zelenú, aby dobyli ďalšie územia." Beňová dodala, že Smer si želá, aby bola celistvosť Ukrajiny zachovaná.

Kritika z Bruselu

Európsky parlament skritizoval chystané zmeny, s ktorými prišla naša vláda. Europarlament väčšinou 496 hlasov prijal rezolúciu odsudzujúcu snahy vlády meniť trestné právo a zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry. Podľa Beňovej takéto hlasovanie nič nezmení: "Robert Fico neustúpi pod žiadnym tlakom, Robert Fico je skúsený politik, Robert Fico vie, že nemusí ustupovať pod žiadnym tlakom, pretože zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry nebolo podmienkou nášho vstupu do EÚ."

Poslancom z vládnej koalície sa dnes podarilo odsúhlasiť skrátenie diskusie k novele Trestného zákona. Diskusia o novele v prvom čítaní tak bude trvať 20 hodín. Podľa poslancov z opozície ich chce len vláda umlčať. Zároveň sa opozícia plánuje obrátiť aj na Ústavný súd. Podľa Tomáša Valáška nás môžu pripraviť takéto kroky vlády o miliardy eur. "Ak budú znásilňovať legislatívny proces a schvália to, čo predložili, tak prídeme o eurofondy." Poslanec za Progresívne Slovensko zároveň vníma, že Robert Fico je ochotný kvôli beztrestnosti urobiť čokoľvek.

Protesty proti vláde pokračujú

Vo štvrtok sa opäť konali protesty po celom Slovensku. Protestujúcim sa nepáčia kroky novej vlády, ktorá plánuje zmeniť Trestny zákon a zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry. Protesty proti vláde zvolali opozičné parlamentné strany Progresívne Slovensko, SaS a KDH. "My tieto demonštrácie rešpektujeme," hovorí europoslankyňa. Valášek rozumie tomu, že ľudia chodia protestovať: "Vláda sa k nim správa ako telcom."

Atmosféra v spoločnosti sa zhoršuje

Prieskum agentúry AKO o atmosfére v krajine ukázal, že až 70,5% obyvateľov si myslí, že sa situácia na Slovensku zhoršuje. Len 27,1 respondentov si naopak myslí, že situácia sa zlepšuje. "Politická polarizácia je všade. Slovensko v tomto nie je výnimočné," myslí si poslankyňa za Smer. Valášek dáva tieto čísla za vinu predsedovi vlády, keďže útočí na študentov, novinárov a prezidentku: "Táto vláda vnáša do spoločnosti hnev a zlosť."

Súvisiace články

Najčítanejšie