Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
PROTEST: Urobíme všetko preto, aby sme zachránili demokraciu. Dosť bolo Pelleho, skanduje dav
Zdielať na

PROTEST: Urobíme všetko preto, aby sme zachránili demokraciu. Dosť bolo Pelleho, skanduje dav

BRATISLAVA / Šiesty protest sa okrem hlavného mesta konal aj v pätnástich ďalších. Protestujúci v úvode skandovali Gašpar do basy, ÚŠP či "Podržtaška".

Nebudeme ticho, odkazujú tisícky ľudí

Protest sa v Bratislave konal na Námestí SNP. Protesty sa konajú aj v Prahe, Brne, Paríži a Krakove. "Protestujeme spoločne proti promafiánskemu balíčku," začala herečka Kristína Tormová, ktorá protesty moderuje. 

Dôležitosť námestia SNP

Sopko z VPN vyzdvihol úsilie národa o slobodu a demokraciu. Zaspomínl si na dôležité udalosti a protesty, ktoré sa udiali na Námestí SNP. Spomenul November 89, ale aj protesty proti Mečiarovi, Kotlebovcom, ale aj tie po vražde novinára. "Aby sme sa vzbúrili proti mafii našich ľudí, ktorí si opäť chceli uzurpovať Slovensko," poznamenal na margo protestov po vražde novinárov. "Dnes tu stojíme znovu a slušne, ale rázne tu budeme stáť dovtedy, pokiaľ ... nevrátia Slovensko jeho občanom," pokračoval a vyzdvihol význam Svätopluka, ktorý pripojil Veľkú Moravu k západnému kresťanstvu. 

Kreslia nám na čelá terče, hovorí manželka jedného z policajtov

Ďalšou, ktorá predstúpila pred protestujúcich bola Natália Svitková, manželka jedného z policajtov. "Je hanbpu, baby sa vyšetrovanie korupčných káuz, ale aj vyšetrovanie vraždy Jána a Martiny zamietli pod koberec," povedala s tým, že vykonávatelia majú "obludné prepojenie na členov terajšej vlády". Povedala, že dochádza k sledovaniu blízkych vyšetrovateľov a to vrátane maloletćh ľudí. "Kreslia nám na čelá pomyselné terče a tam to nekončí," pokračovala ďalej a spomenula aj to, že zastrašovanie sa postupne mení na šikanovanie. Cieľom má podľa nej byť obvinenie a zdiskreditovanie vyšetrovateľov.

Zdôraznila, že vyšetrovatelia sa nemôžu brániť. "Nemôžu si žiť rok v Bielorusku z ničoho," povedala a dav začal skandovať "Zurian hanba". "Nemôžeme dopustiť, aby sa vládna mafia ešte viac rozrastala," dodala s tým, že vládu bude formovať "na svoj korupčný obraz". Manželka policajta sa na záver dodala, že je podporuje mimoparlamentnú stranu Demokrati. 

Za KDH vystúpil záchranár Majerský

Poslanec začal s Karlom Krylom a zdlôraznil, že jemu zničil život komunistický režim. Citátom z piesne "Bratříčku zavírej vrátka" odkazoval na paralelu roku 1968 s aktuálnou situáciou. "Vlk čakal tri roky," poznamenal na margo aktuálnej vlády a dodal, že vlci veľmi rýchlo "prezliekli kožuchy a podali si náš právny štát". Dodal, že pri svojich krokoch neberú ohľad na bežných ľudí, ale ide im len o záchranu tých dôležitosť. "Tento boj za právny štát nebude krátky a nebude ani ľahký," pokračoval s tým, že je nemožné ho vzdať. Dav skandoval Slovensko si nedáme a nebudeme ticho. 

"Tí, čo po východe túžia najviac sa odvážia ísť len do Užhorodu," povedala v ďalšom vstupe Tormová a na pódium zavolala exministra školstva. 

Vláda je podľa Gröhlinga (SaS) hanbou Slovenska

"Fico, Pellegrini, Danko ste hanbou Slovenska. Ste hanbou doma aj v zahraničí," začal Branislav Gröhling odvolávajúc sa na schválenie zrýchleného režimu pre "promafiánsky balíček". Spomenul aj to, že Pellegrini sa ich všetkých snaží umlčať. "Mysleli si, že dnes na ulice nepríde nikto, ale mýlili sa," pokračoval s tým, že "Nechceme Slovensko kde sa bude premávať Kočner a Bašternák". Spýtal sa, že ako hlboko sme klesli, keď nám tu obvinení a obžalovaní píšu zákony. 

Spomenul aj ministerku kultúry za SNS a dav začal skandovať "odstúpiť". "Odmietame žiť v krajine, kde premiér tvrdí, že na Ukrajine nie je vojna. Nech si ide do Ruska," zakričal Gröhling do davu, ktorý začal skandovať "nebudeme ticho". Na záver sa poďakoval občanom Slovenska poďakoval, že vyšli do ulíc. 

Teraz sa to láme, akcentuje Šimečka (PS)

Na záver vystúpil líder PS Michal Šimečka. "Som na vás všetkých nesmierne hrdý," povedal protestujúcim. Zdôraznil, že Fico si myslel, že proti trestnej novele sa protestovať nebude. "Podcenil vašu lásku k Slovensku," dodal. 

Vypočítal, že koalícia sa rozhodla pre mečiarovský valec a zajtra už chce hlasovať. "Ale vás neumlčia, vy nebudete ticho," zakričal do davu a dodal, že vládna koalícia ide znásilniť parlament, lebo je nervózna a zahadzuje všetky zábrany. Petra Pellegriniho označil za nesvojprávneho a dav začal skandovať "Podržtaška".

"Nevie autonómne ani riadiť parlament, ako by chcel byť prezident," poznamenal Šimečka a Ficovi odkázal: "My sa len rozbiehame pán Fico, toto je len začiatok. Oni to nevedia, ale v skutočnosti už prehrali." Opozícia dáva zákon na ústavný súd. Šimečka dodal, že rovnako zničili Pellegrinimu kandidatúru na prezidenta. Dav odpovedal tým, že skandoval "dosť bolo Pelleho".  Následne kričal aj "dosť bolo Fica". Šimečka dodsl, že Fico je zbabelec. Reagoval tým na jeho návštevu Užhorodu. "Aj my budeme stupňovať tlak pán Fico," odkázal predsedovi vlády a dodal: "Nás nezastavíte."

Súvisiace články

Najčítanejšie