Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Analýzy Na hrane s Michelkom a Kolíkovou: Poslanec spomínal aj Shakiru, exministerka krútila hlavou
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Michelkom a Kolíkovou: Poslanec spomínal aj Shakiru, exministerka krútila hlavou

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Niekoľkohodinové rokovanie ústavnoprávneho výboru malo odstrániť najväčšie kontroverznosti v novele trestného zákona. Dnes do polnoci spoznáme mená všetkých, ktorí majú záujem uchádzať sa o prezidentský úrad, no zdá sa, že dvaja z troch koaličných lídrov sa preto dostávajú do ostrého konfliktu. O tom všetkom hovorili poslanci, ktorí dnes celé hodiny strávili na rokovaní ústavnoprávneho výboru – Roman Michelko zo SNS a exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS).

Kedy bude parlament schvaľovať novelu trestného zákona?

Michelko zdôraznil, že prvé čítanie prebehlo a malo by to byť rovno na schôdzi, ktorá sa začne už zajtra o 13.00 h. Nevylúčil, že ak by opozícia znova prišla s obštrukciou, tak sa znovu obmedzí lehota diskusie. "Skúsime to po dobrotky," poznamenal. 

"My sme ako opozícia urobili prvý krok a podali sme sťažnosť na ústavný súd," uviedla Kolíková s tým, že opozičná menšina musí mať svoj priestor a nesmú byť porušované jej práva. Opäť zopakovala výčitku nasmerované ku koalícii, ktorá nedebatuje a neargumentuje. 

Michelko oponoval tým, že opozícia mala dosť priestoru na to, aby sa vyjadrila, a "všemožné argumenty odzneli". Spomenul aj to, že ak je ohrozený život človeka, tak ten má nevyčísliteľnú hodnotu. Spomenul advokáta Krivočenka aj Milana Lučanského. "Sme schopní vylepšiť tieto kódexy," povedal s tým, že sa nesmie stať, že by sa upustilo od zámeru na restoratívnu justíciu. 

Kolíková zlepšenie nevníma. "V žiadnom prípade toto nedokážeme podporiť," poznamenala a uviedla, že ide len o nálepky a nechápe, kde koalícia vôbec berie drzosť hovoriť o "restoritívnej justícii". Na pretras prišli aj tzv. kajúcnici či tresty za daňové úniky. 

Viac vo videu:

Konflikty koaličných lídrov

Danko odmieta nielen účasť na grémiách, ale zároveň aj s koaličnými radami. Dankovi sa cez Pellegriniho nepodarilo pretlačiť zmeny rokovacieho poriadku a to ho rozčúlilo. Michelko argumentoval tým, že parlament rokoval o jednom bode zákona 12 dní.

"To, ako sa k tomu postavil šéf Hlasu, je frustrujúce," poznamenal Michelko s tým, že poslanci berú menej než je 5,5-tísic eur. "Tak je to, 5,2-tisíc eur," reagovala moderátorka. Michelko citoval český ústavný súd, ale aj nejaké rozhodnutie toho nášho. "Nemôžeme nepriamo meniť výsledky volieb tým, že koalícii nie je umožnené vládnuť," dodal. 

"Už tak, ako je teraz nastavený rokovací poriadok, je v rozpore s ústavou," nesúhlasila Kolíková a argumentovala nonstop rokovaním, ale aj nočnými rokovaniami. "Bolo to do ľudského vyčerpania," dodala Kolíková. Dodala, že voličom sa prestáva páčiť, ako to je, a toho sa koalícia bojí. "Zároveň stále objavujeme nové našliapne míny," pokračovala exministerka s tým, že aj teraz rokovací poriadok predpokladá, že je tam za vládu minister, ale určite zákonodarca nepredpokladá, že namiesto ministra spravodlivosti tam bude ministerka kultúry. 

Michelko vyčíta koalícii, že obštruuje pri každom zákone. Je proti, aby sa pozmeňovacie návrhy zákonov predčítavali v pléne. "Na dĺžke vystúpenia konsenzus nie je," doplnil. 

Viac vo videu:

Zamiešajú karty prezidentské voľby?

Útoky Andreja Danka na Petra Pellegriniho sa stupňujú každým dňom. To, že ich vzťahy sú "nedokonalé", priznal aj Roman Michelko. Ten vidí za výpadmi Andreja Danka frustráciu, ale aj konanie v afekte. Obštrukciu opozície označil za šialenú a Peter Pellegrini ju podľa neho umožňuje. Na vláde podľa neho nie sú také rozbroje ako v parlamente.

"Toto nie je dejá vu, toto nie je zrkadlový odraz vzťahu Sulíka a Matoviča," povedal s tým, že SNS koalíciu nepovalí, hoci osobnú zášť priznal. "Politika je tvrdý kontaktný šport a nedá sa brať osobne," dodal s dôrazom na frustráciu z opozície. 

Kolíková označila koalíciu za nekompetentnú a neschopnú. Spomenula aj to, že jej nominantom chýbajú schopnosti a kompetencia. Koalícii vyčítala aj ministerku kultúry. "Tu robíte boje v celej krajine, máte nekompetentných ľudí, nedokážete sa postaviť zodpovednosti," uviedla Kolíková a zdôraznila, že SNS nemá inú možnosť, ako v koalícii zostať, lebo inak by sa k moci nedostala. 

Svojej "straníckej" ministerky za SNS sa Roman Michelko zastával, poprel aj to, že by chcela komukoľvek zastaviť financie. Argumentoval tým, že Martina Šimkovičová ani nemá také kompetencie. 

Viac vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie