Skoro jasno
16°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Peter Pellegrini a Andrej Danko: Príbeh jednej politickej lásky a nenávisti?
Zdielať na

Peter Pellegrini a Andrej Danko: Príbeh jednej politickej lásky a nenávisti?

BRATISLAVA / Hoci sú dnes koaliční partneri a boli nimi aj v minulosti, do málokoho sa predseda národniarov Andrej Danko púšťa tak, ako do predsedu Hlasu a bývalého člena Smeru Petra Pellegriniho.

Ich konflikt sa začal ešte počas minulej vlády, kedy boli v koalícii tri strany - Smer, Most-Hít a SNS. Hoci by každý čakal, že predseda Slovenskej národnej strany bude mať konflikty so šéfom maďarského Mosta-Hít Bélom Bugárom, všetko bolo napokon inak.

Terčom jeho útokov sa najmä v poslednej časti vládnutia stal Peter Pellegrini, ktorý prevzal premiérske kreslo po lídrovi Smeru Robertovi Ficovi. Ten odstúpil po vražde novinára a došlo k rekonštrukcii vlády. 

Narážky na súkromie lídra Hlasu

S útokmi na koaličného partnera vstúpil Andrej Danko už úvodom nového roka, kedy sa vyjadroval, že novinári vyzlečú Petra Pellegriniho "doslova do naha" a kandidát by mal vedieť zdôvodniť s kým žije, koho má rád, ale aj odkiaľ zobral svoj majetok.

"Ak idete za prezidenta, novinári vás doslova vyzlečú. Budú sa pozerať, kto je prvá dáma,“ povedal. „Určite by o zdravotnom stave kandidáta na prezidenta mali občania všetko vedieť. Vrátane jeho orientácie, jeho manierov, správania, finančnej hotovosti," povedal Danko v rozhovore pre portál Pluska.sk. 

Pellegrini je pre Danka "zradcom"

Pre Danka je líder Hlasu a zatiaľ najsilnejší kandidát do boja o prezidentský úrad zradcom. Venoval mu dokonca aj podstatnú časť tlačovej konferencie na ktorej oznámil, že kandiduje aj on sám. Zároveň vyzval Roberta Fica, aby "pozdvihol zástavu" a vstúpil do boja o palác v mene koalície. Roberta Fica zároveň varoval, aby s Petrom Pellegrinim nerobil tú istú chybu čo v minulosti, lebo keď "dáte zradcovi druhú šancu, je to ako keby ste mu nabili pištoľ"

​Dankove reči o fetišoch a neschopnosti

Začiatkom roka 2020 sa vtedajší predseda NR SR Andrej Danko vyjadroval, že je vtedajší premiér Pellegrini nervózny. Reagoval tak na to, že predseda vlády stopol nákupy na obrane. "Ubezpečujem ho, že netrpím na rozdiel od neho žiadnym fetišom, ale ide mi vždy o riešenie problémov,“ zdôraznil Danko, ktorý Pellegriniho výrokyv naznačujúce, že postoje šéfa SNS sú urazenou reakciou na stopnutie armádnych nákupov, označil za klamstvo. Pellegrinimu podľa Danka chýba práve schopnosť riešiť problémy. "Ukazuje sa, že problémy nerieši, ale už 20 rokov ich v politike necháva vyhniť," dodal na jeho adresu a na margo slovnej prestrelky, ktorá sa týkala stiahnutia slovenských vojakov z misie v Iraku. 

Pellegrini robí veci len pre PR

"Osobné rozhovory ja nebudem dávať vôbec. Najprv vyspovedajte Pellegriniho a potom sa príďte mňa spýtať. Žiadne otázky týkajúce sa osobných vecí nebudem komentovať," povedal za minulého obdobia pre portál Pluska. Zároveň sa posťažoval na to, že sa veci robia len kvôli dobrému PR a to vyčítal aj súčasnému lídrovi Hlasu-SD.  

"To, že stačí, keď si premiér sadne do bagra. Choďte si odfotiť Rázsochy, nič sa tam nerobí! Odfotí si pleseň a celé Slovensko miluje jeho jamôčky, má 12 ochrankárov a behá tu, ako neviem čo a ja mám byť stále za toho zlého," posťažoval sa ďalej, pričom poprel, že by žiarlil. 

​Vyčítal mu aj výroky v prípade ne(z)hody so semaforom

Pred približne troma týždňami mal predseda SNS a podpredseda parlamentu nehodu v bratislavskej mestskej časti Dúbravka. Z miesta nehody odišiel a verzie jeho príbehu sa postupom dní čím ďalej, tým viac zamotávali. Nakoniec vysvitlo, že policajti mu "dali fúkať" až po 15 hodinách, medzitým prišiel o vodičský preukaz a zaplatil aj škodu, ktorú spôsobil. Peter Pellegrini sa tesne po nehode vyjadril, že ak sa ukáže, že Danko pochybil, mal by vyvodiť aj politickú zodpovednosť. Danko reagoval výrokom, že od Pellegriniho čakal, že ho hodí cez palubu.  

Čo na narážky a slovné útoky hovorí líder Hlasu?

Peter Pellegrini na výroky Andreja Danka nereaguje a odmietol komentovať aj jeho útoky po vianočných sviatkoch. Na včerajšiu tlačovú konferenciu však zareagoval prostredníctvom videa, ktoré jeho tlačový odbor zaslal aj do redakcií.

Predseda parlamentu a Hlasu-SD Peter Pellegrini chce v prípade svojho úspechu v prezidentských voľbách urobiť všetko pre to, aby bola vládna koalícia naďalej stabilná. Ako dodal, uvedomuje si zodpovednosť za splnenie volebných sľubov strany Hlas-SD. Uviedol to v reakcii na aktuálne dianie. "Ak má niekto pocit, že vláda stabilitu nepotrebuje, je to jeho slobodné rozhodnutie, za ktoré preberá plnú politickú zodpovednosť," skonštatoval  Hlava štátu podľa neho nemá byť protiváhou ani slúžkou konkrétnej vlády.

Zdôraznil potrebu pokoja. "Ak niekto vidí svoj politický cieľ v sporoch a hádkach, má na to plné právo a len ľudia rozhodnú, čo je im bližšie," podotkol.

Súvisiace články

Najčítanejšie