Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
NR SR: Že vám nie je hanba, odkazuje opozícia koalícii. Matovič dal Kaliňákovi novú prezývku
Zdielať na

NR SR: Že vám nie je hanba, odkazuje opozícia koalícii. Matovič dal Kaliňákovi novú prezývku

BRATISLAVA / V Národnej rade pokračuje druhý rokovací deň 9. shôdze, počas ktorej poslanci rokujú v druhom čítaní o novele Trestného zákona.

Poslanci ukončili rokovanie o 19:00. Opäť sa zídu zajtra ráno a rokovať by mali do 14:00.

Matovičovci a čítanie "pozmeňováku"

Ešte včera začal poslanec Gábor Grendel čítať pozmeňujúci návrh k novele trestných kódexov z dielne koalície. Dokončil ho dnes dopoludnia. V rozprave vystúpil aj poslanec Igor Matovič. "Vy teraz za tie rozkrádačky hovoríte, že nechce byť vydaní spravodlivosti," poznamenal s tým, že Roberta Kaliňáka označil za "Rumburaka"

Skrátená diskusia

Koaličný poslanci si počas včerajšieho dňa odhlasovali, aby diskusia k novele Trestného zákona v druhom čítaní nepresiahla 62 hodín. Rokovať by sa tak malo 8 dní. Za tento návrh zahlasovalo 78 poslancov koalície. Opozícia kritizuje takéto kroky koalície, ktoré znamenajú dalšie skrátenie diskusie. Mária Kolíková upozorňnila, že parlamentná debata spočíva v diskusii opozície s koalíciou, ktorá je aktívne prítomná. Takáto diskusia podľa nej nie je, keďže členovia vládnej garnitúry sa do rozprávy nezapájajú.

Minimalizácia škôd

Jozef Hajko z KDH v parlamente prízvukoval slová vládnych predstaviteľov, ktorí tvrdili, že vláda bude načúvať pripomienkam, ktoré bude predkladať KDH k novele Trestného zákona. Podľa Hajka sa nič také neudialo. Zmeny, s ktorými prišiel Tibor Gašpar, nie sú podľa poslanca za KDH dostačujúce: "Tento zákon bude pre spoločnosť znamenať veľké nebezpečenstvo a prinesie veľké škody. Našim návrhom je, aby sa tieto škody minimalizovali." Kritika z jeho strany prišla na skracovanie premlčacích lehôt, pokrok nevidí ani pri trestných sadzbách. Zopakoval, že KDH príde so svojim pozmeňujúcim návrhom a má rozdielne pohľady napríklad na výšky trestov či na prístup k riešeniu korupcie.

Hajko pri zmenách z dielne vládnej koalície, ktoré prišli z výboru, ocenil napríklad iné nazeranie na tzv. horalkové krádeže a tiež definovanie drogového priestupku. Zároveň upozornil, že pri zrýchlenom prijímaní zmien to bude znamenať ešte veľa ďalšej potrebnej práce v oblasti probačného dohľadu.

Z rozsahom pozmeňujúcich návhrhov, z ktrorými prišla koalícia, nesúhlasi ani Alojz Hlina. Poslanec za SaS vníma tieto zmeny ako kozmetické. Koalícia ich podľa neho využíva na tvrdenie, že počúva výhrady, aby utlmila hnev ľudí. "Podstata tam ostala, tej sa nikto nedotkol," poznamenal.

Atentát na spravodlivosť 

V pléne Národnej rady vystúpil aj Igor Matovič, ktorý apeloval na poslancov, aby nepáchali zločin proti spravodlivosti: "Konáte ako zločinci a zločincom napomáhate, keď budete hlasovať za tento zákon. Verím, že sa nájde pár statočných ľudí, ktorí povedia nie." Novelu Trestného zákona označil Matovič ako atentát na spravodlivosť. Koaliční poslanci sa podľa predsedu hnutia Slovensko len schovávajú za učenie Ježiša Krista a kresťanstvo.

Súvisiace články

Najčítanejšie